Reseguide till San Francisco

San Francisco är en av de största, och för besökare kanske mest populära, städerna i Kalifornien i USA. De allra flesta har förmodligen sett den berömda Golden Gate-bron på bild eller film, hört talas om stadsdelar som exempelvis Fishermans Wharf eller fängelset Alcatraz. Ursprungligen var San Francisco en spansk koloni, som kom att bli en del av Mexico efter att befolkningen frigjorde sig från det spanska styret. Så sent som under mitten av 1800-talet blev Kalifornien – och därmed också San Francisco – en del av Amerikas förenta stater. Staden förblev relativt anspråkslös fram tills efter Andra världskriget, när ekonomin började ta fart igen. Därefter har den växt snabbt, och särskilt då turismindustrin.

En av anledningarna till att San Francisco är ett så populärt besöksmål för turister är förmodligen det inbjudande klimatet. Temperaturerna ligger året om på ca 15 – 20 grader i genomsnitt, och även om det förvisso är relativt milt, är det å andra sidan väldigt sällsynt med regn i San Francisco under sommaren.

Besökare till San Francisco anländer som regel till San Francisco International. Denna flygplats ligger ca 1,5 mil från centrum och är en av världens största. De flesta besökare tar sig vidare med expresståg, men det går även bussar och givetvis finns möjlighet att ta en taxi.

Boende 


San Francisco kan sägas ha ett mycket stort utbud av boende med något för alla, oavsett prisklass. Kvaliteten på boendet är överlag mycket bra, men givetvis är boendet i de högre prisklasserna bättre och omvänt. Boendepriserna är märkbart högre i närheten av de populära besöksmålen (såsom Chinatown, Downtown, Fishermans Wharf) och de som ligger en bit mer avlägset är mer prisvärda. Tack vare mycket goda förbindelser går det ofta utmärkt att bo en bit från centrum och istället ta sig runt via buss eller, om man hellre föredrar det, med hyrbil.

Mat och dryck

Precis som att boendet är ganska varierat gäller detsamma för restauranger och uteställen. Det går utmärkt att hitta allt från färsk fisk (en lokal specialitet) till ostburgare, och i alla prisklasser. Särskilt sushi har blivit populärt på senare tid, och San Francisco är också känt för att ha stort utbud av vegetariska rätter och även flera större, nischade restauranger. Krabban som serveras på flera ställen i Fishermans Wharf sägs vara legendarisk.

Det finns ett stort antal nattklubbar, barer och pubar, där de senare är utspridda över staden och nattklubbarna å sin sida är koncentrerade till några få ställen. Yngre besökare som vill skaka loss på dansgolvet brukar bege sig till Marina, affärsresenärer tenderar att besöka South of Market, och de som föredrar punk får inte missa Haight-Ashbury. Bland stadens främsta sportbarer kan nämnas exempelvis Kezar Pub (vid Haight-Ashbury).

Aktiviteter och sevärdheter

En av de mest populära aktiviteterna för besökare är att ta en ”harbor tour”; en båttur som ger unika möjligheter att beskåda såväl Alcatraz som Golden Gate-bron. Sportintresserade kan med lite tur kanske hinna med ett besök på AT&T Park, där hemmalaget San Francisco Giants spelar baseball, och den som hellre föredrar att prova på att själv spela kan göra det i någon av stadens många parker.

Mycket av sevärdheterna i San Francisco är sådant som inte kostar inträde; exempelvis är det ofta en upplevelse i sig att vandra runt i fascinerande China Town (vid Grant Street) eller shoppa loss i de många butikerna på Cow Hollow vid Union Street. Den anrika fiskmarknaden Fishermans Wharf i hamnen är också väl värt ett besök.

Lämna en kommentar