Reseguide till Fort Lauderdale

Fort Lauderdale är en hamnstad, belägen vid kusten mot Atlanten i delstaten Florida i USA. Staden är relativt stor sett till ytan, men desto mindre om man räknar stadens drygt 160 000 invånare. Under ett givet år kommer det ofta flera gånger så många besökare som det finns invånare, och Fort Lauderdale är ett mycket populärt resmål även inom USA. Under de i USA lite längre skolloven är Fort Lauderdale en självklart destination för tiotusentals studenter, och då är det främst de fina stränderna som lockar. Det är kanske inte så konstigt att staden fått smeknamnet ”Amerikas Venedig”, just tack vare de många stränderna, hamnarna och båttrafiken.

Ursprungligen befolkades platsen där Fort Lauderdale ligger av indianer, som i sin tur bosatte platsen under 1700-talet. Under slutet av 1800-talet koloniserades området av soldater från Tennessee, som reste ett mäktigt fort, som platsen därefter döptes efter. Fortet blev en knutpunkt för förbipasserande, resenärer och handelsfolk och det dröjde inte länge innan det växte fram en stad runtom fortet. Den största och snabbaste tillväxten kom dock först efter andra världskriget, delvis eftersom flera nya militärbaser byggdes i närheten.

Staden har således en ganska kort, men för den delen intressant, historia även om de flesta ser Fort Lauderdale som en mycket fin plats för sol och badande. Till skillnad från många andra typiska resmål i andra delar av världen är Fort Lauderdale mycket modernt och välutvecklat. Det ger bättre möjligheter för att ta sig runt samt bättre valmöjligheter för den som vill äta något gott, och förstås fler alternativ för den som är sugen på shopping.

Klimatet är som det typiska för Florida i övrigt, med en lång och varm, solig sommar blandat med inslag av regn och rusk. Temperaturerna sjunker sällan under 20 grader någon gång på året, och det går utmärkt att ta sig till Fort Lauderdale året runt. Våren tenderar vara allra bäst för mesta möjliga sol och minsta möjliga regn.

Resa och boende

Besökare anländer till någon av de flera flygplatserna i Florida, vanligtvis Fort Lauderdale Hollywood International. Vissa besökare anländer till Miami International, som dock ligger längre bort från Fort Lauderdale. Var man hamnar beror på vilket resebolag man använder. Från respektive tar man sig enklast till sitt hotell med taxi eller buss – det finns också ett pendeltåg från Miami International som trafikerar centralstationen i Fort Lauderdale.

Utbudet av boende är stort i alla prisklasser, från vandrarhem till exklusiva hotellsviter. Prisskillnaderna är inte alltför stora, och standarden är överlag hög – det finns rentav vandrarhem som ligger direkt vid stranden. Bäst värde för pengarna får man som regel på ett hotell i medelprisklass med tre eller fyra stjärnor.

Mat och dryck

Det finns många alternativ för den som vill äta något gott, och den lokala matkulturen är ganska internationell, med tonvikt på fransk, italiensk och asiatisk mat. Den amerikanska snabbmatskulturen finns också väl representerad, så besökare kan prova något nytt, gott och enkelt varje dag. Längs den största stranden finns Trina på The Atlantic Hotel, som är en av de mest berömda restaurangerna i delstaten, och i gamla staden hittar man Capital Grille på Galleria Mall som serverar utsökt grillat kött tillsammans med fina röda viner.

Utelivet i Fort Lauderdale är vibrerande men varierar också mycket från säsong till säsong. Året runt kan man hitta ett hett dansgolv eller en mysig pub, men främst under våren och sommaren är alla uteställen välfyllda. Under vintern finner man stadens bästa uteställen i gamla stan längs Riverfront och under vår och sommar finns det ett flertal heta ställen precis vid stranden The Strip.

Aktiviteter och sevärdheter

Det finns många fina stränder i Fort Lauderdale, men det största området är det mest populära, och går under smeknamnet The Strip. Här hittar man förutom sol och bad fina restauranger, barer och det är nära till bra shopping såväl som spa och relax-anläggningar.

I gamla staden hittar man diverse underhållning, från biografer till museer och konstgallerior. Konstmuseet Museum of Art på E Las Olas Boulevard är en höjdpunkt. I utkanten av staden, i Broward, hittar man de flesta aktiviteterna, från ridturer till vattenskidor och golfbanor. Här finns också ett museum för antika bilar på Packard Street, guidade rundturer och den botaniska trädgården Flamingo Gardens på Flamingo Road.

Lämna en kommentar