Reseguide till Key West

Key West är USA:s sydligaste stad och en välbesökt turistort. Omkring 25 000 personer bor i staden. Staden har ett härligt läge nära Kuba och bara 23 mil från Miami. Stadens stämning är mer karibisk än amerikansk. Framförallt är det klimatet och stränderna som lockar turisterna, men också nattlivet. Det finns gott om fina sandstränder att välja bland. Bästa stranden anses vara Bahia Beach. Key West är en bohemisk och exotisk stad. Många konstnärer och, som de ofta kallar sig själva, fria själar, har bosatt sig i staden. Key West är känd för att ha en öppen och tolerant livsstil och varje år arrangeras till exempel den amerikanska motsvarigheten till Pridefestivalen här, med många tusentals besökare.

Klimatet i Key West är, som i övriga Florida, tropiskt och väldigt inbjudande. Under sommaren sträcker sig temperaturen uppåt 30 grader eller mer, och under vintermånaderna faller den ned till dryga 20 – 22 grader. Regn är sällsynt under våren och sommaren, men desto vanligare under hösten.

Resa och boende

De flesta besökare anländer till flygplatsen Key West International, och därifrån tar man sig vidare med taxi eller skyttelbuss. Skyttelbussen är det billigare alternativet, och den avgår i direkt anslutning till de flesta ankomster, men taxin går givetvis snabbare och du kommer rätt direkt. Det är inte säkert att skyttelbussen passerar just ditt hotell.

Utbudet av hotell i Key West är mycket stort, och även om kvaliteten varierar en del, så är standarden överlag god. Inte sällan kan man hitta ett prisvärt boende med fantastisk utsikt. Det går som regel bra att hitta boende på plats, men det kan vara svårare att få tag på ett bra boende till bra pris.

Mat och dryck

Det finns många restauranger i Key West och garanterat något som passar alla smaker och plånböcker. Köket är till stor del internationellt, med stora influenser från Kuba. De lokala, amerikanska specialiteterna består av diverse fiskrätter. Besökare gör rätt i att prova både det ena och det andra, och särskilt kubanska El Meson de Pepe på Wallstreet och Roof Top Café vid Mallory Square är populära.

Utescenen i Key West har sin tyngpunkt på pubar och barer i sedvanlig amerikansk stil, men trots det finns en mångfald populära klubbar i Key West. De allra flesta av de större återfinns på Duval Street, som exempelvis Fat Tuesdays, vars motto är ”Mardi Gras varje dag”.  Baren Sloppy Joes, som också ligger på Duval Street, är idag en turistmagnet som bland annat arrangerar tävlingar om vem som är mest lik Ernest Hemingway. 

Aktiviteter och sevärdheter

Bland stadens sevärdheter är Hemingways hem en av de mest besökta. Man kan åka på en guidad rundvisning där man får se vart han bodde, levde och jobbade. Hans hem är idag museum och i trädgården vimlar det av sjutåiga katter som sägs vara ättlingar till Hemingways egna katter. Där finns också den första poolen som byggdes på Key West och en pissoar som Hemingway lät installera som en vattenskål för katterna.

Bland sevärdheterna hittar man förstås också den cementboj som markerar det kontinentala USA:s sydligaste punkt. Om du åker till Key West får du inte missa att se solnedgången från Mallory Square, den sägs vara magnifik och enastående. Mängder av människor samlas på piren om kvällarna för att dela upplevelsen och det finn gycklare, jonglörer och trollkarlar överallt. Man kan också ta en romantisk båttur i solnedgången. Key West Aquarium är ett annat populärt utflyktsmål bland turister. Där finns stora utomhusbassänger med hajar och man kan titta på när akvarieinvånarna blir matade.

Det finns gott om små mysiga konstgallerier i Key West och även flera museer, som till exempel Pirate Soul som skildrar piraternas liv och leverne.

Lämna en kommentar