Reseguide till Marmaris

Marmaris är en liten, pittoresk hamnstad i den södra halvan av Turkiet som blir allt mer populärt som resmål. Från att ursprungligen ha varit ett litet och tyst samhälle som livnärde sig främst på fiskenäring och i mindre utsträckning sjöhandel, har Marmaris blivit en het destination för såväl familjer som danssugna ungdomar. Utelivet i Marmaris anses ofta vara ett av de bästa, om inte det enskilt bästa, i hela Turkiet och mjuka, sandiga stränder gör förstås inte saken sämre. Marmaris har på senare tid också blivit allt mer uppskattat bland både dykare och seglare.

Marmaris lockar med många klubbar och restauranger, bra shopping, sköna stränder och solsäker sommar med inbjudande värme. Temperaturerna är höga året om, från dryga 15 grader under vintern och uppemot 35 grader i genomsnitt under sommaren. Regn är mycket sällsynt under sommarhalvåret men mycket vanligt under mitten av vintern och omkring jul.

Resa och boende

Den närmaste flygplatsen är Dalaman, som ligger drygt tio mil från Marmaris. Det tar dryga 90 minuter att ta sig vidare med buss. Restiden blir något kortare, men också dyrare, med taxi. I många fall bokar resebolaget en buss som då ingår i priset för resan.

Utbudet av boende är mycket stort i Marmaris, och det mesta ligger i medelprisklass. Boendet i lägre prisklasser håller ofta en mycket låg kvalitetsnivå så det kan vara en god idé att inte välja det absolut billigaste boendet. Många hotell erbjuder också paket med all-inclusive, dvs att dagens alla måltider och valfria, svalkande drycker ingår i priset, vilket som regel är det mest prisvärda boendet. De flesta större hotell har egna restauranger, barer och klubbar och ligger inte sällan precis vid eller i närheten av havet.

Mat och dryck

Eftersom de flesta besökare är turister, och i stora antal, finns ett stort utbud av välsmakande internationell mat i Marmaris. Det är lika lätt att hitta traditionell turkisk mat som italiensk pizza. De flesta hotell som erbjuder all-inclusive serverar ofta internationell mat med vissa traditionella inslag, inte sällan som buffé.

Utelivet är fantastiskt och oavsett var man befinner sig i Marmaris kan man alltid hitta någonstans att sitta ned, svalka sig med något kallt och uppfriskande och umgås med goda vänner, eller hitta nya. Klubbar finns inne i staden och längs stränderna, pubar och barer återfinns på eller i närheten av de flesta restauranger, och inne i staden finns till och med en särskild gata (Bar street) som har stort utbud och bra variation.

Aktiviteter och sevärdheter

Trots en lång historia så är Marmaris inte främst något resemål som erbjuder en mångfald historiska föremål att beundra. Snarare passar Marmaris för den som vill sola på stranden, fynda lite i de lokala butikerna och äta goda, exotiska maträtter. Marmaris är ett lika bra ställe att slappna av och varva ned på som det är att varva upp och skaka loss. Många besökare passar också på att ta en dagsutflykt med båt eller provar på att dyka eller snorka i det kristallklara vattnet.

Lämna en kommentar