Reseguide till Denver

Denver är delstaten Colorados huvudstad, och därtill dess enskilt största stad. Jämfört med andra större städer i USA är dock Colorado relativt litet med sina ca 600 000 invånare. Stadslandskapet påminner trots det kanske mest om New York, med höga skyskrapor, neonskyltar och exklusiva glasfasader.

Staden Denver grundades formellt i mitten av 1800-talet av guldgrävare som sökte lyckan i väster. Staden döptes efter den dåvarande guvernören i Kansas med samma namn. Tack vare stora fyndigheter av bland annat guld växte Denver med rekortfart och var under slutet av 1800-talet inte bara en av de snabbast växande städerna i USA dessutom en av de allra största. För att kunna frakta runt guldet byggdes också förbindelserna ut, något som gjorde Denver till en knutpunkt för handel. Då blev det också lättare att ta sig till och från Denver än många andra städer och snart hade det utöver hotell, restauranger och barer också börjat etableras bostäder i hög takt. 

Först i början av 1900-talet kom expansionen att sakta ner när guldet började ta slut, och då växte istället en omfattande industri fram. I modern tid är Denver något av en okänd pärla bland besökare och turister, som sällan känner till allt som Denver har att erbjuda. I USA är Denver främst känd som ett kulturellt centra och en av de mest framträdande platserna för blues och jazz. Denver har också ett flertal prominenta museer och konstgallerior med allt från historiska till samtida konst.

Klimatet i Denver är balanserat mellan årstiderna och säsongerna. Under mitten av vintern faller temperaturerna inte sällan ned till någon minusgrad och under sommaren sträcker temperaturerna sig ofta uppåt 25 – 30 grader. Denver är trots de svala vintrarna en av de städer i USA som har allra flest soltimmar per år.

Resa och boende

Besökare anländer till flygplatsen Denver International, som ligger ungefär tre mil från centrum. Förbindelserna är goda och besökare kan ta sig mellan flygplatsen och centrum med taxi, buss eller hyrbil. Den kommunala flygbussen, SkyRide, är det mest prisvärda alternativet för de allra flesta. Biljetter köper man inne i ankomstterminalen. Om boendet ligger långt från bussens planerade rutt, som tar besökare förbi de vanligaste hotellen, kan det vara värt att ta en taxi direkt från flygplatsen.

Denver är värd åt många mässor och konvent och har ett stort utbud av boende att välja mellan. I de lägsta prisklasserna hittar man enklare vandrarhem och i de högsta femstjärniga lyxhotell. Merparten av boendet i övre medelprisklass och uppåt håller mycket god nivå, och skillnaderna i pris är relativt små. Det kan därför vara en god idé att inte välja det allra billigaste boendet eftersom man sparar förhållandevis lite pengar, och besökare rekommenderas att boka i god tid före ankomst.

Mat och dryck

Den lokala matkulturen speglar både den norra, den centrala och den södra delen av Amerika. Asiatisk mat är också populärt och utbudet är genomgående stort oavsett vad man är sugen på. Mexikansk mat är något av en lokal specialitet, och då gärna kryddstarkt och smakrikt. Köttrestaurangen Buckhorn Exchange på Osage Street erbjuder allt från grillad skallerorm till strutsstek och är väl värd ett besök för den som är sugen på något annorlunda. På Blake Street hittar man Strings, känd till lika delar för sin goda nordamerikanska mat såväl som sina goda sydamerikanska röda viner. Den som hellre föredrar italienskt kan besöka Venice Ristorante på Wynkoop Street, som är berömd för romantisk och mysig stämning och klassiskt italienska läckerheter.

Trots att mycket goda röda viner kommer produceras i Denver är staden förmodligen mer känd för sina många och kända ölproducenter. Staden har också en gedigen ölkultur, med en mångfald av pubar och barer över hela staden. Jet Bar på Wazee Street och The Cruise Room på 17th Street tillhör de mest populära. Klubben The Church på Lincoln Street kan stoltsera med ett av Denvers hetaste dansgolv, och som namnet antyder är klubben belägen inuti en gammal kyrka.

Aktiviteter och sevärdheter

Denver är ett utmärkt resmål för den som vill slappna av, äta och dricka gott och kanske shoppa lite, men Denver har också en uppsjö av riktigt bra museer och gallerior. Ett besök på Museum of Contemporary Art på Delgany Street är förmodligen obligatoriskt för den som är intresserad av modern konst. Det historiska museet Colorado Historical Society på Broadway är också väl värt ett besök, tack vare sn stor samling historiska föremål från hela delstaten. 

Ett lite mer ovanligt, men populärt, besöksmål är Denver Mint på Colfax Avenue, som är ett av de största pengatryckerierna i USA. Denver Mint erbjuder kostnadsfria rundturer med guide och ger besökaren en unik insyn i hur sedlar såväl som mynt tillverkas.

Lämna en kommentar