Reseguide till Caracas

Caracas är huvudstad, och tillika landets största stad, i Venezuela, det mytomspunna och grönskande landet i Sydamerika. Staden är belägen i den norra delen av landet, i bergsregionerna, och är en populär destination för resenärer från hela världen.

Staden grundades i sin nuvarande form under senare delen av medeltiden, när spanska utforskare erövrade och koloniserade regionen. Då var platsen sedan länge bebodd, men ingen vet under hur lång tid som urbefolkningen funnits där. Caracas var emellertid inte den första spanska bosättningen, utan etablerades först som en fästning som kunde skydda de tidigare bosättningarna, delvis mot pirater men också mot urbefolkningen.

Stora delar av Caracas raserades av jordbävningar under tidigt 1800-tal, men efter att Venezuela började exploatera sina oljeresurser och den ekonomiska tillväxten tog fart byggdes staden snabbt upp igen. Det nutida Caracas är ett betydelsefullt centra för landets handel och ekonomi, och turism är inte en större inkomstkälla. Trots det ökar antalet besökare stadigt, allt eftersom fler och fler upptäcker den härlig blandningen av det medeltida och det ultramoderna som Caracas utgör.

I Caracas kan man strosa runt längs hundraåriga gator, fika på någon mysig uteservering och runda av med en shoppingtur eller kanske ett spa-besök. Klimatet är också attraktivt, om än kanske något överväldigande, med höga temperaturer året runt. Det är inte ovanligt att temperaturen ligger mellan 25 – 30 grader under dagen, oavsett årstid, och mellan 15 – 20 grader under nätterna. Regn är inte ovanligt men främst är det den sena sommaren eller tidiga våren som ser mest nederbörd.

Resa och boende

Ett par mil utanför staden ligger flygplatsen Simon Bolivar, som är det vanligaste ankomststället för besökare från andra länder. Härifrån tar man sig till centrala Caracas med taxi, men besökare bör vara uppmärksamma med vilken taxitjänst man vänder sig till.  De större, mer seriösa taxibolagen erbjuder ofta ett fast pris från flygplatsen till större hotell och flygplatsens eget taxibolag, som syns genom sina svarta bilar, har allra bäst rykte. Många hotell och resebolag erbjuder dock transfer, antingen inkluderat i priset eller som tillval, och det är i så fall det bästa valet.

Caracas är ingen utpräglad turistort, vilket gör att utbudet av vandrarhem och liknande är mycket begränsat. Tack vare stadens betydelse inom handel har dock ett flertal hotell vuxit fram, så utbudet är fullt tillräckligt för de flesta i medelprisklass och uppåt. En god idé är dock att boka med viss framförhållning eftersom det lätt kan bli fullbokat vid konferenser, mässor och liknande.

Mat och dryck

Matkulturen i Caracas är enkel, men delikat. Många olika rätter kan tillagas på flera vis som ger varje rätt en egen karaktär, trots att ingredienserna ofta är ungefär desamma. Givetvis ska nybakat bröd och gärna lokalt producerad ost serveras till maten. Den lilla, men populära, familjerestaurangen Bar Basque i La Candelaria och franska Malabar i Las Mercedes tillhör höjdpunkterna.

Utelivet i Caracas är vibrerande, men utbudet är inte alltför stort, eftersom det inte är en traditionell semesterort. Över hela staden kan man hitta mindre pubar och barer, och särskilt då i stadsdelen La Castellana. Salsaklubben El Mani Es Asi vid Sabana Grande erbjuder stadens mest välfyllda dansgolv, tillsammans med medryckande musik och härlig stämning.

Aktiviteter och sevärdheter

Caracas är ett utmärkt ställe att besöka för den som vill komma nära den vackra sydamerikanska naturen utan att för den skull behöva ge upp bekvämligheten i det moderna samhället. Många besökare passar på att äta och dricka gott, koppla av och kanske ta del av den fascinerande historien och kulturarvet. Naturen är givetvis också bara ett stenkast bort och det finns många guidade turer som besökare kan prova på.

Den som vill djupdyka i Caracas historia kan besöka konstmuseet Museo de Arte Colonial eller Museo Bolivariano, som berättar Simon Bolivars spännande livshistoria. Tillfälliga såväl som permanenta utställningar med modern konst hittar man i Avenida Francisco de Miranda, på konstgallerian La Estancia.

Lite mer äventyrliga besökare kan bege sig på en vandringstur, eller kanske en cykeltur, i någon av bergskedjorna som genomskär staden. Många besökare passar på att njuta av utsikten från berget Avila, som sägs vara den bästa som finns över Caracas.

Lämna en kommentar