Reseguide till Dallas

Dallas är en av de största städerna i Texas, och dessutom en av de tio största städerna i hela USA. Dallas är inte formellt huvudstad i delstaten Texas, men kallas ofta för den informella, kulturella och ekonomiska huvudstaden. Detta beror delvis på Dallas storlek, men också på närheten till en av världens största flygplatser, och att Dallas är känt världen över till skillnad från den officiella huvudstaden Austin.

Dallas tillhörde länge ursprungsbefolkningen Caddo, och hur länge platsen varit bebodd är okänt, men forskare tror att det rör sig om tusentals år. Först under 1700-talet annekterades Texas av det dåvarande Spanska Imperiet. Under tidigt 1800-talet kom området att tillfalla Mexico i samband med att Mexico befriade sig från det spanska förtrycket och förklarade sig självständiga. I mitten av 1800-talet annekterades hela Texas av USA och staden Dallas grundades strax därefter.

Texas är känt som ett varmt ökenlandskap, och detsamma gäller klimatet i och kring Dallas. Temperaturerna sträcker sig från någon plusgrad under mitten av vintern till uppemot 35 – 40 grader under större delen av sommarhalvåret. Regn är sällsynt och solen står nästan alltid högt på klar himmel.

Resa och boende

Besökare anländer nästan alltid med flyg och då till flygplatsen Dallas-Forth Worth International. Besökare som reser inrikes från en annan del av USA landar ofta istället på Dallas Love Field Airport som ligger i stadens utkanter. Dallas-Forth Worth International ligger en bra bit från själva staden, och transfer tar ofta någon eller några timmar. Besökare kan ta sig vidare med hyrbil, taxi eller buss. Om flyget anländer under rusningstid är buss som regel alltid det mest prisvärda alternativet, men om flyget istället anländer sen kväll eller tidig morgon är taxi ett bättre alternativ.

Boendet i Dallas återfinns till största delen i två stadsdelar; North Dallas och Downtown. Utbudet i alla prisklasser är störst i North Dallas men boendet i Downtown håller för det mesta en mycket hög nivå. Hotellen i Downtown är dock också något dyrare. Eftersom Dallas är en mycket stor stad kan det vara en god idé att välja boendet efter vilka aktiviteter som planeras, för att minska restiden på plats. Besökare rekommenderas också att boka boendet i förväg eftersom det kan vara svårt att hitta ett bra boende på plats, då Dallas har stora mängder förbipasserande affärsresenärer.

Mat och dryck

Utbudet av restauranger är stort i hela Dallas, och varierar mellan traditionellt nordamerikansk mat till sydamerikanska klassiker. Många restauranger serverar också internationella och asiatiska rätter. Den mexikanska restaurangen RJ Mexican Cuisine på Market Street tillhör de mest populära, och Spaghetti Warehouse på samma gata är inte bara en av Dallas äldsta restauranger utan dessutom känd för sin goda pasta. Asiatiska maträtter hittar man på Shanghai Restaurang på Preston Road, som tillagar traditionell asiatisk mat i modern amerikansk tolkning.

Som många andra storstäder har Dallas ett pulserande uteliv, som främst cirkulerar kring barer och pubar. Barkulturen är stark och var man än är i Dallas har man förmodligen nära till ett vattenhål. Många barer, klubbar och pubar har dock samlats till några få distrikt, exempelvis Deep Ellum och McKinney Avenue. Deep Ellum erbjuder pubar i olika teman och något för alla musiksmaker, medan McKinney Avenue huserar några av Dallas hetaste dansgolv. I Deep Ellum kan bluesälskare besöka Blind Lemon och den som vill skaka oss på dansgolvet till popmusik kan titta förbi Lizard Lounge. Längs McKinney Avenue finns bland annat de välbesökta inneklubbarna Sense och Candleroom.

Aktiviteter och sevärdheter

Den som är ute efter bra shopping eller kanske ett avslappnande spa-besök kan bege sig till stadsdelen Uptown, där ZaSpa på Leonard Avenue återfinns, berömd för sin helkroppsbehandling. Bada, få en massage och ta en bastu till tonerna av lugnande musik och uppfriskande aromer. Ett av Texas mest populära köpcentrumen, och därtill ett av de äldsta, är Highland Park Village som också finns i Uptown.

Historie-älskare kan bege sig till stadsdelen Downtown, där man kan hitta en mångfald olika museer och gallerior. Sixth Floor Museum är särskilt uppskattad, och låter besökare ta del av historien runt mordet på presidenten John F. Kennedy, som inträffade bara några meter från museet. Dallas Museum of Art på Flora Street har en fascinerande utställning av historisk konst från alla delar av världen och Old Red Museum of Dallas på South Houston Street återberättar detaljerat hela Dallas moderna historia.

Lämna en kommentar