Reseguide till Zagreb

Zagreb är namnet på Kroatiens huvudstad, tillika dess enskilt största stad, med dryga 800 000 invånare. Utanför Kroatien är Zagreb förmodligen mest känt (och berömt) för sin inbjudande atmosfär, med en fascinerande arkitektur där nytt möter gammalt, och givetvis för de många goda ölsorterna som produceras där. Att Zagreb har en mycket lång och spännande historia är inte riktigt lika välkänt.

Platsen där Zagreb ligger tros ha varit bebodd i väl över tre tusen år, men staden som sådan grundades först omkring början av 1100-talet. Vid den tidpunkten var Zagreb utgångspunkt för den kristna reformationen i området, och staden växte fram runt kyrkor, kloster och ett av dåvarande Ungerns biskopsämbeten som förlades dit. Efter ändlösa stridigheter under det första århundradet har Zagreb varit förskonat från krig, fram till 1900-talet och världskrigen. Kroatien, då Jugoslavien, kom tidigt att ockuperas av Tyskland, och efter kriget blev Jugoslavien en del av Sovjetunionen. Efter Sovjetunionens fall i början av 1990-talet följde flera år av krig innan Kroatien vann sin självständighet på allvar omkring 1995.

Dagens Zagreb bär tydliga spår från dels den uråldriga, kroatiska kulturen såväl som starka influenser från Sovjetepoken. Svulstiga regeringsbyggnader uppförda i rysk stil står inte sällan mer än ett stenkast från ett flera hundra år gammalt kroatiskt hus. Zagreb har också en uppsjö av museer och gallerior för den som vill djupdyka i den spännande historien och den fascinerande kulturen.

Klimatet är också inbjudande, med temperaturer från omkring 10 grader under mitten av vintern till 30 – 35 grader under högsommar. Regn är sällsynt året om, men merparten av nederbörden faller under våren.

Resa och boende

Besökare anländer som regel till flygplatsen Zagreb International, som ligger i Pleso, strax under två mil från centrum. De flesta tar sig därifrån vidare med buss eller taxi, där bussarna är det billigaste alternativet och taxi det smidigaste. Flygbussarna trafikerar nämligen bara centralstationen och passerar inte centrum eller särskilt många hotell. Taxi finns att tillgå i anslutning till varje ankommande flyg, och bussar avgår två gånger i timmen under dagen.

Utbudet av boende är stort i Zagreb, men kvalitetsnivån varierar också kraftigt. I de allra lägsta prisklasserna återfinns främst vandrarhem, som Zagreb har ett stort antal av. Dessa ligger dock generellt sett i utkanterna av, eller strax utanför, staden. Boendet i medelprisklass finns lite varstans i staden och boende med nivå på upp till fyra stjärnor finns till överkomligt pris. Bästa möjligheten till att få ett bra boende med centralt läge till ett bra pris är att boka boendet i förväg och välja ett hotell med tre stjärnor eller mer.

Mat och dryck

Matkulturen i Zagreb är till stor klassiskt kroatiskt, med tydliga influenser av medelhavskost. Bakad potatis, grillad kyckling och pannkakor är vanliga och populära rätter som besökare bör prova på. Bland restaurangerna är åtminstone hälften internationella till sin karaktär, så besökare kan prova på läckerheter från världens alla hörn. Kroatisk pannkaka serveras inte sällan bara ett stenkast från en italiansk, fransk, turkisk eller japansk restaurang.

Trots att Zagreb är en stillsam kulturstad är utelivet världsberömt, och det är inte svårt att förstå varför. Pubar, barer och klubbar finns över hela staden och de mest populära har samlats omkring torgen Flover och Bana Josipa. Besökare kan hitta utsökt och billigt kroatiskt öl och trevlig musik hos Melin på Tkalčićeva och goda viner finner man hos Bar Plan B på samma gata. Bland klubbarna förtjänar särskilt välfyllda The Best på Jarunska, punkklubben Jabuka på Jabukovac och dansklubben Aquarius vid Jarun Lake att nämnas.

Aktiviteter och sevärdheter

Barnfamiljer passar ofta på att besöka någon av de många lummiga parkerna, exempelvis Zrinjevac, King Tomislav Square eller Botanical Gardens. För de minsta kan ett besök till barnvänliga Zagreb Zoo också vara uppskattat.

Den som vill fördjupa sig i kulturarvet kan också besöka Mimara-museet på Roosevelta-gatan, som erbjuder en imponerande samling av föremål från alla tidsåldrar. I samlingen ingår också ett flertal konstverk av några av världens mest kända konstnärer, som Rembrandt och Rubens.

Lämna en kommentar