Reseguide till Atlanta

Atlanta är huvudstad, och dessutom den största staden, i delstaten Georgia i USA. Staden har drygt en halv miljon invånare och är belägen i söder. Platsen har varit bebodd länge, tidigast förmodligen av de berömda Cherokee-indianerna, men bildades som stad i egentlig mening under första halvan av 1800-talet när regionen koloniserades av Frankrike. Staden spelade en viktig roll (tack vare sin dåtida metallindustri) i det Amerikanska inbördeskriget under den senare halvan av 1800-talet, och ”Slaget vid Atlanta” ansågs vara en av de viktigare händelserna under kriget. Atlanta var belägrad under flera månaders tid, brändes nästan helt till grunden under tiden, och återuppbyggnaden tog mycket lång tid.

Tack vare sitt geografiska läge och sina mycket goda förbindelser har Atlanta med tiden blivit ett mycket populärt affärsställe. Många av USA:s, såväl som några av världens, största företag har sina huvudkontor just här (exempelvis The Coca Cola Company) och många av dessa företag grundades också här. Den höga koncentrationen av framgångsrika företag har givetvis också bidragit till stadens höga levnadsnivå och modernisering.

Klimatet i Atlanta är inbjudande med varma somrar och milda vintrar. Under sommarmånaderna uppgår temperaturen vanligen till ca 25 – 30 grader och under vintermånaderna tenderar temperaturen att sjunka till ca 5 grader. Det är så pass milt att staden inte alltid får snö till jul varje år, men däremot kan invånare och besökare se fram emot en stor mängd regn som är jämnt fördelat över årets alla månader.

Atlantas flygplats heter Hartsfield-Jackson Atlanta International och ligger en dryg mil utanför Atlanta i ett samhälle som heter Hapeville. Flygplatsen anses vara världens mest trafikerade, och förbindelserna är förstås mycket goda. De flesta resenärer tar sig vidare till Atlanta med expresståg från flygplatsen medan andra föredrar taxi, flygbuss eller hyrbil. Resan till centrum tar inte mer än ca 15 – 20 minuter med tåg eller en dryg halvtimme med bil eller buss.

Boende 


Stadens allra flesta hotell är koncentrerade i ett område som passande nog kallas för ”Hotel District”, som ligger i närheten av Midtown. Många turistattraktioner finns inom gångavstånd från dessa hotell såväl som flera större och populära butikskedjor, vilket borde tilltala besökare med förkärlek för shopping. Utbudet av boende är stort och rum finns i alla prisnivåer, från enklare hotell, motell eller vandrarhem till lyxiga sviter. Eftersom det regelbundet hålls en del större mässor i staden är det en god idé att boka boendet på förhand istället för på plats, för att få bästa möjliga pris.

Mat och dryck


Utbudet av restauranger och kaféer är mycket stort, för att inte säga obegränsat, i Atlanta. Besökare kan avnjuta såväl traditionell Sydstatsmat (ofta bestående av grillat, välkryddat kött med ett glas gott, rött vin till) som japansk sushi. Den som vill passa på att prova något riktigt utsökt behöver inte heller leta särskilt länge eftersom många av USA:s främsta kockar och restauranger återfinns här. Några exempel på världsberömda, prisbelönta restauranger är Straits vid Juniper Strett, Maxim Prime vid Marietta Street och Spice Market with 14th Street.

Utelivet i Atlanta är också mycket populärt, främst med en mångfald av välbesökta barer och pubar, men också tack vare ett flertal större nattklubbar och dansgolv. Barer finns utspridda över hela staden, medan de flesta av de populära nattklubbarna finns i eller i närheten av Midtown.

Aktiviteter och sevärdheter


För besökare som är intresserade av stadens och dess historia finns det ett flertal guidade turer, såväl nutida (t.ex. ”One day in Atlanta”) som historiska (t.ex. ”Old South and New South”) vandringar. Staden erbjuder också ett flertal större parker, såsom Centennial Olympic i Downtown och Grant Park, som också har ett stort zoo.

Atlanta har också ett flertal större museum, såsom naturhistoriska Fernbank vid Little Five Points, som innehåller bland annat världens största dinosaurie-skelett. En särskilt intressant sevärdhet, som också är ett museum, är Martin Luther King Jr National Historic Site, som erbjuder en fascinerande inblick i den berömda pastorns liv och livsverk. Detta museum återfinns vid Sweet Auburn.

Lämna en kommentar