Reseguide till Minnesota

I den skandinaviska delstaten Minnesota ser man tydligt den svenska historien som präglar delstaten. Hit emigrerade många av våra förfäder under 1800 talets mitt och det sägs att c:a 1,2 miljoner invånare, av delstatens drygt 6 miljoner, är ättlingar från skandinaviska immigranter.

Naturmässigt är Minnesota väldigt likt Sverige. När man åker bil genom Minnesota ser man de vackra insjöarna, tallarna, gran och lövträd, precis som man färdas genom Sverige. Årstiderna i Minnesota är även de väldigt lika med höst, vår, sommar och vinter.

Likheten stannar inte där. I de svenskättade städerna hittar man allt från köttbullar med lingonsylt till sill och lutfisk. Här firar man även midsommar, lucia och jul, med svenska delikatesser på matborden. En resa genom Minnesota är inte mer omvälvande än att resa genom Småland.

Dock så har även Minnesota amerikansk standard. Här finns sportklubbar i de högsta serierna och skyskrapor i de stora städerna. Här är allt stort, precis som allt annat i USA.

Minnesota är kanske främst känd för sjöar, delstaten kallas The Land of 10,000 Lakes, vilket egentligen är en underdrift då man menar på att det finns någonstans mellan 15,000 – 20,000 sjöar i delstaten.

I Minnesota finns goda bussförbindelser, både inom storstäderna, men även utåt i delstaten. Dock är det bil man färdas med när man besöker Minnesota för att kunna hitta fram till de sevärdheter och mindre städer som kan vara av stort intresse för oss skandinaver att besöka.

Sevärdheter

Man kan resa till Minnesota året om, lite beroende på vad man vill få ut av resan. Under vintertid är Minnesota täckt av snö och utanför städerna finner man milsvida, snötäckta och öde prärier där man ofta enbart träffar på fyrbenta vänner . Minnesota erbjuder även fyra toppar i Sawtooth Mountains, Lutsen, där man har 92 skidspår och en fallhöjd på nära 1100 meter. Här finns även flera snowboardbanor i bergens klippor.

Under sommartid är det främst naturen som lockar. De mångfaldiga sjöarna inbjuder till fantastiskt vackra resor till vatten, fiske och även bra områden för kanotfärder. Här finns även aktiviteter i form av vattenskidåkning och bad.
I Minnesota kan man följa historien ända bak till Indianernas tid. Det finns flera fort och sevärdheter som berättar om hur Indianerna levde under 1700 talet. Spåren efter våra svenska ättlingar hittar man överallt. Ett besök i den lilla staden Lindström finner man just Karl-Oskar och Kristinas statyer på torget. Här finner man även skyltar på svenska och folk som tagit till sig mycket av de seder och den kultur som våra utvandrare tog med sig från Sverige. Någon kilometer utanför staden Lindström finner man det hus som Karl-Oskar och Kristina bodde i. I dag är det ett museum som visar på hur de bodde i stugan på 1860 talet.

Inne i Minneapolis, staden som sitter ihop med storstaden St Paul, finner man skyskraporna och den amerikanska livsstilen. I Minneapolis finner man USA:s största köpcentrum. Köpcentrumet inhyser över 500 butiker och erbjuder även massor av spännande aktiviteter, som bland annat två stycken berg och dalbanor, bröllopskapell och diskotek.

Mat och boende

I Minnesota bor man främst på motell. Motell finns i alla städer och längs med vägarna. De bästa motellen finner man runt Forest Lake. I Staden Stillwater finns mycket trevliga Bed & Breakfasts.
Maten i Minnesota är i stort detsamma som i övriga USA, med andra ord mycket snabbmat. Dock erbjuder flera städer i Minnesota tillgång till svensk mat och svenskt bröd. I större städer finns det gott om internationell mat.

Lämna en kommentar