Reseguide till Ankara

Ankara är Turkiets huvudstad och den näst största staden i landet. Staden är en historiskt intressant stad. Ankaras historia går nämligen så långt tillbaka som till järnåldern. Sedan dess har staden varit under hettiskt, frygiskt, lydiskt, persiskt, makedoniskt, keltiskt, romerskt, bysantinskt, Seldjukiskt, ottomanskt och turkiskt styre. Den som är intresserad av historia och kultur har således mycket att se och uppleva i Ankara, eftersom man kan finna lämningar från alla epoker. I staden bor omkring 4,3 miljoner människor.

Det kommer mängder av turister till Ankara varje år. Många åker dit för att njuta av det härliga klimatet. Staden har ett torrt klimat med kalla vintrar och varma sommar. Den högsta temperatur som uppmätts någonsin är 42 °C, men medeltemperaturen under sommaren är 29 grader.

Resa och boende

De flesta besökare anländer till flygplatsen Ankara Esenboga International, som ligger dryga 3 mil norr om Ankara. Besökare kan därifrån ta sig vidare antingen med taxi eller flygbuss, där flygbussen är det mest prisvärda alternativet. Flygbussen passerar de allra flesta större hotell och avgår regelbundet.

Utbudet av hotell är stort och kvaliteten, såväl som priset, varierar. Det finns dock som passar alla plånböcker, oavsett om man är på jakt efter ett enklare vandrarhem eller ett exklusivt och lyxigt hotell. Det kan dock vara värt att hålla sig till medelprisklass eller högre för att få ett bra läge. Under högsäsong kan det vara svårt att hitta ett prisvärt boende på plats, så det är en bra idé att boka boendet i samband med bokning av resan.

Mat och dryck

En stor del av restaurangscenen i Ankara består av internationella och europeiska restauranger, mycket tack vare de många turisterna. Missa dock inte tillfället att smaka av det turkiska köket som hör till världens bästa. Till nationalrätterna hör kebab, kofta, meze, baklava och en soppa gjord på komage. Landet är också berömt för turkiskt kaffe, som är mycket starkt och smakrikt, och som regel serveras i små koppar.

Turkiet är också känt för sitt öl, och det serveras i Ankaras många pubar, barer och nattklubbar. Bland de mest populära kan nämnas Papsi på Tunali St, känd för sin vänliga atmosfär. Kitir och Random har också blivit mycket populära under senare år och båda ligger ett stenkast från Kugulu Park. Den som söker dansgolv bör bege sig till Kennedy St, där ett flertal av Ankaras främsta klubbar återfinns.

Aktiviteter och sevärdheter

Många turister besöker staden för att uppleva den spännande kulturen och allt intressant som historien har att berätta. Det finns gott om sevärdheter, exempelvis Atatürks Mausoleum. Nästan alla av stadens historiska monument ligger samlade kring det gamla citadellet Hizar. Det finns en sägen som berättar att när man byggde citadellet fann man ett ankare och det var på detta vis som Ankare fick sitt namn, efter staden Ankara.

Innanför murarna hittar man gamla turkiska hus, men också basaren Bedesten. Ett besök i Ankara bör också innehålla en utflykt till ruinerna från det romerska teatret och det romerska badet från 200-talet. I närheten finns också Julians pelare som är ett minnesmärke från 300-talet. Ankara är också känd för sin shopping. Det finns gott om varuhus och marknader där varorna är prisvärda och av bra kvalitet. Framförallt är Ankara känd för ylle, honung och päron. Missa inte att besöka ett ”hamam” – ett turkiskt bad – när du är på besök i Ankara. Det är en upplevelse att bada i en hamam med tvagning, skrubbning, sauna, ångbastu och hetbassäng.

Lämna en kommentar