Reseguide till Antalya

Antalya är en hamnstad i Turkiet som hör till en av de största turistorterna i Turkiet. Precis som Alanya är det väldigt många turister som besöker staden årligen. Men där Alanya är en stad för sol, bad och nattliv så är istället Antalya inriktad på shopping och fest. I Antalya märks turismen av mindre än i Alanya, mycket för att lokalbefolkningen går på samma platser som turisterna. En resa till Antalya känns mer som att resa till en storstad, än som att resa till en liten semesterort. Antalya har hela 775 000 invånare och staden är indelad i de tre kommunerna Kepez, Konyaalti och Muratpasa. Turismen är en betydande näring, men även jordbruk och malmbrytning dominerar. Staden grundades av kung Attalos II av Pergamon ca 150 f.Kr, då under namnet Attalia. Därefter blev staden först romersk, sedan erövrades den av seldjukerna och senare blev Antalya osmansk.

Resa och boende

Antalya Airport, som ligger en dryg mil från centrum i Antalya, är den flygplats de flesta besökare anländer till. Därifrån kan man ta sig vidare med taxi, buss eller minibuss. De reguljära bussarna avgår i genomsnitt en gång per timme men de passerar inte alla hotellområden. Någon speciell flygbuss finns inte heller, om det inte ingår med eventuell charterbokning. En taxiresa är det snabbaste och enklaste alternativet, men priserna är relativt sett höga.

Tack vare att turism blivit en allt viktigare inkomstkälla har också hotellen och pensionaten växt som svampar ur marken. Det är därmed inget som helst problem att hitta ett boende, oavsett när på året man reser. Däremot kan det vara desto svårare att hitta ett boende som håller en god standard och ändå ett rimligt pris. Att boka boende på plats är därför inte att rekommendera. Därför kan det vara en bra idé om besökaren bokar boendet i samband med bokning av resan.

Mat och dryck

Restaurangscenen i Antalya är mycket utbredd, varierad och genomgående billig. Det finns därför goda möjligheter att hitta något nytt och välsmakande varje dag, inte sällan med ett gott glas vin till. En lokal specialitet är fiskrätter och skaldjur, tack vare närheten till havet. Passa gärna på att prova traditionella turkiska rätter som kebab och kofta.

Utelivet är också det utbrett och med stora variationer. Oavsett om man vill ta ett svalkande glas öl i goda vänners sällskap till hårdrockstoner eller skaka loss på dansgolvet till den senaste popmusiken kan man hitta något som passar perfekt. En turkisk klassiker är nargile-barer; barer som erbjuder vattenpipa och oftast en mycket mysig atmosfär. De allra flesta klubbar och barer återfinns vid eller i närheten av stränderna, och då främst Konyaalti Beach Park.

Aktiviteter och sevärdheter

Om du ska boka flyg till Antalya ska du veta att det är den perfekta staden man åker till för att shoppa, gå på caféer, restauranger och festa nätterna igenom. Det finns gott om billiga märkeskopior på kläder och accessoarer. Den höga kvaliteten på kopiorna förvånar många. Man kan fynda riktigt bra kläder till låga priser, exempelvis kläder från Diesel, Lacoste, Björn Borg och Louis Vitton. Det finns också gott om marknader och basarer som kan vara spännande att besöka. 

I Antalya finns också många historiska sevärdheter och kulturella minnesmärken. Exempelvis finns ett stort klocktorn som en gång i tiden fungerade som en del av stadens försvarssystem. Från Antalya kan man åka till flera närbelägna städer. Egirdir är en mysig stad som ligger intill en smärtsamt blå bergsjö i ett vilt landskap. I staden finns seldjukisk moské, en rolig basar och en äppelö. Termessos är en dramatisk belägen ruinstad där Turkiets mest spännande och vackraste antika lämningar finns. Kanuon är en spektakulär nationalpark med djup kanjon och pinjeklädda berg. Där kan man forsränna eller titta på varg och gåsgam. 

Aspendos är en antik teater mittemellan Antalya och Alanya, där man sommartid kan se opera- och balettföreställningar. Det är fjorton mil mellan Antalya och Alanya och det rekommenderas att man tar en dag eller två i Alanya för att njuta av sol, bad och nattliv.

Lämna en kommentar