Reseguide till Alanya

Alanya är en stad i sydvästra Turkiet som har blivit alltmer populär bland turister. Varje sommar gästas staden av massvis med turister, framförallt från Skandinavien, Tyskland, Ryssland och Holland. I Alanya bor ungefär 92 000 invånare men under sommaren ökar folkmängden avsevärt tack vare alla turister som gästar staden. Alanya grundades redan på 1200-talet och hette då Alaiye. Staden grundades då runt en borg uppe på en klippa vid kusten. Numera finns bara borgen kvar uppe på klippan och den moderna staden breder ut sig nedanför denna. Först 1933 fick staden sitt nuvarande namn. Sedan 1960-talet har staden vuxit rejält, mycket tack vare turismen som blomstrat sedan 1980-talet. Alanya är belägen på en liten halvö strax under Taurusbergen i provinsen Antalya.

Alanya har Medelhavsklimat med mycket varma, soliga somrar. Vintrarna är milda, men nederbördsrika. Somrarna är regnfria och den högsta medeltemperaturen är 31 grader under den varmaste månaden som brukar vara augusti. Om semestern här hemma riskerar att regna bort är det därför ett extra hett tips att boka flyg till Antalya.

Resa och boende

Den närmaste flygplatsen är Antalya Airport, som ligger en bit bort. Restiden mellan flygplatsen och Alanya är drygt två timmar med buss, och ungefär lika lång med taxi. Busspriset är dock överkomligt och komforten är som regel god. Många resebolag arrangerar extra komfortabla hyrbussar vid charterbokningar.

Utbudet av hotell är ganska stort, men kvaliteten kan variera mycket i de lägsta prisklasserna. Nivån är dock god och priset överkomligt i mellanprisklass och det finns många resebolag som erbjuder all-inclusive, en slags paketresa där både resa, boende och alla dagens måltider ingår. Dessa paketresor tenderar att ge allra mest värde för pengarna. Det kan också vara skönt att veta att man inte behöver ta sig alltför långt från stranden för att äta eller dricka något gott eller svalkande.

Mat och dryck

Det finns inte alltför många internationella restauranger utöver de bufféer som ofta erbjuds av hotellen. De flesta av de mer populära restaurangerna återfinns vid eller i närheten av hotellområdena. Klassisk turkisk mat går dock som regel att köpa lite varstans och besökare kan med fördel prova på sådana godsaker som ”baklava”, ”kofta” och ”lahmacun”.

Nattklubbarna och restaurangerna flockas längs stränderna och det finns något som passar alla. De flesta hotell erbjuder också egna pubar, barer eller i vissa fall till och med egna nattklubbar. Merparten är, i likhet med hotellen, samlade vid eller i närheten av hotellen, som i sin tur som regel återfinns i närheten av stränderna.

Aktiviteter och sevärdheter

Alanya ligger ungefär 14 mil från staden Antalya och en resa till Alanya kan med fördel kombineras med en eller ett par dagar i shoppingparadiset Antalya.  För dig som ska boka resa till Alanya är det bra att veta att staden är mycket kommersialiserad på grund av turismen. Det genuina finns faktiskt också kvar i Alanya, tvärtemot hos många andra turiststäder. Alanya passar utmärkt för dig som vill njuta av sol, bad och nattliv. Stränderna är av hög kvalitet och vattnet är klart och rent. Kleopatrastranden är en sevärdhet i sig. Fortet, Röda tornet och mysiga lokalrestauranger finns där för dig som vill utforska staden. Den berömda borgen kan man se fullt upplyst från hamnen kvällstid.

Lämna en kommentar