Reseguide till Åre

Åre är en tätort belägen i västra Jämtland. Åre har c:a 1200 invånare som är fast bosatte på orten. Åre har sedan slutet av 1800 talet varit en skidort och har sedan dessa bibehållit platsen som den största fjällsportsorten i Sverige.

Redan på 1100 talet tog Åre emot turister. Under denna tidsperiod handlade det om pilgrimer från hela Europa som vallfärdade till Sankt Olavs grav i Nidaros men som stannade till vid Åre gamla kyrka.

Först på 1700 talet började turisterna strömma in till Åre. Då var det inte skidåkning som var dragplåstret utan hälsokurer. Åre erbjöd turister ren vildmarksluft, avkopplande miljöer och hälsovård i olika former. På den tiden saknades hotell och restauranger och turisterna fick ordna boende bland invånarna.

Sedan slutet på 1800 talet så har turister besökt Åre på grund av dess härliga fjäll som inbjuder till skidaktiviteter. Än idag är Åre och Åreskutan ett av de populäraste resmålen bland skidåkande turister.

Att göra

I Åre finns en hel del sevärdheter men framförallt en mängd olika aktiviteter som turister sysselsätter sig med när de besöker Åre. Man kan inte komma ifrån att de flesta besökare kommer under vintertid och då för att utforska någon av Åres 100 utförsbackar. I Åre finner man allt från pister och professionella slalombackar till mindre backar för nybörjare och barn. Åre erbjuder även ett flertal längdåkningsbanor, de flesta med nattbelysning, vilket innebär att man kan göra heldagsutflykter genom de vackra dalarna och de snöklädda skogarna som man hittar i Åres fjäll.

För den som gillar snöklädda vildmarker anordnas scooterturer i fjällen. Här får man ta del av vackert vildmarkslandskap samtidigt som fjällen utforskas och man ges även möjlighet att titta på renar som springer runt i området.

Sveriges enda kabinbana finner man i Åre. Här kan man åka kabinbana upp till Åreskuten och får under resans gång en mäktig utsikt över fjällen och dess landskap. Väl vid slutstationen kan man till fots fortsätta de sista 900 metrarna som återstår till Åreskutans topp.

Reser man till Åre under sommartid är vandring i fjällen att rekommendera. Många anser att fjällen tar ut sin fulla rätt under denna tid och här finner man storslagna vyer, djupa dalar, forsar och en mycket vacker natur.

För den som gillar att fiska finner man bra fiskevatten ute i den storslagna vildmarken. Hit kommer man främst för att fiska öring och röding. Vid Storåns vattenfall finner man områdets största öringar som begett sig dit för att leka. Här är det nästan omöjligt att inte fånga präktiga fiskar. I stort så är alla vattenmarker kring Åre mycket fiskrika och därför även mycket omtyckta av sportfiskare.

När man besöker Åre är ett besök i Åre gamla kyrka ett måste. Här finner man historia som går ända tillbaka till 1100 talet då pilgrimer besökte kyrkan på sin vandring till S:t Olofs grav.

Boende

I Åre finns det gott om boende och man erbjuder drygt 31 000 turister övernattningsmöjligheter varje dygn. Det finns en hel del hotell men även pensionat och möjlighet att hyra eget hus eller ett eget rum.

Hotell Duedsgården rekommenderas till de besökare som är ute efter lugn och ro. Här finner man harmoni och hotellet erbjuder relaxavdelning men även en bar och en restaurang där det går lite lugnare till. Hotellet ligger bara femtio meter från tågstationen, ett par hundra meter från ett bra längdskidåkningsspår och tre hundra meter från utförsåkningsbackarna. För den som gillar att spela curling har hotellet en egen curlingbana på området.

Hotell Fjällgården är placerat mitt i skidbacken, 200 meter ovanför Åre by. Här finner man ett bra hotell med restaurang, bar och arrangemang som bland annat afterski. Hotellet har en egen relaxavdelning och en stor solterrass som är öppen under våren. Man tar sig upp till hotellet genom kabinbanan. Hotellet passar de som vill ha tillgång till bra fart, även efter skidåkningen.

Duveds semesterby erbjuder små stugor på rad där man finner en enkel men funktionell miljö till bra priser. Man tar sig direkt till backen på skidor och har tillgång till bastu, grillkåta och en badtunna.

Avståndet till restauranger och barer är c:a 2 kilometer och passar därför bra för familjer.

Lämna en kommentar