Reseguide till New York

New York är den folkrikaste staden i USA men också en av de mest välbesökta städerna bland turister. Staden ligger i delstaten New York, alldeles vid Hudsonflodens mynning. Det är en världsstad med globalt inflytande inom ekonomi, media, politik, utbildning och mode. FN har sitt högkvarter i New York och staden är också världens ledande ekonomiska centrum. Det bor strax över åtta miljoner invånare i staden New York, som också har smeknamnet The Big Apple. New York är också känd som ”staden som aldrig sover”, vilket inte är så konstigt med tanke på att staden besöks av mer än 40 miljoner turister varje år, utöver stadens egna invånare.

New York är en mångkulturell stad och i princip alla folkgrupper i världen är representerade. Ungefär en tredjedel av invånarna är nämligen födda utanför USA. Staden består av fem stadsdelar, boroughs, som alla är ganska olika varandra och har sin unika karaktär och kultur. 

Resa och boende

Det är lätt att ta sig till New York, då staden är ett centrum för flygtrafik framförallt för flygtrafik mellan USA och Europa. Flyg till New York är alltså det bästa sättet att ta sig till staden. Staden har tre olika flygplatser; John F. Kennedy International, Newark Liberty International och LaGuardia. De flesta besökare från Skandinavien anländer till John F. Kennedy International, och därifrån tar man sig enklast till centrum med bussen MTA NYC, eller taxi. Man kan också ta expresståget, JFK AirTrain. Taxi är det dyraste alternativet, men å andra sidan kommer man också rätt och resan går relativt fort. Buss och tåg är billigare alternativ, men dessa passerar inte alla hotell, så det är lätt hänt att ovana besökare åker fel. I många fall behöver man också byta buss eller tåg.

Utbudet av boende är lika stort som staden i övrigt, och därför är det också stora variationer i kvalitet och pris. Generellt sett är priserna i New York höga, och det allra billigaste boendet håller ofta en låg nivå. Det kan därför vara en mycket god idé att boka boendet i samband med att resan bokas för att försäkra sig om att man får tag i ett bra boende till bra pris.

Mat och dryck

För dig som tycker om att testa ny mat och ta del av andra kulturer kommer du att få uppleva en spännande resa till New York. Den övervägande majoriteten av restaurangerna serverar internationella maträtter, men New York har också några moderna klassiker som besökare inte får missa. Dit hör den välkända New York-pizzan, den traditionella frukost-bageln och ostkakan ”cheesecake”.

Antalet pubar, barer och klubbar är även det överväldigande. Det spelar ingen större roll var man befinner sig i staden så kan man vara säker på att man har någonstans att ta vägen, oavsett om man bara vill svalka sig med någon kall dryck eller skaka loss på dansgolven. Några distrikt är dock mer kända för utelivet än andra, och dit hör Greenwich Village, Lower East Side, Murray Hill, Astoria och Bay Ridge.

Aktiviteter och sevärdheter

För den som bokar resa till New York finns det mycket att titta på. Det är spännande att göra ett besök i varje stadsdel; Queens, Manhattan, Bronx, Brooklyn och Staten Island. Många av New Yorks områden och landmärken är nämligen världsberömda. Frihetsgudinnan är en av de mest kända statyerna i världen. Wall Street, en gata som går i nedre delen av Manhattan, har varit ett ledande handelskvarter ända sedan andra världskriget och där återfinns New York Stock Exchange idag. New York har haft flera av världens högsta byggnader, som Chrysler Building, Empire State Building och World Trade Center. Staden har en mängd museer, framförallt konstmuseer och det ordnas även många stora sportevenemang i staden. Times Square, Chinatown, Central Garden och Little Italy är andra kända platser väl värda ett besök.

Lämna en kommentar