Reseguide till Manchester

Manchester är namnet på den största staden i delstaten New Hampshire i USA. Platsens historia sträcker sig många hundra år tillbaka i tiden, men staden grundades i egentlig mening först i början av 1700-talet. Från början var staden ganska blygsam, och inte förrän under 1800-talet fick det sitt nuvarande namn och sin moderna karaktär. Tanken var att skapa en amerikansk variant av den brittiska industriorten Manchester, något som gick över förväntan. Redan före mitten av 1800-talet tillverkades och exporterades bomull och ull, och i början 1900-talet produceras det mesta från papper till gevär i Manchester. Nya företag växte fram som svampar ur marken och de många arbetstillfällena gjorde platsen omåttligt populär bland immigranter. Mot slutet av 1900-talet hade flera av de tidigare industrierna försvunnit och istället ersatts med IT- och tjänsteföretag. Dagens Manchester är en av de mest ekonomiskt välmående i USA och därför också en av de mest moderna städerna i landet. Den starka immigrationen har bidragit till en kulturell mångfald som återspeglas i allt från restauranger och butiker till språk och traditioner. Klimatet är kontinentalt, vilket innebär temperaturer från enstaka minusgrader under vintern till uppemot 25 grader under högsommar. Årstiderna är tydligt särpräglade men Manchester är lika uppskattat som resmål året runt. Snö är vanligt under mitten av vintern, och faller då ofta både plötsligt och kraftigt.

Resa och boende

Resenärer anländer till flygplatsen Manchester Boston Regional, ofta med en föregående mellanlandning i någon större stad längs resvägen. Från flygplatsen tar man sig enklast vidare till centrum med skyttelbussen Manchester Shuttle. Skyttelbussen bokas dock i förväg och då som en tjänst som enbart vissa resebolag erbjuder. Andra alternativ är den reguljära bussen som avgår en gång per timme samt taxi som finns att tillgå efter de flesta ankomster. Utbudet av boende i Manchester är mycket stort. Standarden är genomgående god och priserna är jämförelsevis låga, men givetvis finns stora variationer. Bästa pris i förhållande till kvalitetsnivå hittar man hos de större hotellkedjorna, som är väl representerade i Manchester.

Mat och dryck

Det finns ett stort utbud av restauranger i Manchester, och i princip hela det internationella köket är representerat. Manchester är en mångkulturell stad och det märks tydligt på restaurangerna som går i många olika teman. Mexikanska, kryddstarka läckerheter hittar man på El Mexicano Jr längs Wilson Street. På Dow Street finns den populära italienska restaurangen Fratello’s och på John E. Devine Street ligger stekhuset Nutfield Ale. Utescenen och nattlivet i Manchester är pulserande, men begränsat till de tidigare timmarna på kvällen. I Manchester är det vanligt att barer och pubar stänger en stund efter midnatt, men innan dess kan man hitta diverse välfyllda vattenhål. Barkulturen är stark och det går att dricka någon välsmakande dryck på såväl irländska pubar som genuint amerikanska sportbarer. Den hetaste nattklubben för tillfället är Grand på Canal Street.

Aktiviteter och sevärdheter

Det finns mycket att se och göra i Manchester. De som vill skämma bort sig lite kan spendera en eller några heldagar på spa och mysa i en bubbelpool eller bastu. De som föredrar shopping hittar massor av välsorterade butiker i centrum. Stora delar av stadens byggnader är bevarade från tidigare århundrade och det kan vara en upplevelse i sig bara att vandra runt längs de äldre gatorna. Vill man fördjupa sig i den lokala konsthistorien kan ett besök på Currier Art Museum, beläget på Myrtle Way, vara trevligt. Utställningarna är några av de mest heltäckande som kan tänkas och i samlingarna finns förutom lokal konst även verk av världsberömda konstnärer som Picasso och Monet. Själva stadens tidiga historia kan man få återberättad på Commercial Street, där Manchesters historiska museum ligger. Utställningar tar besökare genom de första dagarna, från nybyggarnas ankomst fram till dagens moderna samhälle.

Lämna en kommentar