Reseguide till Frankfurt

Frankfurt är Tysklands femte största stad med sina ca 600 000 invånare, beläget i väster precis vid floden Mains. Namnet – Frankfurt am Main – betyder ungefär ”Frankernas utlopp vid floden Mains” och kommer från det faktum att den ursprungligen tillhörde Frankerna. Staden blev en del av vår tids Tyskland först under Napoleonkrigen, men finns beskriven i historieböckerna för väl över 1000 år sedan. Det är alltså en stad med en lång och fascinerande historia.

De första gångerna stadens namn nämns i historieböckerna är det för att Frankfurt stod värd åt ett antal större marknader och mässor, och än idag är det lika sant. Ett flertal stora events, exempelvis världens största musikmässa (Musikmesse), hålls årligen i den populära staden. Frankfurt attraherar inte bara artister utan även professionella mässor och det har inneburit en ständig tillströmning av besökare från världens alla hörn, något som tydligt återspeglas i dess nuvarande multi-kulturella atmosfär.

Klimatet i Frankfurt är milt, med temperaturer ner till nollgradigt under vintermånaderna  och uppemot 15 – 25 under sommarmånaderna. Det är ovanligt att temperaturen går under ca 10 grader, förutom under mitten av vintern. Staden har sin egen flygplats (Frankfurt Airport) som är en av världens mest vältrafikerade. Förbindelserna är emellertid goda; de allra flesta tar sig vidare med skytteltåg eller flygbuss, men det går givetvis också att hyra en bil eller taxi. Det tar ungefär en kvart att ta sig in till centrum från flygplatsen med tåg och det dubbla med bil eller buss.

Mat och boende


Den lokala matkulturen är till stor del inspirerad av de många besökare staden har och det serveras ofta Indisk eller Kinesisk mat bara ett stenkast från traditionell Tysk husmanskost. De allra flesta restauranger är dock inriktade på antingen utländsk mat eller specialiserade på vissa lokala maträtter, exempelvis ”curry-wurst” – en kryddstark korv besökare ofta passar på att prova. När man är på jakt efter restauranger är den så kallade Matgatan (”Fressgass”) som ligger vid Grosse Bockenheimer Strasse ett givet val. Längs samma gata återfinns nämligen stadens största utbud med enorm variation och hög kvalitet.

Boendet i Frankfurt finns i alla prisklasser och håller överlag en mycket god nivå. De flesta större vandrarhem håller ungefär samma nivå som ett billigare hotell men givetvis finns också lyxigare alternativ i de högre prisklasserna. Värt att tänka på är att eftersom staden är värd för så många mässor och events så kan det vara en god idé att boka en stund i förväg. Risken är annars stor att man hamnar helt utan boende eller måste betala ett överpris.

Sevärdheter


Tack vare sin rika historia finns mycket sevärdheter att betrakta i Frankfurt, och det första besöksmålet brukar vara Römerberg som ligger vid gatan med samma namn. Römerberg är Frankfurts gamla centrum, bevarad sedan hundratals år, och erbjuder allt från en fantastisk historisk miljö att vandra runt i till en mångfald kaféer och souvenirbutiker.

Aktiviteter


Den som gillar att dansa har definitivt kommit rätt – Frankfurt erbjuder en uppsjö av klubbar med varierande inriktning och teman. Coccoon Club vid Carl-Benz-Strasse erbjuder uteslutande techno-musik, Velvet Club vid Weissfrauenstrasse erbjuder house-musik och de som känner sig extra häftiga kan besöka King Kamehameha Club vid Hanauer Landstrasse. Den senare är Frankfurts med populära och det kan vara en utmaning bara att komma in – det gäller att vara rätt klädd från topp till tå.

Lämna en kommentar