Reseguide till Izmir

Izmir är en storstad i den västra delen av Turkiet, beläget i regionen med samma namn. Med över tre miljoner invånare är staden av de största i hela landet, men det är kanske inte konstigt att staden har attraherat så många människor. Stadens historia sträcker sig mer än 3500 år tillbaka i tiden och var redan för flera tusen år sedan ett utvecklat samhälle. Under dess långa historia har också den strategiskt belägna staden varit föremål för många stridigheter.

Redan hundratals år före vår tideräknings början erövrades staden av Alexander den store, och ytterligare några hundra år senare inlemmades staden i dåvarande Romarriket. Därefter har Izmir i perioder tillhört det bysantinska imperiet, Ottomanska riket och slutligen Turkiet. Kulturarvet i Izmir är därmed något helt unikt och även om man under det senaste århundradet anammat mer av den klassiskt turkiska kulturen syns ännu andra kulturers influenser tydligt.

Dagens Izmir är en frodande, ekonomisk knutpunkt, som till betydande del livnär sig på export och handel. Klimatet är inbjudande med temperaturer mellan 20 – 30 grader under större delen av året, med enstaka lågpunkter under mitten av vintern. Regn är likaså ovanligt under sommarhalvåret men kan förekomma mer ofta under vintermånaderna.

Resa och boende

Det finns flera sätt att ta sig till Izmir, men det vanligaste är med flygplan. Då anländer man flygplatsen Adnan Menderes som ligger lite drygt en mil utanför centrala Izmir. Från flygplatsen till staden tar man sig smidigast med skyttelbuss, som avgår i samband med nästan alla ankomster. Skyttelbussen trafikerar centrum i Izmir och därifrån tar man sig vidare till fots, om boendet är närliggande, eller med taxi. I vissa fall, om boendet ligger avsides, kan en taxi hela vägen från flygplatsen vara en god idé.

Hotell i Izmir finns det många av, men det är också en allt mer populär stad att besöka, och förutom turister passerar många affärsresenärer staden. Att boka boendet i god tid på förhand är därför en nödvändighet för den som vill ha ett bra hotellrum till bra pris. Standarden är överlag god, men med stora variationer i de lägre prisklasserna. En god tumregel är att välja ett boende med fyra stjärnor för att få mesta möjliga värde för pengarna.

Mat och dryck

Mycket av matkulturen i Turkiet är traditionell och relativt lika mellan olika platser i landet, men Izmir är ett undantag. I den lokala matkulturen syns tydligt influenserna från andra kulturer, och många maträtter kombinerar rentav grekiska recept med turkiska ingredienser. Resultatet är en uppsjö av exotiska läckerheter för besökare att prova på. Fisk är en lokal specialitet, vanligen grillad, och osten som produceras i regionen är väl värd att prova.

Det finns ett flertal pubar och barer i Izmir, även om staden i sig inte är ett typiskt resmål för festsugna resenärer. Merparten av populära uteställen har samlats kring en och samma gata, i stadsdelen Alsancak. Där hittar man nästan alltid något som passar, och något som är öppet, oavsett när lusten att skaka loss på dansgolvet faller på.

Aktiviteter och sevärdheter

Izmir är en ofattbart gammal stad, men dessvärre har den också utsatts för en hel del påfrestningar genom tiderna. Därför är det bara ett fåtal delar av staden som är genuint välbevarade från gamla dagar, och dit hör Basmane. I Basmane och närliggande kvarter kan man strosa runt längs många hundra år gamla gator och andas in historiens vind i lugn och ro. 

Den en gång i tiden världsberömda basaren Agora återfinns numera i Agora Open Air Museum of Izmir, och är en sevärdhet och ett passande besöksmål för den som är nyfiken på livet i Izmir så som det var förr i tiden.

Ett flertal slott, fästningar och skyddsverk står också kvar och välkomnar besökare. Till dessa brukar främst Kadifekale, Ok Kalesi, och Sancakkale nämnas som särskilt sevärda. Kadifekale återfinns vid den stora kullen med samma namn, Ok Kalesi hittar man i stadens hamnkvarter och Sancakkale finns i stadsdelen Inciralti. På senare år har utomhusmarknader och basarer vuxit fram runt fästningarna, vilket gör upplevelsen ännu trevligare. Det är främst souvenirer och vardagliga föremål som säljs, men möjlighet finns också att göra ett och annat fynd.

Lämna en kommentar