Reseguide Dortmund

Reseguide Dortmund – Det moderna Dortmund, som en gång var ett centrum för stålindustrin, är nu känt som en högteknologisk ”grön” stad och ett centrum för både kultur och handel. Det här regionala centrumet, som är livligt och välmående, grundades år 882 e.Kr. och har en lång historia att upptäcka i sina museer och monument. Det är både en sportinriktad stad, med några av fotbollens största fans – här finns laget Borussia Dortmund i Bundesliga och det tyska fotbollsmuseet – och ett kulturellt centrum med en livlig konst- och kulturscen.

Vad man kan göra i Dortmund

Reinoldikirche: Klättra upp på Dortmunds landmärke

Reinoldikirche, eller St Reinolds kyrka, är Dortmunds äldsta kyrka. Den byggdes mellan 1250 och 1270 och tillägnades stadens skyddshelgon Renaud de Montauban. Den står mitt i stadens centrum på den historiska handelsvägen mellan Köln och Bremen, där den har blivit en bestående symbol för Dortmund. Älskare av arkitektur kommer att njuta av den romanska exteriören med gotisk kyrkogård, medan de mer äventyrliga kanske tar sig an klättringen till toppen av klocktornet. Det är 341 fot högt och på toppen hittar du sex enorma klockor som sammanlagt väger 20 ton. Den största är mer än åtta fot i diameter och väger 6,5 ton.

Zeche Zollern II/IV: En katedral för industrin

Zeche Zollern II/IV (Zollern II/IV Colliery) byggdes 1898 som ett modellkolverk. Den var i drift fram till 1966 och utnämndes sedan 1969 till det första tekniska byggnadsmonumentet av internationell betydelse i Tyskland. År 1981 blev den hemvist för Westfalens industrimuseum. De flesta av byggnaderna har uppförts med tegel i Art Noveau-stil. Du kan besöka den enorma och imponerande maskinhallen, brandstationen, gruvbadet, smedjan, verktygsförrådet och förvaltningskontoren. Det är ett fascinerande besök för alla som är intresserade av teknik och bara arkitekturen är fantastisk.

Signal Iduna Park: Upplev den gula muren

Signal Iduna Park är hemvist för det tyska fotbollslaget Borussia Dortmund. Med en kapacitet på 81 360 är det Tysklands största fotbollsstadion och den tredje största i Europa. Den är känd för den atmosfär som skapas under matcherna, varav mycket av den utgår från den berömda södra terrassen. Detta är det största ståplatsområdet i europeisk fotboll och rymmer 24 454 fans. Den har blivit känd som den gula muren på grund av de branta terrasserna och fansen i sina lagfärger. Om du inte kan ta dig till en match är stadionturen ett utmärkt sätt att se in i denna imponerande idrottsplats.

Westfalenpark: En oas med utsikt

Westfalenpark är en vacker stadspark med mycket att göra för besökare i alla åldrar. Den har ett antal tematrädgårdar med fokus på stäpp, hed och ljung och med sällsynta växter från vart och ett av dessa områden. Det finns massor av aktiviteter och utbildningsmöjligheter, tillsammans med festivaler, konserter och marknader. Du kan också njuta av några av de bästa vyerna i hela Ruhrdalen från besöksplattformen eller det 700 fot höga Florian-tornet. Westfalenpark är en oas i staden som ger möjlighet till en lugn och avkopplande paus i några av de vackraste trädgårdarna du kan hitta någonstans.

FUSSBALLMUSEUM: ”Vi är fotboll”

Deutsches Fußballmuseum är Tysklands nationella fotbollsmuseum (fotbollsmuseum). Det har ett enormt antal utställningar, minnessaker, audiovisuella presentationer och aktiviteter att njuta av. Den översta våningen är tillägnad det tyska landslagets historia, medan den första våningen fokuserar på klubbfotboll. Detta är ett verkligt imponerande museum och om du är intresserad av sporten är det ett absolut måste på varje resa till Dortmund. Även om fotboll är ett mysterium för dig kommer ett besök på museet att hjälpa dig att förstå den passion som spelet väcker. Museets uppdrag är att dela med sig av denna passion och det välförtjänta mottoet är ”We are Football”.

När ska du besöka Dortmund

Med ett tempererat klimat väljer de flesta turister att besöka Dortmund på sommaren mellan maj och september, då medeltemperaturen ligger mellan 55 och 75 grader Fahrenheit.

Hur man tar sig till Dortmund

Flygplan

Dortmund flygplats (DTM) betjänar europeiska och inhemska flygbolag. Den ligger cirka 8 mil från stadens centrum. En pendelbuss tar dig till huvudstationen i Dortmund för 8,50 euro, medan en taxi bör kosta cirka 25-30 euro. Dusseldorf International Airport (DUS) är ett alternativ på ett avstånd av knappt 40 miles. Det finns enkla tågförbindelser som börjar på 15 euro.

Tåg

Dortmund Hauptbahnhof eller centralstationen är en viktig transportknutpunkt i Tyskland, med förbindelser till alla större centra i landet och utanför.

Bil

Dortmund har goda förbindelser till andra större centra i Tyskland genom Autobahnnätet i alla riktningar.

Buss

Flixbus, Eurolines och många andra bussbolag trafikerar från Dortmunds huvudbussstation och förbinder staden med större centra i hela Europa.

Boende i Dortmund

Hotel der Lennhof erbjuder modern lyx och bekvämligheter med en livlig bar på plats. På Mercure Hotel Dortmund City bor du i bekväma, ljudisolerade rum med ett bekvämt läge i centrum.

Populära stadsdelar i Dortmund

Stadskärnan – i stadens moderna hjärta hittar du fantastiska shopping- och matställen samt stadens kommersiella och detaljhandelsområden.

Kreuzviertel – i detta historiska område i staden hittar du landmärken som Kreuzkirche vid Kreuzstraße, tillsammans med ett trendigt restaurang- och shoppingliv och ett antal parker.

Kaiserviertel – du vill börja din shoppingrunda i detta historiska område, där du hittar Cherry Blossom Avenue som blommar på våren, tillsammans med början av Kaiserstraße som leder till shoppingdistriktet.

Hur man tar sig runt i Dortmund

Kollektivtrafik

Kollektivtrafiken i Dortmund tillhandahålls av VRR, eller Verkehrsverbund Rhein-Ruhr, som utvidgar stadens nätverk av bussar, tåg och tunnelbana till hela Ruhrområdet. Det är möjligt att resa till grannstäder som Düsseldorf, Essen och Köln med den kommunala trafiken. Priserna varierar beroende på zon och börjar på 2,75 euro.

Taxi

Det finns gott om taxibilar i hela staden. Priserna börjar på 3,50 euro, med ett tillägg på 1,60 euro per 1,6 km.

Bil

Det kan vara svårt att parkera på gatan i vissa områden, men det finns stora parkeringshus i hela staden. En kompakt bil börjar på cirka 45 euro för att hyra en bil.

Lämna en kommentar