Reseguide till Orlando

Orlando är är en medelstor stad i delstaten Florida i USA. Staden är kanske mer känd som ”Orange County”, vilket är namnet på det county som Orlando är säte för. Amerikaner har gett Orlando smeknamnet ”Den vackra staden”, något som kommer ifrån dels den idylliska naturen och dels Orlandos många fontäner, parker, monument och storslagna arkitektur. I Orlando möter flera hundra år gamla byggnader skyskrapor med glasfasad och staden är lika traditionellt amerikansk som modern och välutvecklad.

Bland turister är Orlando en av de allra mest populära destinationerna i Florida, med nära 50 miljoner besökare om året. Som en följd av de många barnfamiljer som besöker Florida har många tema- och nöjesparker, festivaler och andra barnvänliga attraktioner vuxit fram. Flera av dessa, till exempel Disney World och Sea World, är förmodligen mera kända än själva staden.

Invånarna i Orlando har också ett stort intresse för kultur och historia, vilket innebär att det finns en uppsjö av välfyllda museer och gallerior. Tillsammans med de många familjeattraktionerna och det vackra vädret gör det Orlando till ett av de bästa, och mest uppskattade, resmålen i USA för barnfamiljer. I utkanterna av Orlando hittar man också några av de mest populära stränderna i USA, såsom Daytona Beach, som är utmärkta för sol och bad. Stränderna är långa, rymliga och med härlig sand och för det mesta behaglig vattentemperatur.

Solen står för det mesta på klar himmel året runt, och temperaturerna sträcker sig från cirka 10 grader under mitten av vintern till närmare 40 grader under våren och sommaren. Regn är sällsynt under vinterhalvåret och men relativt vanligt under högsommar, då det regnar i genomsnitt var fjärde eller femte dag.

Resa och boende

Besökare anländer vanligen till flygplatsen Orlando International, som ligger en bit utanför själva staden. Från flygplatsen tar man sig enklast vidare med skyttelbuss eller taxi, antingen egen eller delad. Den reguljära bussen trafikerar också flygplatsen och avgår två gånger per timme under dagen. Beroende på var i Orlando som boendet är bokat kan det mest prisvärda alternativet variera. Den reguljära bussen passerar inte förbi de flesta hotell, vilket skyttelbussen gör.

Orlando är en otroligt hotelltät stad, och variationerna är lika stora som utbudet. Enkla vandrarhem kan ofta finnas bara ett stenkast från ett exklusivt lyxhotell med fem stjärnor. Det mest prisvärda boendet hittar man i medelprisklass, där standarden är hög och prislappen förhållandevis låg. Besökare som planerar att resa runt mycket i staden kan med fördel boka boende i närheten av centralstationen. 

Mat och dryck

Den lokala matkulturen är till lika delar traditionellt nordamerikansk och internationell. Stekhus som A Land Remembered på Universal Boulevard och Calypso Bar and Grill på Parc Corniche serverar stekt eller grillat kött på amerikanskt vis. Orlandos bästa färska fiskrätter hittar man på Jacks Place på International, om man inte föredrar att fisken tillagas på peruvianskt vis – då är El Inka Grill på Town Center Boulevard värd ett besök. Latinamerikanska läckerheter hittar man på Cala Bella på Universal Boulevard eller Rolandos Cuban Restaurant på Semoran Boulevard.

Orlandos pubar och barer har samlats till ett par distrikt i den äldre delen av Orlando, främst Central Boulevard men också Orange Avenue. Här är det gångavstånd mellan irländska barer och pulserande dansgolv eller en martini för den som föredrar det. Till pärlorna hör jazzbaren Old Vines, känd för sitt goda vin, och latinamerikanska dansklubben Samba Room på Sand Lake Road.

Aktiviteter och sevärdheter

För de flesta barnfamiljer är ett besök på Disney World eller Sea World förstås obligatoriskt. Dessa attraktioner är så pass populära att de trafikeras av särskilda bussar, som tar besökarna från centrum till parken och tillbaka. Filmälskare kan också få en guidad tur bakom kulisserna på filmstudion Universal, som har inte mindre än två olika temaparker på området.

En dagsutflykt till någon av Orlandos många trädgårdar eller parker kan också vara på sin plats, givetvis med lunchen i en picknick-korg. Arboretum på University of Central Florida, som ligger på gatan med samma namn, är Orlandos botaniska trädgårdar med många olika teman. Trädgårdarna går från hav av rosor till träsk till skog. World of Orchids vid Old Lake Wilson Road lockar också med tusentals exotiska blommor, främst orkidéer, i sin naturliga miljö. Här kan man avnjuta lunchen bredvid ett vattenfall till tonerna av sjungande fåglar och bara slappna av.

Lämna en kommentar