Reseguide till Hannover

Hannover är en medelstor stad nära hjärtat av Tyskland, känd för att vara en knytpunkt i den tyska handeln och ett kulturellt centra. Staden växte fram under medeltiden, då som ett eget kungadöme och stadsstat. Tack vare en serie äktenskap mellan kungligheter i Hannover och England, kom kungadömet allt mer under brittiskt styre. Först under början på 1800-talet, när Napoleon invaderade Hannover, skulle detta komma att brytas. Under resten av 1800-talet skulle Hannover komma att bli invaderat och ockuperat flera gånger, och dess status som kungadöme upphörde när Hannover blev en preussisk provins.

Staden spelade också en stor roll under andra världskriget, dels på grund av judeförföljelsen i Hannover och dels på grund av dess strategiska roll för Tyskland. Stora delar av den tyska krigsmaskinen behövde passera Hannover tack vare dess järnvägar och geografiska läge, och många av krigsindustrins fabriker återfanns i Hannover. Staden var därför också en av de städer som drabbades hårdast av bombardering och flygräder under kriget.

Efter kriget återuppbyggdes större delen av staden, medan vissa delar lämnas kvar som minnesmonument. I dagsläget är Hannover en universitetsstad som livnär sig främst på handel. Besökare väljer ofta att resa till Hannover för att äta och dricka gott i en historisk miljö med inbjudande småstadsatmosfär.

Klimatet är också inbjudande, med milda vintrar där temperaturen faller till enstaka plusgrader, och en lång, varm sommar med temperaturer omkring 20 – 22 grader.

Resa och boende

De flesta besökare anländer till flygplatsen Hannover Airport, som ligger lite mer än en mil från staden. Därifrån tar man sig enklast vidare med buss eller taxi. Bussar avgår regelbundet och åker till centrum i Hannover, en resa som tar ca 20 minuter. Taxi finns att tillgå större delen av dygnet och resan tar ca 15 minuter. För de allra flesta är buss det mest prisvärda alternativet, men om hotellet ligger långt från centrum kan det vara en god idé att välja taxi redan på flygplatsen.

Utbudet av boende är mycket stort i Hannover, särskilt i mellanprisklass. Trots det kan det mycket ofta vara svårt eller rentav omöjligt att hitta ett boende med bra standard till bra pris på plats. Detta eftersom Hannover är värd åt massvis av mässor och events. Därför bör besökare i princip alltid boka boendet i förväg, gärna i samband med att flygresan bokas.

Mat och dryck

Matkulturen är till lika delar traditionellt tysk och internationell, med allt från tyska korvar och ostar till japansk sushi och italiensk pizza. Till höjdpunkterna hör Basil på Dragonerstrasse, där besökare avnjuter moderna tyska maträtter i medeltida miljö, och Pier 51 på Rudolf von Bennigsenufer, där besökare serveras medelhavsrätter med svårslagen sjöutsikt.

Mycket av utelivet i Hannover är fokuserat kring det traditionellt tyska, med lokalt producerade ölsorter och stora barer, så kallade ”beer gardens”, ofta med uteservering under sommaren. En av de största och mest populära är Lister Turm Biergarten på Walderseestrasse. Den som hellre vill skaka loss på dansgolvet kan med fördel besöka Eva Klub på Reuterstrasse, som har ett av Tysklands hetaste dansgolv, eller Sansibar på Scholvinstrasse. Sansibar börjar kvällarna med musik från 1960-talet och fortsätter sedan upp till nutida musik allt eftersom kvällen går över till natt.

Aktiviteter och sevärdheter

Ingen resa till Hannover är komplett utan ett besök på något av stadens många museum. Historiska museet på Hoshes Ufer erbjuder en enastående utställning, där besökaren kan blicka tillbaka genom stadens tusenåriga historia, århundrade efter århundrade. Modern konst i permanenta och tillfälliga utställningar hittar man på Sprengel Museum vid Kurt-Schwitters-Platz, inklusive verk av välkända konstnärer som exempelvis Picasso.

Barnfamiljer uppskattar ofta ett besök till Herrenhausers trädgårdar (Herrenhäuser Gärten), en världsberömd slottspark som har öppet året runt. Utmärkt för en picknick under sommaren.

Lämna en kommentar