Reseguide till Detroit

Detroit är den enskilt största staden i delstaten Michigan och kallas ofta i USA för ”Motor-staden”, något som beror på att nästan hela den Amerikanska bilindustrin ligger där. Staden grundades i början av 1700-talet, erövrades av Storbritannien under mitten av samma århundrade och blev en del av USA omkring 1790, strax efter att den Amerikanska federationen grundades. Staden var som störst under mitten av 1900-talet, och har därefter minskat i befolkningsmängd till följd av stora nedläggningar inom bilindustrin. Från 1980-talet och framåt har staden genomfört stora restaureringar och genomgått en modernisering för att bli mer attraktivt för turister, och numera är det ett besöksmål som stadigt växer i popularitet.

Besökare behöver inte heller oroa sig för att bli uttråkade. Detroit har en av de främsta kulturscenerna i USA, ett pulserande nattliv och en fantastisk arkitektur som blandar det traditionella med det moderna. De flesta besökare anländer staden via flygplatsen Detroit Metro Airport, som ligger ungefär ett par mil från centrum. Förbindelserna är goda med regelbundna bussavgångar till låga priser med en restid på ca en timme. Den som hellre tar en taxi får vara beredd att betala lite mer, men å andra sidan går det nästan dubbelt så snabbt.

Klimatet är kontinentalt med kalla, snöiga vintrar och varma somrar. Temperaturerna under vintermånaderna sträcker sig nedåt ca – 15 grader och under sommaren uppåt ca 25 – 30 grader.

Boende 

Detroit erbjuder boende i alla prisklasser, från enklare lägenhetshotell och vandrarhem till lyxiga sviter. Det mesta av boendet i centrum är av det lyxigare slaget och är relativt dyrt, men det finns goda möjligheter att hitta ett boende i mellanprisklass som håller en bra standard till ett överkomligt pris lite utanför.

Mat och dryck

Detroit är främst känd för sin snabbmat, och många av landets största restaurangkedjor grundades – och finns än idag kvar – just här, exempelvis Dominos Pizza och Little Caesar. Något av en lokal specialitet är dock grekisk mat – som passande nog främst återfinns i stadsdelen som kallas för ”Greektown”.

Det finns en hel del pubar och barer utspridda över Detroit, men de flesta nattklubbar återfinns i centrum. Utbudet är inte enormt men det finns förmodligen något för de allra flesta smaker, och då särskilt om man uppskattar techno-musik, som har sitt ursprung i Detroit, och än idag är mycket populärt.

Aktiviteter och sevärdheter

Många besökare passar på att besöka något av stadens berömda kasinos, exempelvis MGM Grand Detroit eller Motor City, för att pröva lyckan. Utöver en mångfald olika spel arrangeras där också ofta uppträdanden och live-spelningar. Den som istället föredrar konst har definitivt tur, för Detroit har fler än 80 olika konstgallerior och utställningar året runt.

Andra populära besöksmål är Charles Wright Museum, som har världens största utställning av Afrikansk-Amerikansk kultur, Detroit Institute of Arts, som har landets mest värdefulla konstsamling och Hitsville USA, som är ett museum för Motown Records, ett av världens förmodligen mest kända skivmärken. De som vill få ett minne för livet bör också passa på att luncha i takrestaurangen på Renaissance Center; en ganska nybyggd skyskrapa som också är Michigans högsta byggnad.

Lämna en kommentar