Reseguide till Honolulu

Honolulu är inte bara delstaten Hawaiis huvudstad, utan dessutom den största staden i Hawaii med omkring 400 000 invånare enbart i de centrala delarna. Staden ligger vid kusten, på ön Oahu. Utöver att vara ett kulturellt centra och delstatens ekonomiska knutpunkt är Honolulu dessutom känd för att ha Hawaiis bästa stränder. Dit hör bland annat Waikiki Beach, som är den mest populära destinationen bland besökare från hela världen.

De första bosättningarna på platsen där Honolulu ligger påträffades under början av medeltiden, för nära tusen år sedan. De första kontakterna med Europa skulle dröja fram till slutet av 1700-talet, då hamnen i Honolulu för första gången började användas för handel. Tack vare sjöhandeln och det strategiska läget, som gjorde handel lika enkel med England som med det då nybildade Amerikas Förenta Stater, kom ekonomin att utvecklas snabbt. I dagsläget besöker nästan 10 miljoner människor från jordens alla hörn Honolulu och Hawaii varje år.

Klimatet lockar också, med några få regniga dagar varje månad och resterande tid soligt och varmt. Temperaturerna sträcker sig från ca 22 grader i genomsnitt under mitten av vintern till uppåt ca 30 grader i genomsnitt under högsommar.

Resa och boende

Besökare anländer till flygplatsen Honolulu International, som ligger strax utanför Honolulu. De flesta besökare som ska någon annanstans i Hawaii anländer till samma flygplats, vilket gör att förbindelserna har blivit mycket goda med tiden. Från flygplatsen kan man ta sig med taxi, hyrbil eller skyttelbuss. Skyttelbussen, Airport Wakiki Express, är det mest prisvärda alternativet för de flesta. Bussen trafikerar sträckan mellan flygplatsen och den vanligaste destinationen, Wakiki Beach, där merparten av hotellen är belägna. Skyttelbussar avgår två gånger i timmen större delen av dygnet under högsäsong.

Den som bokar boende en längre bit från Wakiki Beach kan istället ta en taxi från flygplatsen för att komma rätt direkt.

Nästan alla hotell i Honolulu ligger vid Wakiki Beach, med några få undantag som ligger mer centralt belägna. Boendepriserna är för det mesta överkomliga, och varierar med säsongen. Under vår och höst är priserna som lägst, eftersom många, till stor del amerikaner, försöker passa på att njuta av Hawaii när vintern är som kallast på andra håll och sommaren som varmast. Wakiki Beach är en lång, sandig och skön strand som kurvas runt havet, och närmast stranden ligger hotellen. Många hotell har sina egna strandområden, solstolar och barer precis vid havet.

Mat och dryck

Den lokala matkulturen på Hawaii är till stora delar inspirerad av såväl nord- som sydamerikanska maträtter och består inte sällan av kombinationer av rätter från de två. Influenserna från asiatisk matkultur är också tydliga, och närheten till havet gör färsk fisk och skaldjur till en självklarhet. Många exotiska frukter, såsom ananas och mango, växer naturligt på Hawaii och serveras också färska och lokalt producerade.

Besökare kan med fördel prova på klassiker som ”Lomi salmon”, kryddstark lax som serveras med tomater och sås, eller ”Luau”, bläckfisk som tillagas med bland annat olja från kokosnöt. Tonfisk, som kallas för ”Ahi”, förekommer också i Honolulu, och serveras på många fantasirika vis.

Hotellen har som regel sina egna restauranger, som håller mycket god standard. Därutöver finns också ett flertal restauranger ett stenkast från Wakiki Beach. Den som är sugen på något mer internationellt hittar flera valmöjligheter i centrala Honolulu.

Aktiviteter och sevärdheter

Den som vill ta ett glas med någon svalkande dryck i goda vänners sällskap hittar nära nog alltid en pub eller bar på eller i närheten av hotellet. Dessutom finns många pubar spridda över hela Honolulu, men de allra bästa återfinns vid Wakiki Beach. Angles på Seaside Avenue är känd för sina live-uppträdanden, Nashville på Kuhio Avenue är Honolulus (och Hawaiis) enda och bästa country-klubb och Zanzibar på samma gata har Honolulus hetaste dansgolv.

De allra flesta besöker Hawaii och Honolulu för att sola, bada och äta och dricka gott. Trots det finns det goda möjligheter till shopping, exempelvis International Market i Wakiki och Aloha Tower i Downtown-kvarteren.

Den som vill djupdyka i Hawaiis historia kan besöka Pearl Harbor, den kända krigsskådeplatsen från andra världskriget, i västra utkanten av Honolulu. Besökare kan besöka några av de enorma slagskepp som användes i kriget eller ta en guidad tur i en av dåtidens ubåtar. Museum och minnesplatser finns också vid Pearl Harbor.

Lämna en kommentar