Reseguide till Budapest

Budapest är Ungerns huvudstad och består av två stadshalvor som ligger på varsin sida om floden Donau och som heter Buda och Pest. 1873 slog man ihop dessa två städer med en tredje stad, Óbuda, till en stad under namnet Budapest.

Budapest börjar bli ett hett resmål och under de senaste 10 åren har turisterna ökat i staden, som ändå får anses vara befriad från mycket av de turistmodifieringar som finns på många turistorter.

Budapest är en mycket vacker stad med många breda boulevarder, parker och en arkitektur som ofta tar andan ur den mest hängivna beundraren av byggnader. Här finner man massor av historia och historiska byggnader som ger bestående intryck efter ett besök.

I stadsdelen Pest finner man Ungerns finansiella centrum och här hittar man även ett brett utbud avseende kultur. I denna stadsdel finns hela landets kultur representerad vilket innebär att det finns något att upptäcka för alla. Här finner man vackra promenadstråk, teatrar och härligt lummande torg och parker, mycket likt de man kan finna i Paris.

I stadsdelen Buda finner man istället historiken och de fantastiska byggnader som bland annat slottet, där man även hittar Ungerns Nationalmuseum. Här finns gott om byggnader som upprättades redan under 1200 talet.

Även om Budapest bjuder på ett stort utbud i nöjeslivet är det inte främst nöjeslivet som drar turisterna till Budapest.

Till Budapest kan man resa året runt. Det är kallt med snö under vintern och mycket varmt under sommaren. Bästa tiden för att uppleva Budapests historiska byggnader är under våren, då man även kan komplettera sitt besök med vårfestivalen, som hålls i mars.

Sevärdheter

När man besöker Budapest finns det många sevärdheter att utforska. Staden bjuder på mycket historia och det är stadens skönhet som lockar på turister till Budapest varje år.

Budapest har massor av badhus där vattnet kommer från varma källor. De första badhusen i Budapest, som idag ligger i ruiner, uppfördes redan under Romartiden. Badhusen, som kan liknas vid turkiska badhus, är välbesökta och påstås bidra till ett hälsosammare leverne. I stadsdelen Pest finner man Europas största badhus, Széchenyi, vackert belägen intill stadsparken Városliget.

Om man beger sig upp på Gellertberget hittar man det kända badhuset Gellértbadet och fortsätter man vidare upp till toppen finner man Ungerns frihetsstaty.

Vill man ta del av Ungerns mörka historia som skedde under andra världskriget kan man göra ett besök på The house of Terror. The house of Terror är ett museum som berättar om nazistregimen och även det sovjetiska terrorvälde som drabbade Ungern. Detta museum är det få personer som lämnar oberörda efter att ha tagit del av fakta och historier från denna tid. Väl värt ett besök.

Ett besök i Buda slottet rekommenderas. Buda slottet ligger högt beläget och om man inte vill promenera upp till sluttningen finns det en linbana som tar en upp till slottet. Slottet byggdes på 1250 talet och är en mycket vacker byggnad. På slottet finner man Budapests historiska museum där man kan ta del av Ungerns historia och mycket annat. Slottet är idag med på UNESCO:s lista över världsarv.

Ett annat välbesökt och en mycket intressant sevärdhet är St Stephen basilikan. Kyrkan är döpt efter Ungerns första kung Stephen, år 975-1038, och här finner man bland annat kronjuvelerna och Kung Stephens mumifierade hand. Om man besöker ett av kyrkans torn får man även den bästa utsikten över Budapest.

Under våren anordnar Budapest en vårfestival, två veckor i mars. Denna festival, som får hela Budapest att gå man ur huset, består av mängder med utställningar, musikuppträdande och många andra kulturella evenemang. Budapest anordnar även filmfestival, i februari, och en jazzfestival, i september.

Lämna en kommentar