Reseguide till Nürnberg

Nürnberg är en av de största städerna i Bayern, den berömda delstaten i Tyskland, med en halv miljon invånare. Staden är förmodligen mest känd för sin historiska betydelse inför, under och strax efter det andra världskriget. Mindre känt är kanske att Nürnberg är hemvist åt några av Tysklands största producenter av leksaker, bayerskt öl och tyska korvar, vilket utgör stadens största industrier.

När Nürnberg grundades är inte helt känt, men namnet började figurera i historieböckerna för drygt tusen år sedan. Från att ha varit helt okänt växte Nürnberg snabbt och några hundra år senare var det en av dåtidens mest framträdande handelsstäder. Under Romarrikets storhetstid kallades staden rentav för dess inofficiella huvudstad, tack vare att Nürnberg var mötesplats för den romerska regeringen och huserade ett flertal av dess större institutioner.

Under medeltiden och fram till 1900-talet kom Nürnberg att bli inblandad i många olika krig och konflikter, från det trettioåriga kriget till andra världskriget. Staden blev en viktig symbolisk plats för Tyskland inför det andra världskriget, eftersom nazisterna gjorde anspråk på att bygga ett imperium inte helt olikt det romerska. Under kriget tillverkades allt från flygplan till ubåtar i Nürnberg och nazisterna förlade även ett koncentrationsläget strax utanför staden. Nürnberg var rentav Tysklands mest välbefästa stad under kriget och blev en av de sista städerna som de allierade intog. Av samma anledning blev också Nürnberg en av de mest bombade och skadade städerna i hela Tyskland. Efter kriget kom de välkända rättegångarna mot krigsförbrytarna att hållas här, där flera av arkitekterna bakom förintelsen ställdes inför rätta i en utdragen krigstribunal.

Temperaturerna sträcker sig från enstaka minusgrader under vintermånaderna till uppåt 20 – 25 grader under sommarhalvåret. Vädret påminner till stor del om det svenska med omväxlande sol på klar himmel och molnigt med enstaka regnskurar.

Resa och boende

Besökare anländer till flygplatsen Nuremberg Airport, som ligger en bit utanför själva staden. Från flygplatsen kan man ta sig till staden med expresståg eller taxi, där tåg är det billigaste och snabbaste alternativet. Bor man i stadens utkanter kan dock en taxi direkt från flygplatsen vara smidigare och mer ekonomiskt.

Utbudet av boende är mycket stort i Nurenberg, och sträcker sig från enkla vandrarhem till lyxiga hotellsviter. Standarden är genomgående god och stämmer bra med prisbilden. Besökare kan ofta hitta ett bra boende till överkomligt pris i den övre medelprisklassen. Den som vill ha nära till det historiska och kulturella kan rentav hitta prisvärt boende i den gamla staden.

Mat och dryck

Den lokala matkulturen består till stora delar av traditionell tysk mat i bayersk tolkning, och olika korvar och crepes med diverse fyllning är vanligt. Den som föredrar internationell mat kan för den delen också hitta en uppsjö restauranger som serverar asiatisk, indisk eller turkisk mat. Bland de mest populära tyska restaurangerna kan La Creperie du Chateau på Untere Schmiedgasse och Hellig Geist Spital på Spitalgasse nämnas.

Besökare bör också ha i åtanke att många goda vin- och ölsorter produceras i eller i närheten av Nurnberg, och restaurangerna har ofta ett stort urval av goda, men billiga, drycker.

I Nurnberg finns en mångfald av pubar, barer och klassiska ölhallar som har öppet året runt. Ett fåtal dansklubbar finns också, men barkulturen är mest framträdande i Nurnberg. Många pubar håller till i källarlokaler under vintern och i öppna, lummiga och stora trädgårdar under sommaren. En av de största ölhallarna i Nurnberg är Barfüsser på Hallplatz 2 och stadens mest välfyllda dansgolv finner man på Zwinger på Lorenzerstrasse.

Aktiviteter och sevärdheter

Dagens Nurnberg erbjuder en unik blandning av kontraster, där det gamla och traditionella möter det nya och moderna. Besökare kan djupdyka i stadens spännande historia eller bara äta och dricka gott och strosa runt i härliga miljöer. Den gamla staden utgör en stor del av kärnan i Nurnberg och passar utmärkt för kortare eller längre vandringar.

Den mest populära sevärdheten är förmodligen Nurnberg Slott, som ligger i nordvästra hörnet av gamla staden. Slottet har varit ett kännetecken för Nurnberg sedan mer än 500 år tillbaka i tiden och är platsen där många av stadens, och landets, viktigaste beslut tagits.

Nurnbergs mest välfyllda museum, Nationalmusseet, finner man på Kartäusergasse 1, och på Karissenplatz står konstmuseet New Museum. Domstolen där rättegångarna i Nurnberg utspelades finns vid Fürther Strasse, och är numera öppet för allmänheten och fungerar som ett museum.

Lämna en kommentar