Reseguide till Köln

Köln är Tysklands fjärde största stad med drygt en miljon invånare och är dessutom en av de äldsta i Europa. Platsen har nämligen varit bebodd i tusentals år, och staden i egentlig mening grundades för drygt tvåtusen år sedan. Köln ligger vid floden Rhine, och sträcker sig över båda sidor av floden, som löper genom staden. En anmärkningsvärt stor andel av invånarna (drygt en tredjedel) har immigrerat vilket har bidragit till stadens mångkulturella atmosfär.

Klimatet i den nordvästra delen av Tyskland är varierande men Köln anses allmänt vara en av de varmare städerna i Europa. Temperaturerna sträcker sig från i genomsnitt ca 2 – 10 grader under vintern och uppemot 20 grader under sommaren.

Köln har tillgång till inte mindre än tre olika flygplatser beroende på vilket flygbolag man använder. De flesta resenärer anländer till Köln Bonn Airport som ligger ca en kvart från själva staden med tåg. Många anländer också till Düsseldorf International Airport som ligger lite mer än en halvtimme bort med tåg. I vissa fall kan man också anlända till Frankfurt Rhein Main International Airport, och då tar det ca en timme med expresståg. Det kan alltså vara värt att kolla upp vilken flygplats man kommer landa på innan man bokar, eftersom det kan bli dyrt med tågbiljetter för de längre sträckorna.

Mat och boende


Restaurangscenen i Köln består till stor del av traditionell Tysk mat, men har också ett stort utbud av Afrikansk, Turkisk och Asiatisk mat. Många besökare passar också på att provsmaka de lokala ölsorterna på någon av stadens många barer. Den traditionella maten består av rätter som bönor med bacon, grisfot, blodpudding och diverse potatisrätter.

Det finns en mångfald hotell i alla prisklasser, från vandrarhem till lyxsviter. De allra flesta hotell ligger i övre medel- till hög prisklass och håller en mycket hög standard.

Sevärdheter


Tack vare sin rika historia finns många byggnader, monument och inte minst ett trettiotal museum som är väldigt uppskattade bland besökare. Som exempel kan nämnas katedralen Kölner Dom som inte bara erbjuder en fantastisk historisk byggnad utan dessutom en underbar utsikt – för den som vågar utmana de 509 trappstegen till toppen det vill säga. Några guldkorn som inte får missas är Museum Ludwig vid Bischofsgartenstrasse, som håller såväl permanenta som tillfälliga utställningar av modern konst, och Kolumba vid Kolumbastrasse. Den senare med en fantastisk samling historisk och samtida religiös konst. 

Aktiviteter


Köln är värd för ett flertal större festivaler, både under vintern (Fastelovend i februari t.ex.) och under sommaren. Därtill finns utmärkt shopping, zoo (vid Riehler Strasse) såväl som ett antal spa och relax-anläggningar, exempelvis Claudius Therme, som erbjuder bad och avkoppling både inne och utomhus alldeles bredvid floden Rhine.

Utelivet domineras av barer och pubar, där man i första hand serverar lokala ölsorter. Dessa barer kallas för ”Kölsch” bland lokalbefolkningen och har en ganska unik atmosfär som inte begränsas till ölsorterna.

Den som hellre skakar loss kan utan större problem hitta en passande nattklubb. Många klubbar har olika teman vid olika tillfällen så det kan vara en god idé att hålla utkik efter affischer redan under de första dagarna av besöket för att se vad som erbjuds. Utbudet är dock stort – oavsett om man gillar soul, funk, hip-hop, disco eller jazz finns alltid en passande klubb.

Lämna en kommentar