Turkiet

Turkiet ligger delvis i Europa och delvis i Asien. Landet anses dock, tack vare sin europeiska kultur, tillhöra Europa. Turkiet har gräns mot flera länder i mellanöstern, som bland annat Iran, Irak och Syrien, vilket ofta återspeglar sig i den turkiska kulturen och ger en härlig blandning av europeisk och exotisk Mellanösternklimat.

Turkiet är ett populärt resmål för badande turister. I söder finner man medelhavet, i väster Egeiska havet och i norr Svarta havet. I Turkiet finner man även Marmarasjön. Kring dessa kustremsor hittar man vackra turistorter med långa härliga stränder och klarblått vatten som passar både soldyrkare men även dykare.

Turkiet har högland omsluten av bergskedjor i norr och det högsta berget Ararat mäter 5 165 meter över vattenytan. En stor del av Turkiet är bergslandskap och här finner man flera bergsbor tillhörande olika klaner. Bergsområden är inte avsedda för turister då det föreligger oroligheter i området.

Fakta

Huvudstad: Ankara
Språk: Turkiska
Invånare: C:a 71,6 miljoner
Valuta: TRY, 1 Lira = 100 Kurus
Tidsskillnad: +1 timmar
Visum: Nej
Vaccinering: Nej

Klimat

Klimatet i Turkiet är så kallat Medelhavsklimat. Det innebär varma torra somrar och fuktiga men milda vintrar. I Bergsområdena kring den anatoliska platån är det mycket kyliga vintrar och temperaturer sjunker ända ned till mellan -30 och -40 grader i bergen. Under sommaren är Turkiets turistorter mycket heta och temperaturer på upp till +40 grader förekommer under de hetaste månaderna. Bästa tiden att resa till Turkiet är senvåren och i början på sommaren. Under augusti är det mycket varmt för att sedan gå ned något till september. Dock kan man besöka Huvudstaden Ankara året om för att ta del av en stor dos exotiskt och spännande kultur.

Boende

I De turkiska städerna och på de populära turistorterna finns det massor av hotell i olika standarder och prisklasser. Här kan man finna allt från enkla hotellrum och lägenheter till lyxiga sviter och en stor mängd aktiviteter på hotellet. Många har börjat hyra egna bostäder när de reser på semester och stannar man ett antal veckor kan det vara värt att hyra en villa istället för hotell. Vill man bo riktigt billigt ska man söka sig till de enkla lägenhetshotellen eller Bed & Breakfast. Det finns även några vandrarhem i de större städerna men kvalitén och standarden på boendet är generellt mycket låg.

Transporter

Buss

I De större städerna och på turistorterna finns bra lokala bussförbindelser. Det finns även gott om långfärdsbussar som tar en över hela landet. Dock kan standarden och komforten på bussresorna variera beroende på var man reser. Att resa med buss är mycket billigt. I De större städerna finns även spårvagnar som kompletterar bussnätet bra.

Tåg

Tågnätet i Turkiet sträcker sig mellan de större städerna. På längre resor går det bra att boka sovplats till låg kostnad.

Taxi

Taxi hittar man i alla städer och på turistorterna. Taxi är billigt men se till att komma överens om priset innan avfärd om taxameter saknas.

Destinationer i Turkiet

Izmir

Izmir är en storstad i den västra delen av Turkiet, beläget i regionen med samma namn. Med över tre miljoner invånare är staden av de största i hela landet, men det är kanske inte konstigt att staden har attraherat så många människor. …

Läs mer

Ankara

Ankara är Turkiets huvudstad och den näst största staden i landet. Staden är en historiskt intressant stad. Ankaras historia går nämligen så långt tillbaka som till järnåldern. …

Läs mer

Antalya

Antalya är en hamnstad i Turkiet som hör till en av de största turistorterna i Turkiet. Precis som Alanya är det väldigt många turister som besöker staden årligen. …

Läs mer

Antakya

Antakya är en medelstor stad i den allra mest södra delen av Turkiet, gränsande till Syrien.  Stadens historia är en av de längsta i Turkiet och kanske i världen, och spelar en betydande roll inom bland annat kristendomen av flera skäl. …

Läs mer

Istanbul

Turkiets största stad, Istanbul, har mycket att erbjuda. Det är den enda staden i hela världen som ligger i två världsdelar. Eftersom öst möter väst mitt i Istanbul får man uppleva en makalös stad. …

Läs mer

Resmål i Turkiet

Lämna en kommentar