Vietnam

Vietnam är ett av de mest populära resmålen i Sydost-Asien. Landet gränsar på den norra sidan till Kina, på den sydvästra sidan till Kambodja och på den sydöstra sidan återfinns Kinesiska havet. För många västerlänningar är Vietnam är kanske mest förknippat med Vietnamkriget, men har efter trettio år av fred blivit till en av världens snabbast växande ekonomier. På landsbygden hittar man vad som verkar vara oändligt många risfält, mäktiga berg, vattenfall och härliga stränder och i de större städerna hittar man ett stort utbud av klubbar och lyxiga hotell.

Den unika mixen av traditionell asiatisk kultur med inslag av Europeisk modernitet garanterar unika upplevelser, och Vietnam kan sägas ha något att erbjuda för alla, oavsett om man är ute efter sol och bad, storstadsshopping eller guidade turer i regnskogen. Temperaturen sträcker sig i söder från 21 till 28 grader och i norr från 5 till 37 grader.

Mat och boende

För den som vill finns, särskilt i de större städerna, ett stort utbud av kontinentaleuropeisk mat och snabbmat alltid nära till hands. Men den lokala maten är nästan omåttligt populär bland turisterna – nudelsoppor och risrätter trängs med omeletter och kyckling och färsk fisk i sås. Traditionell Vietnamesisk mat smaksätts med ingefära, citrongräs, mynta eller stjärnanis, vilket gör den lokala maten ännu mer spännande!

Vietnam är dessutom en av världens största exportörer av kaffe vilket innebär att en kopp färsk och nymalen kaffe aldrig är långt borta. För de lite modigare (eller kanske helt enkelt nyfikna) finns också riktigt unika maträtter gjorda på exempelvis orm, även om de inte tillhör det vanliga.

Tack vare det franska kolonialarvet går mycket av städerna i fransk stil med breda boulevarder som ofta kantas av en uppsjö kaféer. Hotell återfinns i alla prisklasser både i de klassiska, äldre kvarteren i städer som Hanoi och vid stränderna i städer som Phan Thiet. Tack vare landets mångfald kan man alltid hitta något som passar perfekt, oavsett om det är en bungalow på stranden eller ett hotellrum mitt i city!

Sevärdheter

Landet har en rik kulturell och en lång historia vilket innebär att det finns massvis med fascinerande saker att se och ställen att besöka. I Hanoi är den lotusformade pagoden, ursprungligen byggd för över tusen år sedan, populär. I Mekong-deltat finner man ett av Asiens främsta fågelreservat och inte långt därifrån bjuder berget Nui Sam på en oslagbar utsikt. I Hue finns kungen Tu Ducs gravplats – ett mausoleum – och stadens mäktiga citadell, som uppfördes till stadens försvar för ca 150 år sedan.

En sevärdhet i sig som förtjänar uppmärksamhet är landsbygden. Bondgårdar i traditionell stil, risfält och solnedgång över regnskogen garanterar minnesvärda upplevelser.
 

Aktiviteter

Utöver mängder av sevärdheter finns i de större städerna ett rikt klubbliv. Särskilt känt för sitt pulserande nattliv är Ho Chi Minh City, Vietnams största stad. Den som hellre beger sig ut på äventyr kan ta en guidad tur i regnskogen – på elefantrygg, till fots eller cykel. Eller varför inte ta en båttur längs de många floderna i Mekong-deltat? Vietnam har också en mångfald av populära grottsystem, både på land och under vatten, såsom i Pong Nha-floden.

Destinationer i Vietnam

Hanoi

Hanoi, eller ”staden innanför floderna” som den även kallas, är Vietnamns huvudstad och ligger belägen i norra Vietnamn, intill floden Song Hong, även kallad röda floden. …

Läs mer

Ho Chi Minh-staden

Ho Chi Minh, med sina 7 miljoner invånare, är den största staden i Vietnam. Staden är för de flesta av oss känd som Saigon. Den har mycket att erbjuda både när det gäller historia, kultur och shopping. …

Läs mer

Lämna en kommentar