Reseguide till Los Angeles

Los Angeles är USA:s näst största stad. Den ligger i södra Kalifornien och har också smeknamnet City of Angels. Staden har många kända stadsdelar, som Beverly Hills, Bel Air, East Los Angeles, Downtown, Santa Monica, Long Beach och förstås Hollywood. Los Angeles är ett betydande centrum för vetenskap, teknik, internationell handel, högre utbildning och kultur. Staden och dess omgivningar är också världsledande inom populärkultur som filmindustri och musikindustri.

Mängder av turister besöker årligen Los Angeles och många åker dit för det behagliga klimatet, de vackra stränderna, shoppingen och kändistätheten. I Los Angeles får man såväl storstadspuls, shopping och nattliv som sol, bad och lyxliv. Staden har ett Medelhavsklimat, vilket innebär varma torra somrar och mer växlande, något regniga vintrar. Los Angeles är en stor och vidsträckt stad och geografin är varierande, från slätter till bergsområden. Man anser att Los Angeles är världens mest biltäta stad, men vägarna håller en mycket hög kvalitet och det finns flera stora, flerfiliga motorvägar i eller omkring staden. 

Resa och boende

De flesta besökare anländer till världsberömda Los Angeles International, eller LAX som den kallas i folkmun. Det finns dock inga tågförbindelser med flygplatsen, och som regel brukar besökare ta sig vidare med taxi. Ett flertal skyttel- och flygbussar finns att tillgå, men de passerar inte alltid det hotell som man bor på. Det kan därför vara en god idé att redan på förhand kolla upp var man bor och se om någon passade buss finns, eftersom taxipriset är ganska högt. Flygbussarna, som är gratis, går endast till Metro Green Line och skyttelbussarna LAX FlyAway går endast till Union Station.

Utbudet av boende i Los Angeles är enormt, men kvalitet såväl som pris varierar lika mycket. Några av världens mest exklusiva hotell återfinns här, men det finns också många betydligt sämre hotell. En hög prislapp betyder inte alltid att kvaliteten är hög, så besökare rekommenderas att boka boendet på förhand, gärna i samband med att resan bokas. Det är oftast den bästa garantin för att man ska få ett bra boende till bra pris. Los Angeles är också en mycket stor stad sett till yta, så det kan vara bra att försöka få ett så centralt boende som möjligt.

Mat och dryck

Den lokala matkulturen är lika mångkulturell som staden i övrigt, och den mat som serveras är allt från amerikanska grillade revbensspjäll till franska delikatesser och tyska korvar. Särskilt asiatisk och afrikansk mat är på modet, och allt fler sushibarer börjar dyka upp. Besökare kan därför utan större problem hitta något nytt och gott att äta, varje dag, från världens alla hörn.

Det finns en mångfald pubar, barer och nattklubbar i Los Angeles, men de allra mest populära tenderar att vara de som finns i större och lyxigare hotell. Dit hör exempelvis puben på Chateau Marmont, Skybar på The Mondrian och Tower Bar, samtliga på Sunset Strip. De mest välbesökta nattklubbarna i Los Angeles är The Golden Gopher, The Edison och LA Live, som alla ligger i Downtown.

Aktiviteter och sevärdheter

Stadens mest kända symbol är Hollywoodskylten som finns i bergen ovanför Hollywood. Bland Los Angeles sevärdheter hittar man Universal Studios, stadens mest kända nöjespark som har TV- och filmtema. Hollywood Wax Museum innehåller naturtrogna vaxfigurer av de mest kända amerikanerna. Disneyland är ett måste att besöka för barnfamiljen. Staden har också en djurpark, Los Angeles Zoo, som är en av USA:s mest kända djurparker och innehåller spännande djurarter från hela världen. Det finns också en botanisk trädgård i anslutning till djurparken.

Los Angeles är en riktigt kändistät stad. Många kändisar kommer från Los Angeles eller har köpt hus i närheten av staden. Några exempel är Robert Redford, David Beckham, Natalie Cole, Mia Farrow, Dustin Hoffman och Lisa Minelli. I framförallt Beverly Hills går det dagligen sightseeing turer som för besökarna runt bland kändisarnas hus. Många av turerna startar vid Mann´s Chinese Theatre som ligger vid Hollywood Walk of Fame.

Lämna en kommentar