Reseguide till Liepāja

Liepāja har en historia ända bak till 1253 då Kurländska fiskare hittade fram till platsen. Under början på 1600 talet utropades Liepāja till en stad och fick då rättigheter och eget styre. Under slutet på 1800 talet blev Liepāja ryskt när Kurland övertogs av Ryssland. Liepāja har sedan början på 1900 talet varit en av Rysslands viktigaste hamnstäder vilket bidrog stort till den ryska handeln. Efter första världskrigets slut ingick Liepāja i den nybildade staten Lettland, vilket senare ockuperades av Ryssland fram till 1991, men som nu åter igen ingår i den självständiga staten Lettland.

Idag är staden ett populärt turistmål, framförallt för de båt-resenärer som varje år besöker hamnstaden. Den bästa tiden på året att resa till Lettland är juni till och med september. Då är det fortfarande varmt och tillgången till stadens lokala mat är mycket stor.

Sevärdheter

Liepāja är en intressant stad med vackra omgivningar. Staden har genom dess betydelse i de två världskrigen en intressant historia och mycket sevärdheter. I staden kan man enklast ta sig runt mellan sevärdheterna med spårvagn.

En av de största turistattraktionerna är flottbasen Karosta. Här finner man mycket av det som den ryska militären har lämnat efter sig. I nära anslutning till flottbasen hittar man även den ortodoxa katedralen Holy Trinity Church där man bland annat kan lyssna på världens största historiska orgel.

Vill man besöka ett ryskt fängelse från den ryska ockupationen kan man göra ett besök i Karostafängelset. Här kan man, utöver att ta del av den miljö och historia som finns, även prova på att själv bli utsatt för förhör, trakasserier och slutligen bli inlåst av fängelsevakterna.

Ett besök på Petersmarknaden, stadens största marknad, är förstås en självklarhet på resan. Här finner man lokalt producerade livsmedel från gårdarna runt omkring staden.

Även Liepāja har kritvita och natursköna stränder där man kan bada och ta igen sig en stund eller varför inte promenera i den vackra solnedgången som speglar sig både i havet och med hjälp av strand och träd. På stränderna runt om Liepāja kan man även finna massor av världens vackraste bärnsten, i flera kulörer och storlekar, vilket kan bli ett bra minne från resan eller en sten, i hög kvalité, för ett framtida smycke.

Nöjesliv

Nöjeslivet i Liepāja är förstås relativt begränsat med tanke på att invånarna i staden uppgår till 90 000 personer. Men det nöjesliv som finns är både fascinerande och roande. Det finns mängder av musikbarer och nattklubbar som har öppet hela natten lång. Man finner ganska snart ut att nöjeslivet i Liepāja är charmigt och levande på ett naturligt sätt.

I Liepāja hittar man även rader med mysiga caféer och restauranger som erbjuder spännande lokal mat men även restauranger med internationella menyer.

Boende

I Liepāja finns det en hel del hotell. Här kan man finna allt från enkla billiga hotell till medelklass eller lyxhotell med bra service. Vill man bo enklare och billigare finns även ett bra utbud på vandrarhem där man själv kan laga mat och tvätta sina kläder. Under turistperioderna, juni-augusti kan det vara svårt att hitta lediga rum på centralt belägna vandrarhem och därför kan man behöva boka i god tid innan man reser. 

Lämna en kommentar