USA

Amerikas förenta stater, eller USA som det oftast förkortas på engelska, är ett av världens största länder, sett både till yta och befolkningsmängd. Landet ligger i norra halvan av kontinenten Amerika och kallas inte sällan kort och gott för ”Amerika” i folkmun. USA är en federation som består av 50 delstater, varav alla utom Alaska och Hawaii ligger i anslutning till varandra. Federationen grundades i slutet av 1700-talet, men många platser i nuvarande USA har varit bebodda sedan långt dessförinnan av de befolkningsgrupper som sedermera blivit kända som ”indianer”. Ursprungsbefolkningen tros ha immigrerat från Asien till Amerika för långt mer än 10 000 år sedan, och har under hela tiden varit utspridda över hela landet, även i Alaska.

Invandringen har traditionellt sett varit hög, och tog fart på allvar under slutet av 1800-talet. Drygt en miljon människor immigrerade under 2010 och USA är i dagsläget förmodligen ett av världens mest multikulturella länder. I olika utsträckning utövas alla världens kända religioner i USA, och de flesta av världens större språk talas. Den stora blandningen av kulturer innebär att man i USA kan hitta något från världens all hörn oavsett om man letar efter kläder, litteratur eller maträtter.

Klimat och väder varierar kraftigt beroende på var man befinner sig, eftersom USA är så pass stort. I den östra delen vädret kontinentalt, milt och inte sällan med inslag av regn. I söder är klimatet subtropiskt, vilket innebär att det är både varmt och soligt, men också här med ofta förekommande regn. Främst är det Florida och Hawaii som sticker ut med att ha betydligt mer sol än regn, och kan rentav drabbas av torka. 

Resa och boende

Förbindelserna är också överlag mycket goda och det går utan problem att flyga till de flesta, om inte alla, större städer i USA. Eftersom landytan är så stor är det ganska vanligt att man flyger även vid resor inom USA, men det går också bra att ta tåget eller hyra en bil. Boende finns i alla prisklasser och med varierande, om än överlag god, standard. Det går ofta lika bra att hitta ett enklare vandrarhem som en lyxig hotellsvit. Traditionen med väghotell – så kallade ”motels” – innebär att de som föredrar att ta en längre bilutflykt också utan större problem brukar kunna finna ett prisvärt boende. Vissa städer, exempelvis de som är värd åt mässor och events, kan dock vara ganska fullbelagda under längre perioder. Därför är det en bra idé att läsa på lite närmare om den stad man vill besöka innan man bestämmer sig hur man ska göra. Vill man försäkra sig om att få ett prisvärt boende med bra nivå under besökstiden gör man ofta bäst i att boka boendet samtidigt som flygresan.

Mat och dryck

Utbudet av restauranger, krogar och barer är fenomenalt stort i USA. Snabbmatskulturen lever kvar och det är inte ovanligt med vägrestauranger – ”diners” – som har öppet dygnet runt. Det är därför sällan långt till en hamburgare eller en kopp kaffe. De större städerna, exempelvis New York, har ett nästan obegränsat utbud av olika etniska restauranger och det är lika lätt att hitta japansk sushi som italiensk pizza. Utbudet varierar förstås mellan städerna, men överlag är utbudet stort, och standarden ganska hög.

Ser man till antalet så är det övervägande pubar och barer som är populära vattenhål i USA, men det finns också – särskilt i de större städerna – en mångfald klubbar såväl som dansgolv. Inte sällan följer klubbarna olika teman och det går oftast lätt att hitta en klubb som passar perfekt.

Aktiviteter och sevärdheter

Jämfört med länderna i Europa har USA en ganska kort historia, men tack vare landets storlek så är utbudet av sevärdheter ändå stort. Naturälskare uppskattar ofta en tur till något av de många, fantastiska nationalparkerna som finns i USA. De som hellre föredrar historia kan också hitta en uppsjö av museum och monument – de allra flesta, som t.ex. världskända Smithsonian, återfinns i Washington. Många andra större städer erbjuder också såväl historia som konst – välrenommerade Guggenheim återfinns t.ex. i New York. Den som föredrar populärkultur kanske hellre besöker ”Hollywood Walk of Fame” i Los Angeles.

USA är också hemvist åt ett antal festivaler och nöjesfält som passar utmärkt för barnfamiljer. Den lite mer äventyrlige kan också prova på vandring, bergsklättring eller cykling i naturskön miljö. I de större städerna finns också tillgång till shopping i världsklass.

Destinationer i USA

Washington

Washington D.C. (District of Columbia) är USA:s berömda huvudstad, och har så varit sedan den amerikanska federationen bildades under slutet av 1700-talet. …

Läs mer

New York

New York är den folkrikaste staden i USA men också en av de mest välbesökta städerna bland turister. Staden ligger i delstaten New York, alldeles vid Hudsonflodens mynning. …

Läs mer

Detroit

Detroit är den enskilt största staden i delstaten Michigan och kallas ofta i USA för ”Motor-staden”, något som beror på att nästan hela den Amerikanska bilindustrin ligger där. …

Läs mer

Chicago

Chicago är en av de största städerna i USA, med nästan 3 miljoner invånare, och sedan länge ett av de mest populära besöksmålen. …

Läs mer

Atlanta

Atlanta är huvudstad, och dessutom den största staden, i delstaten Georgia i USA. Staden har drygt en halv miljon invånare och är belägen i söder. …

Läs mer

Resmål i USA

Lämna en kommentar