5 måsten när man befinner sig i Bergamo

Letar man efter ett semesterresmål som erbjuder både kultur och underbara plaster så är Bergamo helt rätt plats. Bergamo är en stad i norra Italien som har historia redan från år 49 f. Kr. När man befinner sig i Bergamo så finns det en rad olika sevärdheter att upptäcka, mysiga gator att strosa runt på och magnifika restauranger att äta vid. Staden är också mycket nära Milano, så det är lätt att göra utflykter. Det finns garanterat något för alla!

Det finns som sagt mycket att göra och upptäcka när man befinner sig i Bergamo, men här följer 5 måsten som man absolut inte får missa!

Njut av Citta Alta

Citta Alta är den äldre delen av Bergamo och gillar man konst och kultur, så är detta helt rätt stadsdel. Här kan man uppleva det romanska stadshuset Palazzo della Ragione, som byggdes så tidigt som på 1190-talet. Det finns flera olika mysiga kaféer och restauranger som man kan ta sig en espresso på eller varför inte njuta av ett italienskt vin.

En rundtur i Cappella Colleoni

Befinner man sig i Bergamo, mer precist i Citta Alta, så bör man besöka kyrkan Cappella Colleoni. Kyrkan skapades av arkitekten Giovanni Antonio Amadeos och är ett av hans samt Italiens mästerverk. Det är en mycket populär sevärdhet så man bör vara förberedd på en hel del turster.

Boka Cappella Colleoni

Rundtur på La Scala teatern

Operahuset La Scala är kanske en av världens mest berömda teatrar så befinner man sig i Bergamo, som är mycket nära Milano, får man absolut inte missa denna dagsutflykt. Här kan man upptäcka många olika delar så som klassiska manuskript, olika statyer, kläder som användes för flera hundra år sedan. Självfallet så finns det även flera vackra målningar som man bara måste upptäcka. Allt detta är bevarat från 1700-talet vilket såklart gör La Scala extra intressant.

La Scala är inte bara ett museum utan är en teater och ett operahus som fortfarande är fungerande. Det finns många kända artister och operasångare som uppträder och har uppträtt vid La scala. Den årliga premiärshowen är mycket populär bland politiker, kändisar och journalister.

Boka upplevelser på La Scala

Upptäck Duomos underjord och terrass

När man befinner sig i Bergamo, vilket är nära Milano, så måste man uppleva Duomos, både utsikten samt arkitekturen under kyrkan. Det kan vara bra att ha en lokal guide som hjälper till att leda turisterna runt Duomos, som befinner sig i centrala Milano. Det kan vara smart att starta rundturen nerifrån för att sakta men säkert ta sig uppåt i katedralen. Man tar sig ner via en trappa från kyrkans mitt, och här kan man verkligen uppleva hur katedralen byggdes under 1300-talet.

När man tagit sig runt Duomos undre del så kan man påbörja sin färd tillbaka till katedralens mitt. Här kan man njuta av de enorma pelarna, de vackra statyerna, marmorgolv och utsmyckade fönster. Det är från kyrkans mitt som man tar hissen upp till den fantastiska takterrassen. På takterrassen slås man såklart av de ljuvliga utsikterna över Italien.

Boka Duomo

Upptäck Città Bassa

Den moderna delen av Bergamo erbjuder också många intressanta aktiviteter. Det finns exempelvis ett mycket populärt shoppingdistrikt att upptäcka, man kan njuta av medeltidskonst vid Accademia Carrara eller varför inte beundra modern arkitektur. Vidare så är också Torre Civica en intressant sevärdhet. Pulsen är hög i Città Bassa och man kommer garanterat att stöta på gatumusikanter och mycket annan kultur.

Att ta sig till och från Bergamo

Bergamo, strategiskt beläget i norra Italien, är lättillgänglig både för italienska och internationella besökare. Oavsett om du anländer med flyg, tåg eller bil, finns det en rad smidiga alternativ för att nå staden och fortsätta din resa från den.

Boka transfer

Flyg: En av de främsta ankomstpunkterna för internationella resenärer är Orio al Serio International Airport, ofta känd som Bergamo Airport. Trots att det är mindre än Milanos huvudflygplatser, är det en av de mest trafikerade i Italien, främst tack vare många lågprisflygbolag som använder den som en hub. Från flygplatsen är det enkelt att nå stadens centrum med buss, taxi eller hyrbil, vilket tar cirka 15-20 minuter.

Tåg: Bergamo är välansluten med tågnätet. Tågstationen ligger i stadens nedre del, vilket gör det enkelt att ta sig till andra delar av Italien, som Milano, Brescia och Verona. Om du reser inom regionen Lombardiet kan du också dra nytta av det regionala tågnätet, Trenord, som erbjuder snabba och frekventa förbindelser.

Bil: Bergamo ligger nära flera viktiga motorvägar, vilket gör det enkelt att nå med bil. A4-motorvägen, som löper mellan Turin och Venedig, passerar nära staden. För dem som önskar utforska den omgivande landsbygden eller andra städer i regionen är bil ett utmärkt alternativ. Det finns flera parkeringsplatser och garage både i Città Alta (den övre staden) och i den nedre delen av staden, men det rekommenderas att vara uppmärksam på trafikbegränsningar, särskilt i den historiska delen.

Lokal transport: Inom staden finns ett bra nätverk av bussar som förbinder olika delar av staden. Dessutom är det populärt att använda linbanan som förbinder den nedre staden med Città Alta, vilket ger en fantastisk utsikt över omgivningarna. Det är ett snabbt och charmigt sätt att röra sig mellan stadens olika nivåer.

Oavsett hur du väljer att resa, erbjuder Bergamo ett praktiskt och centralt läge som utgångspunkt för att utforska Lombardiet och andra delar av norra Italien.

Boka transfer

Var ligger Bergamo?

Bergamo, beläget i Lombardiet i norra Italien, är en stad med en rik och mångfacetterad historia. Dess historiska skönhet, med sina tätt sittande medeltida torn och eleganta renässansbyggnader, berättar historier från olika epoker och kulturer.

Bergamos historia

Under romartiden kallades staden ”Bergomum” och var en del av det romerska riket. Den blev en betydande plats tack vare sitt läge vid korsningen av två viktiga vägar. Detta strategiska läge gjorde att Bergamo kunde blomstra och expandera.

Under medeltiden, speciellt under kommunaltiden i Italien, blev Bergamo en mäktig stad och var ofta i konflikt med grannstaden Milano. Dessa stridigheter om herraväldet i regionen präglade mycket av stadens politiska och kulturella landskap under medeltiden.

Under 1400-talet kom Bergamo under Venetiansk kontroll. Detta var en betydande tid i stadens historia eftersom Venedig hade en stark påverkan på dess kultur, arkitektur och konst. Under detta venetianska styre byggdes de berömda murarna runt staden, som nu är ett UNESCO-världsarv, för att skydda staden mot invasionsförsök.

Den venetianska eran varade fram till slutet av 1700-talet, då Bergamo och resten av Lombardiet kom under österrikisk kontroll efter Napoleons fall. Under 1800-talet blev Bergamo en del av det enade Italien.

Genom tiderna har Bergamo alltid varit ett centrum för kultur och konst, med många kända personer associerade till staden, som kompositören Gaetano Donizetti. Den gamla staden, ”Città Alta”, ligger uppe på en kulle och är ett verkligt open-air-museum, med smala kullerstensgator, gamla palats och imponerande kyrkor.

Idag är Bergamo en kombination av detta rika historiska arv och modern dynamik, vilket gör det till en fascinerande destination för resenärer från hela världen.

Lämna en kommentar