Reseguide till Antakya

Antakya är en medelstor stad i den allra mest södra delen av Turkiet, gränsande till Syrien.  Stadens historia är en av de längsta i Turkiet och kanske i världen, och spelar en betydande roll inom bland annat kristendomen av flera skäl. Enligt sägnerna 

Lämningar från de allra tidigaste invånarna indikerar att platsen varit bebodd i mer än åtta tusen år, även om staden i nuvarande form grundades först runt tre hundra år före vår tideräknings början. Den kom tidigt att spela en viktig roll som en av de största, mest inflytelserika städerna i Romarriket. Under korstågen var staden såväl symboliskt viktig för både kristna och muslimer, och dessutom av strategisk betydelse tack vare sina bastanta skyddsverk och murar.

Mot slutet av korstågen erövrades Antakya av Egypten, och staden föll mer eller mindre i glömska, eftersom handelsrutter flyttades och stadens tidigare militära fördelar blev mindre värdefulla. Först under 1800-talet erövrades Antakya av det dåvarande Ottomanska riket, och kom därefter gradvis att inlemmas i dagens Turkiet. Sakta men säkert fick också Antakya tillbaka mycket av sin forna glas, och efter en lång period av handel och tillväxt har staden blivit en viktig ekonomisk knutpunkt.

Dagens Antakya är öppet och inbjudande, och är dessutom en av de mest mångkulturella städerna i Turkiet, förmodligen tack vare närheten till Syrien. Ett flertal språk talas, många religioner utövas och staden brukar ofta beskrivas som såväl gästvänlig som exotisk och spirituell.

Klimatet är varmt och torrt året runt, med temperaturer från 10 – 15 grader under de kallaste vintermånaderna till uppåt 30 grader under varma sommardagar. Regn förekommer främst under vintern, men nederbörden är måttlig.

Resa och boende

Besökare anländer företrädesvis med flyg, och då antingen till Hatay Airport eller Adana Airport, den senare belägen ett par mil från centrum och den senare drygt tjugo mil från Antakya. Från Hatay går det enkelt att ta sig till sitt boende med taxi direkt från flygplatsen, medan buss är att föredra från Adana. Om möjligt bör man välja ett hotell eller resebolag som erbjuder transfer för att göra det så smidigt och billigt som möjligt.

Utbudet av boende är relativt bra, men det är en god idé att boka hotell i förväg för att försäkra sig om att få ett rum till bra pris om man planerar att resa under högsäsong. Standarden är överlag god, men varierande i de lägsta prisklasserna – välj därför ett hotell med tre eller fyra stjärnor för bästa möjliga prisvärde.

Mat och dryck

Ett besök till Turkiet är som regel förenat med läcker mat, och Antakya är inget undantag, snarare tvärtom. Det finns många och fina restauranger som erbjuder välsmakande klassiker såväl som internationella, främst arabiska, läckerheter. Till de mest populära klassiska restaurangerna brukar Anadolu i Saray Caddesi räknas.

Det finns ett flertal pubar och barer i Antakya, men desto färre klubbar. Vid större hotell och i närheten av hotellområden är chanserna störst att hitta ett välfyllt dansgolv med skön musik. En uppskattad bar med live-uppträdanden är, för den som det föredrar, Cabaret som ligger i centrum.

Aktiviteter och sevärdheter

Få städer har så lång och spännande historia som Antakya, och det bästa sättet att ta del av den är förmodligen att helt enkelt strosa runt i staden och beundra de välbevarade gamla byggnaderna och gatorna.

Den som vill fördjupa sig kan med fördel besöka stadens arkeologiska museum, Mozaik Muzesi, som har en av världens största permanenta utställningar av mosaiker från Romarriket. Ett annat uppskattad och populärt besöksmål är St Peters kyrka, en av de äldsta kyrkorna inom kristendomen och i världen, som ligger inom gångavstånd från arkeologiska museet. Något av det mest fascinerande med St Peters kyrka är att den till största delen är byggd inuti ett berg – och är därmed tekniskt sett kanske närmast en vacker, grundligt utförd grotta.

Antakya är inte i första hand ett resmål för klassiska sol och bad resor, men några av Turkiets finaste stränder finns faktiskt ett stenkast från staden. Dit hör Samandag, som ligger ett par mil från centrum, och är utmärkt för en mysig dagsutflykt.

Lämna en kommentar