Reseguide till Lubeck

Lübeck är en medelstor stad i norra delen av Tyskland, beläget vid sidan av floden Trave, med anor som går tillbaka till den senaste istiden. Staden är berömd för sitt kulturarv, som klassats av bland annat FN som en betydande del av världsarvet.

Trots att platsen har varit bebodd så pass långt tillbaka i tiden som kan tänkas vara möjligt så grundades staden formellt sett först för cirka tusen år sedan. De tidigaste nybyggarna var emigranter från närliggande städer som fördrevs under religiösa konflikter. Detta innebar också att det fanns mycket fientlighet mot staden såväl som befolkningen, och större delen brändes ner år 1128. Staden byggdes upp från grunden igen ett tjugotal år senare men det blev en kortvarig fred, och kontrollen över Lübeck skiftade flera gånger. 

Lübeck hade ett starkt politiskt inflytande i regionen, stort symboliskt värde och ett strategiskt läge som gjorde staden attraktiv för främmande makter. Periodvis ställde sig Lübeck helt neutralt, som under Napoleon-krigen, men ockuperades ändå. De många konflikterna skulle komma fortsätta ända fram till 1900-talet, och slutligen avslutas efter andra världskriget. Efter världskrigen var Lübeck svårt skadat och industrierna såväl som befolkningen hade decimerats, men trots det växte staden på rekordtid tillbaka sin forna storhet. Många tvingades nämligen fly eller valde av olika skäl att flytta från andra städer och immigrerade då istället till Lübeck.

Dagens Lübeck är modernt, men de gamla traditionerna lever kvar. Arkitekturen känns fortfarande medeltida och trots alla stridigheter finns många hundratals år gamla byggnader välbevarade. Klimatet är typiskt för regionen med temperaturer nedåt enstaka plusgrader under mitten av vintern till omkring 20 grader i genomsnitt under sommaren.

Resa och boende

De flesta anländer via flyg till Lübeck Airport, även kallad Hamburg-Lübeck, som ligger lite drygt en mil från centrala Lübeck. Däremellan tar man sig enklast med den reguljära bussen, som avgår två gånger per timme under dagtid, eller expresståg. Restiden med buss är cirka 20 – 30 minuter, och med expresståg cirka 10 – 15 minuter, men väntetiden på tåget är längre än hela restiden med buss. Därmed är buss som regel det bästa alternativet, men taxi finns också för det mesta tillgängligt vid terminalen.

Det finns en mångfald hotell i Lübeck, men staden är också en mycket populär destination. Därför bör besökare boka i förväg, gärna i samband med att resan bokas eller tidigare, för att vara säker på att hitta ett bra boende till rimligt pris. Standarden är överlag mycket god, men kan variera bland det allra billigaste boendet.

Mat och dryck

Utbudet av restauranger i Lübeck är avsevärt mindre än i exempelvis Berlin, men de restauranger som finns är desto bättre, inte sällan prisvinnande. Det finns desto fler kaféer än restauranger och de flesta serverar också enklare måltider. Merparten av restaurangerna serverar tysk husmanskost, men ofta i olika unika tolkningar.

Lübeck är en stad med en mycket stark pub-kultur, där det hör till vardagen att besöka den lokala ölhallen i goda vänners sällskap. Besökare kan se fram emot utsökt, lokalt producerad öl till mycket överkomliga priser, och många pubar och barer att välja mellan. Ett av de hetaste inneställena just nu är Cole Street som trots namnet ligger längs gatan Beckergrube.

Aktiviteter och sevärdheter

Till Lübeck reser man för att äta och dricka gott, få lite avkoppling och omväxling, och givetvis strosa runt i historiska miljöer. Det gör man bäst i den äldsta, mest välbevarade delen av staden som går under namnet Altstadt – den gamla staden. I gamla stan kan man utan större problem spendera både en och två dagar med att vandra längs de uråldriga små gatorna, besöka mysiga butiker och beundra de vackra byggnaderna.

Lübeck är också känd för sina många kyrkor, och även dessa har ofta lång och spännande historia. Marienkirche i gamla staden är den största och en av de äldsta, medan St Petri ett stenkast från Marienkirche erbjuder en fantastisk utsikt över staden, förutom själva byggnaden.

Trots att Lübeck är en jämförelsevis liten stad finns det möjlighet att göra ett par riktiga fynd för den som gillar shopping. Många butiker erbjuder lokalt producerat godis och drycker, såsom choklad och kaffe. En lokal specialitet är marsipan, som sägs ha en mycket säregen och god smak.

Under sommaren arrangeras också ett flertal större festivaler i Lübeck.

Lämna en kommentar