Tyskland

Tyskland är ett av Europas största länder, med en väldigt rik historia. Landet består av sexton delstater och bjuder på stor variation för besökare. Sandiga stränder, vackra dalgångar och långa, mäktiga bergskedjor gör Tyskland till ett perfekt resmål året runt. På vintrarna är det främst Alperna i söder som lockar med en unik blandning av branta nedfarter och nybörjarbackar. När sommaren kommer är det extra populärt med naturvandringar, havssemester eller sportupplevelser. Dessutom erbjuder Tyskland ett stort kulturellt utbud och ett pulserande nattliv – året runt.

För barnfamiljer är det extra lätt att hitta något att göra som passar både stora och små. Tyskland har ett stort utbud av temaparker och naturupplevelser som exempelvis skidåkning, paddling, bergsvandring – allt i barnvänligt format! När alla i familjen har utforskat eller lekt färdigt är restauranger, sol och bad eller shopping aldrig långt borta.

Temperaturen varierar kraftigt från ena änden av Tyskland till den andra. Vädret är snarlikt det svenska och det är inte ovanligt att temperaturen sträcker sig uppemot 25 – 30 grader under somrarna.
 

Mat och boende

Maten i Tyskland är kanske främst förknippad med öl och korv – och det är helt rätt, för det är något alldeles extra – men det är bara några av de lokala specialiteterna. Det tyska brödet, den färska fisken, musslorna och kräftorna är bara några exempel på de många olika maträtter som besökare har att se fram emot. Standarden på maten i Tyskland i allmänhet är väldigt hög, vilket har gett landet ett flertal kulinariska utmärkelser. Sedan lång tid tillbaka ligger Tyskland till exempel på andra plats i den välkända Guide Michelin tack vare det stora antalet restauranger med tre eller fler stjärnor.

Utbudet av boende är stort i alla prisklasser med en mångfald av hotell, pensionat, värdshus och vandrarhem. I de större städerna, såsom Berlin, finns de lite lyxigare hotellen och i de mindre bergsbyarna finns det ofta många
vandrarhem för de som är mer intresserade av naturupplevelsen.
 

Sevärdheter

För de som är intresserade av kultur finns goda möjligheter att glömma bort klockan. Tyskland har ett stort antal välbevarade slott, borgar och andra byggnader från flera olika tidsperioder, från renässansen till romantiken. Det i särklass mest populära slottet är St Emmeram Palace i Regernsburg som uppfördes för snart 300 år sedan, inrett med marmortrappor och möbler i samtida rokoko-stil.

Mellan floden Spree och Koppargraven, mitt i Berlin, ligger den s.k. musei-ön, som anses vara ett av världens främsta museikomplex, fyllt med konst och arkeologiska samlingar från 1800-talet och framåt. 
 

Aktiviteter

I Tyskland finns ett stort antal nationalparker, alla med olika stil och innehåll. Nationalparken Bayerischer Wald innehåller till exempel berg, dalgångar och en glaciärsjö medan Harz frestar vandrare med djupa skogar och vattenfall.

Det går också utmärkt att utforska Tyskland på cykel tack vare mer än 7000 mil av cykelleder. Utmana bergssluttningarna i naturreservatet Frankenwald på en mountain bike eller glid fram i det vackra och platta landsskapet runt sjöarna Oder eller Elbe. Om man föredrar att dansa så bjuds det på rikt natt- och klubbliv i såväl Berlin som München.

Destinationer i Tyskland

Berlin

Berlin är Tysklands huvudstad, men det är också både Tysklands största stad till ytan samt den folkrikaste staden. Här bor 3,4 miljoner invånare och inklusive förorterna är invånarantalet 4,4 miljoner. …

Läs mer

Lubeck

Lübeck är en medelstor stad i norra delen av Tyskland, beläget vid sidan av floden Trave, med anor som går tillbaka till den senaste istiden. Staden är berömd för sitt kulturarv, som klassats av bland annat FN som en betydande del av världsarvet. …

Läs mer

Köln

Köln är Tysklands fjärde största stad med drygt en miljon invånare och är dessutom en av de äldsta i Europa. Platsen har nämligen varit bebodd i tusentals år, och staden i egentlig mening grundades för drygt tvåtusen år sedan. …

Läs mer

Dusseldorf

Düsseldorf är en medelstor stad i västra delen av Tyskland, känd inom landet som ett ekonomiskt centra. …

Läs mer

München

Tysklands tredje största stad är München, som har 1,3 miljoner invånare och också är huvudstad i delstaten Bayern i södra delen av landet. …

Läs mer

Lämna en kommentar