Reseguide till Miami

Miami ligger längst ned i delstaten Florida och är Floridas största stad. Storstadsområdet sträcker sig över Miami stad, Fort Lauderdale och Miami beach och har c:a 5,5 miljoner invånare. Miami är en av USA:s viktigaste hamnstäder och härifrån avgår även fartyg ut till de västindiska öarna.

Miamis invånare består till stor del av latinamerikaner och västindier. Miami har även en stor grupp illegala invandrare som tagit sig över gränsen från främst Mexiko i syfte att arbeta. På grund av den stora mängden latinamerikaner är spanska språket näst intill lika stort som det engelska, vilket även märks i samhället och i media, och många olika folkgrupper har fått egna stadsdelar i Miami, som bland annat Little Havana, som främst bebos av kubaner.

Efter den andra stora invandringsvågen på 1980 talet, den första var på 1960 talet, har Miami fått en märkbart förändrad kultur med spanska influenser. Idag är en stor del av underhållningen spansk och Miami är en av de viktigaste städerna för den latinamerikanska världens tv-underhållning.

I Miami är det glamour och glitter som gäller, det är vackra stränderna med svajande palmer, ett pulserande uteliv och de färgglada husen i art deco stil som man finner i South beach området som gett Miami sina kännetecken. Uppemot 30 % av Miamis invånare lever på gränsen till fattigdom, vilket kan ge starka kontraster till de lyxvillor man hittar i de finare områdena.

Miami är en stor stad som inte är byggd för att promenera i utan här krävs att man har tillgång till bil för att kunna ta sig runt. Det finns metrorail och lokalbuss som trafikerar Miami, men det kommer vara tillfällen då dessa inte räcker till. Det går utmärkt att hitta och åka taxi i Miami eller att hyra en bil.

Sevärdheter

Att bara ge sig ut på stan och se alla neonskyltar, människorna, bilarna, byggnader och olika områden är en sevärdhet i sig. Här är allt så glamoröst som man tänkt sig. I Miami finns även ett nattliv som är svårt att hitta någon annanstans och stora gallerior där man hittar allt man kan tänka sig behöva eller vilja ha. En sevärdhet vi absolut rekommenderar är ett besök i Little Havanna, som ligger vid South West 8th Street mellan South West 12th Avenue och 16th Avenue. Närmare Kuba än så här kan man inte komma, utan att åka till Kuba. Här finner man kubanska cigarrullare och kubansk underhållning.

Ett annat område som är värt ett besök är The Art Deco Historic District som ligger i South Beach. Detta område är nog det som vi förknippar bäst med Miami och här hittar man de pastellfärgade husen, de blinkande neonskyltar och de svajande palmer som vi fått se i olika tv-serier och filmer.

På Ocean drive, precis vid Atlantkusten, kan man sitta på stranden och titta på alla människor och bilar som rör sig förbi. Detta är Miamis hetaste gata och under kvällen är det här alla samlas.

Vill man shoppa ska man bege sig till Collins Avenue. Här finner man de senaste och dyraste modekläderna från de berömda italienska modehusen. Här finner man även Miamis trendiga barer och nattklubbar.

När man besöker Miami så är det ett måste att ha besökt Key West och uppleva Hemingways hemtrakter. Resan tar 4-5 timmar med bil men resan känns inte å lång då man under vägen får så många upplevelser när man åker över broar och passerar öar och längs vägen finner man även de bästa stränderna som går att hitta i USA.

Lämna en kommentar