Reseguide till Chicago

Chicago är en av de största städerna i USA, med nästan 3 miljoner invånare, och sedan länge ett av de mest populära besöksmålen. Staden grundades för bara ett par hundra år sedan – först som ett fort – och har därmed haft en nästan ofattbar tillväxttakt. Mycket av detta berodde på hög invandring och att man redan tidigt hade goda tågförbindelser, vilket underlättade handeln. I dagsläget är Chicago en mycket stor matproducent, värd åt en stor mängd olika handelsmässor och events samt hemvist åt ett flertal stora IT-företag.

Staden kallas ofta för ”The Windy City”, vilket beror på att variationerna mellan årstiderna är mycket stora. Vintrarna är ofta mycket kalla (nedåt – 20 grader) och snörika medan sommarmånaderna är mycket varma (25 – 30 grader). Trots sitt smeknamn är vädret ganska stabilt och ihållande under sommaren.

Chicago betjänas av två flygplatser, O’Hare International och Midway International, där de allra flesta internationella besökare anländer O’Hare. Förbindelserna är goda mellan båda flygplatserna och Chicago och det är ingen märkvärd skillnad i avstånd. Merparten av besökarna tar sig vidare till centrum med buss, men det går givetvis utmärkt att ta en taxi om man hellre föredrar det. Restiden med buss är ca en timme eller mer, medan en taxiresa oftast klaras av på en dryg halvtimme.

Boende 


Boende finns i alla prisklasser, med det mesta i den övre medelpris-klassen eller högre. Det kan dock vara svårt att få tag i boende på plats, eftersom Chicago är värdort för många olika mässor året runt, så det är nästan ett måste att boka boendet på förhand ifall man inte reser charter. Priserna är lägre desto längre bort boendet ligger från centrum, och bussförbindelserna är goda, vilket kan vara bra att ha i åtanke ifall man vill hitta det mest prisvärda erbjudandet.

Mat och dryck

Invånarna själva kallar ofta Chicago ”för mat-huvudstaden” och det är ingen överdrift. Amerikansk mat trängs med italiensk, grekisk, kinesisk och engelsk. Vad gäller den amerikanska så är det främst snabbmat som man med stolthet tar till nya höjder. Den mest kända lokala specialiteten är förmodligen pizza som kommer i många olika varianter. Fylld, inbakad pizza (”stuffed”) är i likhet med tunn pizza (”thin crust”) väldigt populära, men allra främst är det ”deep dish” som lockar besökare. Deep dish pizza påminner till utseendet kanske mest om en paj, ofta med 5 – 10 cm höga kanter, och ett överflöd av fyllning. En annan klassiker är ”Chicago hot dog”, en korv tillagad av särskilt kött, serverat på färskt bröd med en särskild salladsblandning, med obligatorisk saltgurka.

Utelivet i Chicago är världsberömd, och allra främst är det pubar och barer som förekommer. Faktum är att Chicago har flest ”pubar per invånare” än de flesta andra städer i USA. Den som hellre skakar loss på dansgolvet behöver dock inte oroa sig – det finns en hel del nattklubbar kring exempelvis Wicker Park, Rush and divsion street och West Loop.

Aktiviteter och sevärdheter

För de som gärna tar en avkopplade promenad med trevlig utsikt finns det en hel del parker i Chicago, många dessutom med sjöar och sandiga stränder. I dessa parker är det under sommarmånaderna dessutom vanligt med större och mindre festivaler (Jazz fest, Lollapalooza, Blues fest med flera) så det kan vara en god idé för besökare att höra sig för vad som händer under tiden man är där.

Stadens museer och gallerier tillhör landets främsta, och flera av dem ligger dessutom i närheten av varandra, vilket gör det enkelt för den intresserade. Några exempel som inte får missas är  Adler Planetarium (astrologi-utställningar), Field Museum of Natural History (med en imponerande samling dinosaurie-skelett) och Art Institute of Chicago, som här en ovärderlig samling av modern och klassisk konst.

Lämna en kommentar