Reseguide till Side

Side är en av de mest välkända städerna i Turkiet, belägen ca 8 mil från Antalya, och dessutom ett av Turkiets mest attraktiva besöksmål. Staden ligger på en halvö vid kusten och är populär i alla åldersgrupper, men kanske främst för familjer och ungdomar. Ingen vet exakt när Side grundades men platsen tors ha varit bebodd i många tusentals år. Ursprungligen var Side en liten, men mycket viktig, hamnstad som livnärde sig på handel och fiske. Tack vare dess betydande värde för sjöhandeln har också Side varit inblandad i ett flertal krig.

För mer än tvåtusen år sedan erövrades Side av Alexander den Store, och därefter av Romarriket. Side förblev en viktig stad för romarna under flera hundra år, men dess betydelse föll så sakteliga när Romarriket föll. Kvar blev en stor mängd byggnader och monument, både välbevarade och ruiner, och Side föll i glömska. Under mitten av 1900-talet öppnade Turkiet upp Side för turister och det tog inte länge innan Side än en gång blev ett välkänt namn på världskartan.

Dagens Side lockar med mysiga stränder, vibrerande dansgolv, exotiska restauranger, historiska miljöer och sist men inte minst ett fantastiskt väder. Side är ett mycket solsäkert resmål med behagliga temperaturer, från ca 10 grader under vintern till uppemot 30 – 35 grader under sommarhalvåret.

Resa och boende

De flesta besökare anländer flygplatsen i Antalya, och därifrån tar det dryga 90 minuter att ta sig vidare med buss. Det går också utmärkt att ta sig vidare med taxi, vilket går lite snabbare, men är också betydligt dyrare. Transfer med buss ingår ofta vid bokning av resa.

De flesta hotell i Side ligger i medelprisklass och håller god standard. Kvaliteten varierar kraftigt bland boende i lägre prisklasser så det kan vara en mycket god idé att inte välja det billigaste direkt. Den bästa garantin för att få ett bra boende till bra pris är att boka det samtidigt som resan bokas. Vissa hotell erbjuder paket med all-inclusive, där mat och dryck ingår i priset, vilket ofta är det mest prisvärda alternativet.

Mat och dryck

Många restauranger erbjuder i olika utsträckning såväl traditionell turkisk mat som mer internationella rätter, så besökare behöver inte oroa sig över att hitta något som faller i smaken. Många besökare provar gärna någon fiskrätt, tillagad av färsk havsfisk. Restaurangerna i Side har ofta diverse välsmakande, och prisvärda, röda viner för den som så önskar.

Utelivet i Side är inte lika omtalat som på vissa andra orter, men det är definitivt värt att tala om. Klubbar, barer och pubar finns i flertal och det finns nästan garanterat något som passar varje smak, oavsett om man vill skaka loss på dansgolvet eller föredrar att ta ett glas med goda vänner. Atmosfären på Korner Bar sägs vara något alldeles extra, sportbaren Bistro 2000 visar live-sänd fotboll och klubben Oxyd stoltserar inte bara med flera våningar utan dessutom en utomhuspool.

Aktiviteter och sevärdheter

Många av de byggnader, restauranger och butiker som finns i Side nu har byggts sida vid sida med gamla ruiner och särskilt då i den delen som kallas för Gamla stan eller ”Old town”. Därför behöver man sällan bege sig till något särskilt ställe för att komma i kontakt med historian, men bland de mer ovanliga lämningarna återfinns en romersk amfiteater och ett tempel, där man en gång i tiden tillbad guden Apollo. En bit utanför staden finns vattenfallen i Manavgat – ett utmärkt besöksmål för den som vill göra en dagstur och komma lite närmare naturen.

Lämna en kommentar