Reseguide till Düsseldorf

Düsseldorf är en medelstor stad i västra delen av Tyskland, känd inom landet som ett ekonomiskt centra. Utanför Tyskland är Düsseldorf dock mer berömd för sitt pulserande uteliv, sina många välbesökta festivaler, bra shopping, många modemässor och andra events. Även om det kanske låter lockande finns det också betydligt mer att finna i Düsseldorf, som också stoltserar med ett rikt kultur- och historiearv.

Själva staden grundades under den period som Romarriket bredde ut sig över Europa, när flera tyska stammar förenades för att bättre kunna försvara sig. Det var förmodligen en bra idé för Düsseldorf har under de två tusen år som följt sedan dess varit utsatt för, och inblandad i, en rad konflikter och krig. Trots det, och massiva bombningar under världskrigen, har Düsseldorf och dess äldre stadsdelar förblivit välbevarade. Stora delar av Düsseldorf ser därför mer eller mindre likadana ut nu som de gjorde för 500 år sedan, vilket gör staden riktigt intressant för historieintresserade.

Klimatet är också inbjudande och behagligt, med temperaturer från 2 – 3 grader under vintern till omkring 20 under sommarmånaderna.

Resa och boende

De flesta besökare landar på Düsseldorf International Airport, men vissa flygbolag trafikerar istället Köln Bonn Airport. Vad gäller Düsseldorf International kan man ta expresståget, buss eller taxi till centrum. Tågresan tar bara dryga tio – tolv minuter och är det mest prisvärda alternativet, medan buss och tåg tar uppemot 20 minuter. Från Köln Bonn tar man sig vidare till Düsseldorf med taxi eller linjebuss.

Utbudet av boende i Düsseldorf är mycket bra, och kvaliteten är genomgående god. Tack vare att  Düsseldorf genomströmmas av affärsresenärer och staden är värdort för väldigt många mässor och events kan det dock vara nära omöjligt att hitta ledigt boende på plats. Besökare bör därför boka boendet på förväg, och gärna i samband med att resan bokas för bästa möjliga pris.

Mat och dryck

Matkulturen i Düsseldorf är till största delen bestående av traditionellt tyska maträtter, men många av restaurangerna är internationella. Särskilt asiatisk, turkisk och italiensk mat är populärt just nu och det är sällan mer än ett stenkast mellan en restaurang som serverar tyska läckerheter eller en sushirestaurang. Till Düsseldorfs mest populära räknas ofta Im Schiffchen på Klemensplatz som serverar modern fransk mat, japanska restaurangen Nagaya på Bilker Strasse och Monkeys West på Graf Adolf Platz som erbjuder traditionell tysk mat.

Staden är också välkänd för sina många bryggerier och prisvinnande ölsorter, ofta mörka. Besökare med smak för öl bör prova de goda och billiga lokala specialiteterna, såsom Uerige eller Alt. Düsseldorf har också en uppsjö av barer, pubar och dansklubbar. De allra flesta och bästa av uteställena är samlade i gamla stan – Altstadt. Pubar och barer har öppet alla dagar i veckan, och under sommaren gäller det också nattklubbarna med dansgolv. Under vintermånaderna är fredagar och lördagar mest populära, medan onsdagar tenderar vara hetast under sommarmånaderna.

Aktiviteter och sevärdheter

Altstadt är ett givet besöksmål för de flesta besökare. Stadsdelen är den äldsta i hela Düsseldorf, och de delar som förstördes under andra världskriget har blivit återuppbyggt som exakta kopior av de byggnader som tidigare stoltserat där. Besökare kan därmed historievandra i en mysig, historietrogen atmosfär som sjuder av kaféer , små butiker och pubar och barer.

Till Düsseldorfs klassiska sevärdheter hör den fyrahundraåriga Neander-kyrkan och St Lambertus Basilika, även kallad den lutande kyrkan. De uråldriga slottsmiljöerna på Burgplatz är också sevärda, med lämningar från Düsseldorfs äldsta och största slott. Till stadens främsta museer brukar  Goethe-Museum räknas, som återfinns vid parken Hofgarten.

Besökare som anländer under sommaren eller omkring jul bör också hålla utkik efter någon av stadens många festivaler.

Lämna en kommentar