Ungern

Ungern är ett av världens mest populära turistresmål och är beläget i centrala Europa. Trots landets blygsamma storlek sett till yta erbjuder Ungern något för de allra flesta besökare, tack vare sin rika historia och sin varierande och vackra miljö. Det är dock inte bara landskapet som är inbjudande – Ungerns huvudstad, Budapest, har av många besökare fått smeknamnet ”världens vackraste stad”. Ungern är också hemvist åt många historiska byggnader och monument och många av dessa är en helt naturlig del av stadsmiljön i de moderna, men anrika, större städerna.

Det är ungefär tusen år sedan Ungern i nutida form grundades. Dessförinnan tillhörde området Romarriket, och innan dess kelterna. Under de tusen år som har följt sedan dess tillkomst har kontrollen över Ungern, i likhet med många europeiska länder, skiftat från tid till annan. Landet har erövrats, ockuperats och frigjort sig fler än en gång, senast från Sovjetunionen under slutet av 1980-talet. I dagsläget är Ungern en demokratisk republik och ett kulturellt centra inom Europa.

Klimatet i Ungern är främst kontinentalt med varma somrar och milda vintrar, om än med mycket snö. Den genomsnittliga temperaturen under sommarmånaderna är ca 23 – 28 grader och under vintern omkring 0 grader.

Resa och boende

Ungern är medlem i EU och har ingått Schengen-avtalet, vilket innebär att det är mycket lätt att resa in och ut ur landet, helt utan visum. Med ett modernt ID-kort behövs inte ens ett pass. Flera av Ungerns större städer har internationella flygplatser, såsom Budapest Ferihegy flygplats; Debrecen flygplats och FlyBalaton Airport i Sármellék.

Överlag är standarden på boendet i Ungern ganska bra, men däremot varierar priserna kraftigt. Under sommaren kan det bitvis vara svårt att hitta boende i eller i närheten av de mest populära destinationerna. Det bästa sättet att försäkra sig om att få en god nivå till bra pris är att boka boendet i samband med resan.

Mat och dryck

Matkulturen i Ungern är ganska unik, men tydliga influenser av såväl tysk som rysk matkultur. En stor del av husmanskosten är soppor – den världsberömda gulashshoppan kommer från Ungern – som ofta innehåller kött, potatis eller paprika. Kyckling i paprikastuvning är också populär. Pannkakor är något av en ungersk specialitet när det gäller desserter och är en självklarhet på många lite mer exklusiva restauranger.

Det finns ett flertal välrenommerade vindistrikt i Ungern – t.ex. Villány och Tokaj – och besökare passar ofta på att avnjuta ett glas rött till bra pris. I de medelstora och mindre städerna är det främst pubar och barer som står för utelivet, men i exempelvis Budapest och Gÿor är utbudet av dansgolv och nattklubbar desto större.

Aktiviteter och sevärdheter

Bland Ungerns många fantastiska sevärdheter återfinns nationalparken Hortobágy i Puszta, den välbevarade gamla stan i Holókô och Necropolis i Pécs. De allra flesta monument och museum hittar man dock i Budapest, inklusive slottet Buda och fascinerande Andrássay Avenue.

De större städerna är lika utmärkta resmål för såväl avkoppling med lite shopping, god mat och dryck som de är för de som vill utforska dansgolven om nätterna. De mindre städerna och landsbygden erbjuder mer naturnära upplevelser och många besökare passar på hästridning eller fågelskådning mellan restaurangbesöken. Om man är i närheten av något av vindistrikten är en utflykt dit också att rekommendera.

Destinationer i Ungern

Budapest

Budapest är Ungerns huvudstad och består av två stadshalvor som ligger på varsin sida om floden Donau och som heter Buda och Pest. 1873 slog man ihop dessa två städer med en tredje stad, Óbuda, till en stad under namnet Budapest. …

Läs mer

Lämna en kommentar