Reseguide till Washington

Washington D.C. (District of Columbia) är USA:s berömda huvudstad, och har så varit sedan den amerikanska federationen bildades under slutet av 1700-talet. Tack vare en egenhet i den Amerikanska grundlagen tillhör inte huvudstaden någon av delstaterna, och är inte heller själv en delstat, utan ett eget ”distrikt” – därav namnet. Washington är dessutom inte bara huvudstad utan också hemvist för de allra flesta amerikanska myndigheter och departement. Det amerikanska parlamentet (Senaten och Representanthuset) är också beläget i Washington, precis som president och regering. Det är därför kanske inte konstigt att många av USA:s mest kända monument och byggnader återfinns just här.

Staden har en hög levnadsstandard och en växande ekonomi, men är samtidigt inte en utpräglad handels- eller industristad. Trots detta är staden i allra högsta grad modern och förbindelserna är mycket goda. Staden betjänas av hela tre olika flygplatser; Ronald Reagan Washington International, Washington Dulles International och Baltimore-Washington International. Vilken flygplats man anländer beror till stor del på vilket flygbolag man använder, men oavsett vilket är det ganska enkelt att ta sig till centrum. Alla tre flygplatser ligger relativt nära staden och de flesta besökare tar sig vidare med expresståg, flygbuss eller taxi.

Klimatet i Washington är behagligt året runt, med temperaturer från ca nollgradigt under vintern till ca 25 – 30 grader under sommaren. Vanligen får staden någon centimeter snö under mitten av vintern, och regn är vanligt under vår och sommar. Under de varmaste sommarmånaderna är det vanligt med kortvariga men kraftiga (och spektakulära) åskväder.

Boende


Boendet i centrum håller mycket hög klass generellt, men också relativt höga priser. Det billigaste boendet återfinns i stadens utkanter eller förorter, och kan faktiskt vara att bra alternativ för de mest prismedvetna, eftersom Washington har ett väl utbyggt tunnelbanenätverk (Metro), vilket gör det lätt att snabbt ta sig till centrum så länge man bor nära en station.

Mat och dryck

Washington är något av en kulturell metropol, och matkulturen återspeglar detta. Restauranger serverar allt från klassisk amerikansk mat till indisk curry. Tack vare en stor etiopisk minoritet går mycket av den lokala maten i den riktningen, och det är också diverse etiopiska maträtter som erbjuder mest smak per dollar. Etiopiska restauranger finns utspridda över hela staden, medan de flesta internationella, lite lyxigare restauranger återfinns i West End och Georgetown.

Tack vare den stora genomströmningen av besökare har Washington ett stort utbud av krogar, pubar, barer och dansgolv. De största nattklubbarna finns vid Adams Morgan vid 18th Street eller vid Dupont Circle, medan barer och pubar finns utspridda över staden. Besökare som har en förkärlek för jazz eller blues bör besöka Blues Alley, en väldigt populär nattklubb med detta tema.

Aktiviteter och sevärdheter

De flesta av stadens aktiviteter återfinns i någon av de många parkerna, där exempelvis The Mall erbjuder allt från diverse sporter till kaféer.  Rock Creek Park, på norra sidan av floden Anacostia, är den största, med ett nästan obegränsat utbud av utomhusaktiviteter. Besökare kan njuta av naturen till fots eller med cykel, eller varför inte spela lite golf?

I anslutning till nyss nämnda parken The Mall finns också de allra flesta av stadens monument och berömda byggnader, såsom Vita Huset, Lincoln Memorial, Washington Monument, förintelsemuseet såväl som diverse spektakulära minnesmonument från exempelvis Korea- och Vietnamkrigen. Det enklaste och billigaste sättet att ta sig till The Mall är via tunnelbanan, och ett besök är garanterat minnesvärt.

Lämna en kommentar