Reseguide till Berlin

Berlin är Tysklands huvudstad, men det är också både Tysklands största stad till ytan samt den folkrikaste staden. Här bor 3,4 miljoner invånare och inklusive förorterna är invånarantalet 4,4 miljoner. Berlin är på grund av sitt kulturella och historiska arv en av Europas mest kända och mest besökta metropoler. Många turister väljer att boka flyg till Berlin. Staden är en betydande trafikknutpunkt och dessutom ett viktigt ekonomiskt och kulturellt centrum, såväl i Tyskland, som i Europa i övrigt. Universitetet, forskningscentrum, teatrar, museer, festivaler, arkitekturen och nattlivet har världsrykte. Berlin är mycket känd för sin historia. Om du bokar resa till Berlin kan du ta del av denna. Landskapet runt Berlin skapades under istiden. 

Berlin växte fram som en dubbelstad med namnet Berlin-Cölln, men 1307 fick de båda städerna ett gemensamt rådhus och kort därefter lades Cölln ner. En tredjedel av stadens bebyggelse blev förstörd under det trettioåriga kriget, 1618-1648. Under andra världskriget skadades också staden svårt. Dessutom delades staden i två delar 1949 och 1961 byggdes den berömda Berlinmuren som inte föll förrän 1989.

Resa och boende

De flesta besökare anländer med flyg till Tegel International Airport eller Schönefeldt Airport. Från Tegel International tar man sig enklast vidare med buss, som avgår regelbundet. Resan tar dryga 45 minuter, beroende på trafik. och biljettpriset är överkomligt. Givetvis går det också bra att ta en taxi istället, vilket är lite dyrare. Restiden blir ungefär densamma. Från Schönefeldt tar besökare sig som regel vidare med expresståget, S-Bahn.

Konstruktionen av hotell har vuxit enormt under de senaste årtiondet, vilket innebär att många hotell är nybyggda och håller god standard, samtidigt som priserna överlag har sjunkit. Det är därför sällan svårt att hitta ett riktigt bra boende till ett överkomligt pris. Kvaliteten i de allra lägsta prisklasserna är dock högst varierande. Besökare bör boka boendet i samband med att resan bokas för att försäkra sig om att få ett boende som håller hög nivå och har ett bra läge.

Mat och dryck

Restaurangscenen i Berlin är mycket inbjudande, med bra priser och stort, varierande utbud. Internationella och traditionella maträtter serveras i lika utsträckning, så besökare kan pröva på något nytt och välsmakande från världens alla hörn varje dag. Bland de tyska klassikerna som besökare inte vill missa kan nämnas korven ”currywurst”, köttbullarna ”Königsberger klopse”, och potatisplättarna ”kartoffel puffer”.

Berlin är känt för sitt intensiva nattliv med mängder av klubbar och barer som är öppna intill sena morgontimmar även på vardagar. Barer och pubar finns utspridda över hela staden, ofta med generösa öppettider och varierande teman. Bland de främsta och mest populära nattklubbar förtjänar 40 Seconds vid Potsdamer Strasse, Felix vid Behrenstrasse och Week-End vid Am Alexanderplatz att nämnas.

Aktiviteter och sevärdheter

Även om man inte är intresserad av historia så finns det gott om intressanta saker att se och uppleva om man bokar resa till Berlin. Brandenburger Tor byggdes mellan 1788 och 1791 och den gäller än idag som symbol för staden och är känd i hela världen. Berlin är känt för att erbjuda bra shopping och bland annat finns Europas näst största varuhus, KaDeWe, i Berlin. TV-tornet Fernsehturm är med sina 368 meter Tysklands största byggnader. Berlin är också en grön stad med stora grönområden och många parker. Den största parken heter Tiergarten. Berlins botaniska trädgård har 20 000 olika växter och är därigenom Europas största botaniska trädgård. 

Här finns också världens största växthus. Söder om Berlin finns även Europas största äventyrsbad och nöjeskomplex, Tropical Islands. Det finns också gott om museer och teatrar. 

Lämna en kommentar