Reseguide till Hamburg

Hamburg är med sina närmare två miljoner invånare Tysklands näst största stad beläget i den norra delen av Tyskland vid floden Elbes med drygt tio mil till Nordsjön. Staden har en historia som sträcker sig över tusen år tillbaka i tiden och är än idag något av ett kulturellt centra i Tyskland. Dessvärre blev staden också föremål för bombningar och stridigheter under Andra världskriget, men har i allt väsentligt under senare halvan av 1900-talet byggts upp på nytt.

Trots att Hamburg i grund och botten är en av Europas främsta hamnstäder, ett centralt nav i sjötrafiken, och hemvist för en stor tillverkningsindustri, så är Hamburg förmodligen mer känt idag för kulturen och atmosfären. Staden blir alltmer populärt för besökare och som en följd växer mer och mer butiker och hotell upp, och utbudet är redan stort för den shopping-intresserade.

Klimatet är ganska milt och temperaturerna går sällan under fryspunkten under vinterhalvåret och ligger mellan 15 – 20 grader under sommaren. Staden har inte mindre än tre närbelägna flygplatser, där Airport Hamburg-Fuhlsbüttel är den vanligaste men även Airport Lübeck-Blankensee trafikeras ofta av ett antal flygbolag. Från Hamburg-Fuhlsbüttel  tar man sig enklast vidare med pendeltåg, en resa som tar ca en halvtimme, med avgång uppemot fyra – fem gånger per timme.  Från Lübeck-Blankensee tar man sig enklast vidare med flygbuss, en resa som tar drygt en timme med avgångar i anslutning till varje ankommande flyg.

Mat och boende


Utbudet av mat är stort i Hamburg, och det går utmärkt att hitta såväl Italiensk pasta som traditionella tyska soppor. Den traditionella matkulturen innehåller ofta olika närodlade rotfrukter, bär, potatis, ål, ägg eller färskt bröd. Soppa, paj och pudding är lokala specialiteter.

Boendet i Hamburg finns i alla prisklasser, men utbudet är störst i den lägsta respektive högsta prisklassen. De flesta boenden håller en hög standard. Det kan vara en god idé att boka en stund i förväg för att försäkra sig om att boende finns ledigt, eftersom det lätt kan bli fullbokat under högsäsong eller under vissa event och tillställningar.

Sevärdheter


Hamburg har en mångfald sevärdheter och en besökare kan bara med svårighet hinna med allt under ett besök. Särskilt uppskattade är dock stadshuset (”Rathaus”) vid Mönckebergsstrasse, den permanenta konstuställningen Deichtorhallen och stadens konsthus Kunsthalle vid Glockengiesserwall.

Aktiviteter


Det finns ett aldrig sinande utbud av kulturella aktiviteter, främst inom den musikaliska scenen och teater. Bland de populära teatrarna i centrum kan nämnas Deusches Schauspielhaus, Schmidt-Theater och Ernst-Deusch-Theater. Man behöver dock inte alltid betala inträde för att djupdyka i Hamburgs kultur. Fiskmarknaden (”fischmarkt”) tar plats utanför auktionshuset varje söndag och de lokala fiskarna säljer sina varor till toner av live-spelad musik. Under sommarmånaderna är det inte ovanligt med diverse lokala festivaler, som Altonale vid Ottensen eller Carnival of Cultures. Festivalerna är ofta relativt stora, men olika stadsdelar står värd för olika festivaler.

Vad gäller utelivet finns en mångfald pubar, barer och givetvis också nattklubbar. Den mest populära klubben är Moondoo vid Reeperbahn. Bland de mer populära krogarna återfinns Down Under vid Grindellallee, som serverar både hemgjorda hamburgare och lokal öl.

Lämna en kommentar