Reseguide till München

Tysklands tredje största stad är München, som har 1,3 miljoner invånare och också är huvudstad i delstaten Bayern i södra delen av landet. München har anor sedan 800-talet och staden har växt fram som en europeisk metropol som årligen lockar mängder av turister. Oktoberfesten som hålls i slutet av september och början av oktober lockar många turister. Festen varar totalt i två veckor och framförallt lockar den många ölälskare. Den första oktoberfesten hölls redan 1810 och numera anses Oktoberfest vara den största folkfesten i världen. Inför oktoberfesten bryggs ett speciellt oktoberfestöl, ett bärnstensfärgat, alkoholstarkt och extra smakrikt öl.

Resa och boende

De flesta besökare anländer till Munich International Airport, en av de största flygplatserna i Tyskland. Därifrån tar man sig enklast till centrum med pendeltåget, S-Bahn, en resa som tar drygt 40 minuter. S-Bahn har regelbundna avgångar, från 3 till ofattbara 30 avgångar per timme, beroende på säsong. Biljetten köper man enklast på flygplatsen, och den som vill börja besöket i München med en rundtur kan köpa en dagsbiljett för obegränsat resande med tåget.

Utbudet av boende är mycket stort i München, och det finns något för alla smaker och plånböcker. Standarden är överlag god, om än med en hel del variation i de allra lägsta prisklasserna. Den som planerar att besöka närliggande städer kan med fördel boka ett boende i närheten av tågstationen, Hauptbahnhof. Det mest prisvärda boendet tenderar att finnas i närheten av Schillerstrasser, Schwabing eller Ostbahnhof. Besökare behöver inte boka boendet i förväg, men det är ofta ett praktiskt sätt att försäkra sig om att få ett bra boende till bra pris, eftersom en hög prislapp inte alltid betyder hög kvalitet.

Mat och dryck

Matkulturen i München är till stor del traditionellt bayersk, med klassiska rätter som ofta består av frukostkorven ”weisswurst” och potatis-konkurrenten ”dampfnudel”. En stor del av den bayerska kosten består också av diverse rätter med kalvkött. De traditionella efterrätterna är också lika välkända som välsmakande. Trots förkärleken till traditionell mat finns gott om restauranger med internationella eller europeiska menyer, så besökare kan utan större problem prova nya delikatesser varje dag.

Utbudet av pubar och barer är enormt, med tyngdpunkt på så kallade ölhallar och ölträdgårdar. Ölhallar är traditionella barer, inte sällan belägna i källare, vars menyer ofta uteslutande består av olika ölsorter och på sin höjd något tilltugg. Ölträdgårdar är en mer familjevänlig variant och påminner närmast om en uteservering. Den största ölträdgården i München är Hirschgarten, som tar emot ofattbara 8000 besökare samtidigt. Den som hellre vill skaka loss på ett välfyllt dansgolv kan bege sig till distriktet Haidhausen, där de flesta populära klubbar återfinns, inklusive välkända Kultfabrik och Optimolwerk

Aktiviteter och sevärdheter

Bland Münchens sevärdheter hör det enorma tekniska museet Deutsches Museum. En annan av stadens mest berömda sevärdheter är Englisher Garten, en park där isfloden Eisbach rinner ut mitt i parken. Om somrarna ser man surfare som tar sig fram och tillbaka på den breda forsen. Det finns också gott om uteserveringar och biergärten där parkens besökare kan njuta av god mat och öl. München är hemvist för Europas största cirkus, Circus Krone och i staden ligger också ett av Europas främsta kulturhistoriska museer, Bayerisches Nationalmuseum. Strax nordväst om staden ligger resterna av Tysklands första koncentrationsläger, Dachau. Koncentrationslägret byggdes 1933 och fler än 30 000 människor dog i lägret fram tills krigsslutet 1945. Numera är lägerområdet ett museum och en minnesplats. I München ligger tre av världens bästa konstmuseer: Alte som fokuserar på de gamla europeiska mästarna, Neue som har sitt fokus på 1800-talet och tidigt 1900-tal och så Moderne som fokuserar på samtida, modern konst.

München har dock inte bara något att hämta för den kultur- och historieintresserade och ölälskaren. I München finns också en suverän shopping med allt från små mysiga butiker, udda prylar och antikviteter till märkeskläder och lyxshopping. Det finns ett hett nöjesliv och staden sjuder av liv. Kärleken till fotboll är stark och invånarna älskar sitt fotbolls lag Bayern München. Närheten till Alperna gör det enkelt att göra en avstickare från München för att vandra, åka skidor eller bara njuta av Alpernas underbara natur.

Lämna en kommentar