Reseguide till Istanbul

Turkiets största stad, Istanbul, har mycket att erbjuda. Det är den enda staden i hela världen som ligger i två världsdelar. Eftersom öst möter väst mitt i Istanbul får man uppleva en makalös stad. Istanbul besöks årligen av massor av turister och det finns något för alla att upptäcka i staden. Den som är intresserad av historia och kultur har mycket att se och uppleva i staden, eftersom Istanbul är en stad med gamla anor. Istanbul grundades av grekerna på 600-talet f.Kr, då under namnet Byzantion.

Staden fick senare namnet Konstantinopel och under detta namn var staden huvudstad för såväl Romarriket som Bysantinska riket. I dagens Istanbul kan man se lämningar från alla epoker. Istanbul är också Turkiets affärs- och kulturcentrum. Det är här de nya trenderna skapas och åker man till Istanbul får man uppleva en världsmetropol som sjuder av nattliv och shopping. 

Resa och boende

De flesta besökare anländer till flygplatsen Istanbul Atatürk Airport som ligger dryga 2 mil från centrum. Besökare tar sig oftast vidare med expressbuss, taxi eller metro. Bussarna avgår i vanliga fall två gånger per timme och restiden är en dryg halvtimme. Metron avgår mer regelbundet men restiden är runt 45 minuter. Båda alternativen är prisvärda så besökaren kan helt enkelt välja det alternativ som tar henne eller honom närmast sitt boende.

Utbudet av boendet är ganska stort i Istanbul, och utspritt över hela staden. Däremot är kvaliteten högst varierande och detsamma kan sägas om läget. De områden som är mest populära bland besökare är Harbiye och Taksim. Det är dock en god idé att boka boendet i samband med att resan bokas för att försäkra sig om att få ett bra boende, med bra läge, till ett bra pris.

Mat och dryck

Det turkiska köket anses vara ett av världens främsta, så den matintresserade har mycket att upptäcka. De vanligaste maträtterna är meze, kofti och kebab. Det internationella köket för en mer blygsam tillvaro, men trots det är valmöjligheterna många. Utöver den turkiska, traditionella maten så serveras mycket europeisk mat. En lokal specialitet är fiskrätter, något som besökare inte bör missa att prova på.

Oavsett om man söker efter någonstans att ta ett glas med någon svalkande dryck i goda vänners sällskap, eller om man är på jakt efter ett dansgolv, behöver man sällan leta länge. Pubar och barer finns lite varstans, men de mest populära återfinns i Beyoglu och Kadiköy. Istanbuls hetaste nattklubbar har samlats i distriktet Ortaköy.

Aktiviteter och sevärdheter

Sultanpalatset, Topkapipalatset, tillhör en av de sevärdheter som man absolut inte bör missa vid ett besök i Istanbul. För många, många år sedan var Sultanpalatset en stad i staden som rymde hela 5000 människor, tjänare, konkubiner och eunucker. Där ligger också det världsberömda Harem, som tidigare var sultanens lekkammare och skattkammare. Hagia Sofía är också en mäktig upplevelse. Tidigare var det världensstörsta kyrka, senare blev byggnaden moské och idag inhyser den ett museum.

Shopping i Istanbul är också ett måste. Istanbul är känd för den stora basaren där det finns så många som 5000 butiker. Man kan strosa runt där i flera dagar och göra fynd till låga priser. Att pruta är förstås ett måste. I staden finns också mängder av moskéer, palats och andra spännande sevärdheter. Ett besök på hamam, det turkiska badet, är förstås  också ett måste. Det är en härlig upplevelse i sig med tvagning, skrubbning, sauna,  ångbastu och hetbassäng.

Lämna en kommentar