Reseguide till Hanoi

Hanoi, eller ”staden innanför floderna” som den även kallas, är Vietnamns huvudstad och ligger belägen i norra Vietnamn, intill floden Song Hong, även kallad röda floden. Hanoi har c:a 4 miljoner invånare och är en mycket vacker stad som mycket väl lämpar sig för promenader i de vackra omgivningarna som består av den gamla stadskärnan, med bosättningar sedan kolonialtiden som omgärdas av det nya och moderna stadsdelarna.

Tyvärr blev stora delar av det gamla Hanoi förstört i samband med Vietnamkriget, men i de områden som har bevarats finns det mycket att upptäcka. Bland annat de områden där butiker på varje gata är insorterade efter deras yrkesområde, en gata där alla butiker enbart säljer kläder medans en annan gata bara har skomakare och gatornas namn anspelar på den verksamhet som bedrivs på gatan.

Till skillnad mot många andra asiatiska länder, som oftast bara har två märkbara årstider, ligger Hanoi så pass geografiskt till att årets alla årstider utmärker sig och infaller precis som i Sverige. Våren början i mars och pågår till april. Sommaren sträcker sig från maj till september. Hösten under oktober och från november fram till mars infaller vintern. Temperaturen vintertid brukar ligga på upp till 15 grader medans sommartid ligger temperaturen kring 35 grader. I Hanoi råder regnperioder, vilket infaller under sommaren, men där de värsta skyfallen kommer i juli och augusti.

Trafiken i Hanoi är mycket intensiv. Hanoi är också vältrafikerat av motorcyklar och vanliga cyklar. Att själv köra bil i Hanoi kan vara besvärligt så istället rekommenderas att ta sig runt med taxi, till bra priser.

Sevärdheter

Hanoi har många intressanta sevärdheter. En av de mest kända är det vackra operahuset, som ligger på Pho Trang Tien, som är byggd år 1911 av fransmän, som uppförde flera operahus i Indokinesiska huvudstäder under denna period.
 
I Vietnam har dockteater underhållit invånarna i generationer. I området Dinh Tian Hoang finner man en mycket speciell dockteater som ligger på vatten. I teatern spelar en orkester samtidigt som uppträdandet sker på scen. Inne i teatern finns det även en stor vattenbassäng. Teatern lämnar få oberörda och ger ett mycket intressant och minnesvärd kulturupplevelse.

I hela Sydostasien finns det floder, sjöar eller havsbukter med sköldpaddor, och så även i Hanoi. I den gamla stadsdelen ligger Hoan Kiem-sjön. Här kan man se sköldpaddor i varierande storlekar. Har man tur så ser man även den gyllene jättesköldpaddan, som enligt sägnen klev upp ur sjön på 1400 talet och tog ett svärd för att driva ut den kinesiska ockupationsmakten. Vid sjön ligger även jadebergets tempel som kan vara värt ett besök.

Är man intresserad av asiatisk konst och då företrädelsevis vietnamesisk ska man göra ett besök på Vietnams konstmuseum. Här finns en stor samling med vietnamesisk arkitektur, skulturer och konstverk.

På Pho Ngoc Ha ligger ett område som inhyser presidentpalatset. Här finner man även det legendariska nationalhelgonet Ho Chi Minhs hus. Ho Chi Minhs är även begravd här i en glassarkofag som har placerats i en stor stenbyggnad. Här finner man även en vacker botanisk trädgård med ett flertal exotiska växter från den japanska naturen.

Lämna en kommentar