Reseguide till Stuttgart

Stuttgart är en medelstor stad i Tyskland, tillika regionhuvudstad i Baden-Württemberg. Mest känd i dagsläget är Stuttgart förmodligen för sin stora bilindustri, och bland tillverkarna som återfinns där kan nämnas både Porsche och Mercedes-Benz. Mindre känt är kanske att Stuttgart är Tysklands sjätte största stad, men med en inbjudande atmosfär som andas småstad. På senare år har Stuttgart allt oftare kommit att benämnas vid smeknamnet ”Europas nya hjärta”. Smeknamnet anspelar på att Stuttgart har enormt mycket att erbjuda trots att det inte är ett traditionellt resmål, något som allt fler kommit att upptäcka.

Tack vare att Stuttgart är beläget i en varierande miljö, med stora höjdskillnader, kan man hitta allt från vingårdar till dalgångar i eller i närheten av Stuttgart. Namnet kommer ursprungligen från uråldrig tyska och betyder ungefär ”hästarnas trädgård”, vilket säkert fått inspiration från det förtrollande, böljande landskapet. Klimatet är milt året om med temperaturer från ca 0 grader under mitten av vinter till ca 20 – 25 grader under sommaren.

Resa och boende

Flygplatsen ligger en bit utanför Stuttgart, i Leinfelden-Echterdingen, och det tar en dryg halvtimma att ta sig vidare till centrum med expresståg. Tågen avgår regelbundet och biljetter köps på flygplatsen i biljettautomater. Den som vill komma fram lite snabbare, eller helt enkelt vill vara lite mer för sig själv efter flygresan, kan givetvis ta en taxi istället. Det krävs ingen förbokning och det är sällan några problem att hitta en ledig bil.

Utbudet av boende i Stuttgart är mycket stort, från enklare vandrarhem till femstjärniga hotell. Trots att boendet överlag håller en mycket bra nivå är priserna även i de högre klasserna överkomliga, så det kan vara en bra idé att inte boka det billigaste direkt. Bästa garantin för att få ett bra boende till bra pris har man förstås genom att boka i förväg, och då i samband med att resan bokas.

Mat och dryck

Matkulturen i Stuttgart består till lika delar av det traditionella tyska köket och det internationella. Det är som regel lika lätt att hitta en japansk sushi eller turkisk kebab som tysk ”wurst” – den välkända tyska korven. Den största delen av snabbmatsrestaurangerna serverar internationella maträtter, eftersom den traditionella maten är husmanskost. Lite mer exklusiva restauranger serverar dock många välsmakande varianter på klassiska tyska maträtter.

Den som vill svalka sig med en kall, tysk öl efter exempelvis en lång dags shopping behöver inte heller gå särskilt långt. Pubar, som ofta går ofta i irländskt tema, finns lite varstans i Stuttgart och under somrarna har de inte sällan uteservering. Den som hellre skakar loss på dansgolvet behöver definitivt inte leta särskilt länge – Stuttgart erbjuder nattklubbar i många varianter och teman. Rockfabrik i Ludwigsburg erbjuder hårdrock, Alfa i Stuttgart-Möhringen erbjuder modern hip-hop och Keller Club vid Rotebühlplatz erbjuder alternativ musik, för att nämna några.

Aktiviteter och sevärdheter

Den bilintresserade har kommit helt rätt – Mercedes-Benz erbjuder såväl ett magnifikt museum som rundturer i bilfabriken. Rundturer bokar man i förväg, vilket går enklast hos någon av de lokala återförsäljarna av märket. Suttgart har också ett bland barnfamiljer mycket populärt zoo – Wilhelma – som ligger i Bad Cannstatt. Den historieintresserade kan utan vidare fördriva några dagar bara genom att besöka stadens många museer, exempelvis museet för modern konst – Kunstgebäude – och naturhistoriska museet; Staatliches Museum für Naturkunde Stuttgart. Möjligheterna till shopping är också mycket goda i centrum.

Bland Stuttgarts mest välbesökta byggnader återfinns slottet Altes Schloss som uppfördes i början av 1300-talet, Hauptbahnhof – en järnvägsstation från 1900-talets början, kulturcentrat Liederhalle och katedralen Domkirche St Eberhard. Som en stor halvcirkel kring Stuttgart går dessutom ett flertal sammanlänkade parker, ofta kallat Das Grüne U, som ger besökare en mysig möjlighet att ta en dagspromenad för att bara umgås, andas ut och beskåda den fantastiska arkitekturen.

Lämna en kommentar