Reseguide till Sousse

Sousse är en medelstor stad, med cirka 500 000 invånare, beläget i södra Tunisien, och därtill ett mycket populärt resmål. Turister från hela världen reser till Sousse av många olika skäl, men förmodligen är det kombinationen av det gamla och historiska och det nya och moderna som lockar. I Sousse kan man spendera hela dagar med att vandra runt bland tusenåriga ruiner eller ligga och njuta på mjuka stränder med en drink i handen.

Staden grundades redan för drygt 3000 år sedan, men dyker egentligen upp i historieböckerna först tusen år senare, när staden erövrades av Romarriket, under namnet Hadrumetum. Vid tillfället var Romarriket på sin allra största höjdpunkt och Sousse, som då var en ganska liten by, kom att växa mycket snabbt och är idag Tunisiens tredje största stad. Sedan staden grundades har den populära staden – och den strategiskt viktiga hamnen – varit föremål för många konflikter. Ett flertal andra länder har ockuperat Sousse genom åren, inklusive Frankrike, som gav staden sitt nuvarande namn.

Klimatet är inbjudande, med långa, torra och varma sommarmånader, och för det mesta står solen högt på en klarblå himmel. Regn är ovanligt under sommarhalvåret men desto vanligare under vintern, då temperaturen också blir svalare. Bästa tid att resa till Sousse är sen vår eller tidig höst.

Resa och boende

Besökare anländer för det mesta till Monastir International Airport, även kallad Habib Bourguiba, som ligger en dryg halvtimme från Sousse. Mellan flygplatsen och hotellet tar man sig enklast med buss, som resebolagen eller hotellen för det mesta arrangerar. Om sådan transfer saknas kan man också ta sig vidare med taxi, vilket är lite dyrare men också går lite snabbare.

Hotellen i de mest centrala delarna av Sousse håller en relativt låg standard, med några märkbara undantag, medan hotellen längs stränderna är desto bättre. Det är företrädesvis dessa hotell som man bokar boende via de svenska resebolagen, och de har oftast såväl egna stränder som restauranger och en eller flera barer. 

Mat och dryck

Utbudet av mat varierar från traditionella tunisiska rätter i själva Sousse till mer europeiska maträtter som brukar serveras på hotellområdena. Besökare kan med fördel prova något nytt och välsmakande från alla delar av världen under sin vistelse.

Trots att Sousse är en konservativ och relativt traditionell stad finns det en mångfald pubar och barer. Dessa är koncentrerade till stränder och hotellområden och beger man sig en bit från hotellen så hittar man sällan något uteställe. Den som vill skaka loss på ett dansgolv eller avnjuta någon kall dryck i sina vänners sällskap kan dock oftast göra det på det egna hotellet, eller något närliggande.

Aktiviteter och sevärdheter

De flesta besökare åker till Sousse för att sola, bada och kanske äta och dricka något gott och njuta av härligt väder. Den som vill passa på att ta del av Sousses spännande historia kan göra det också utan bekymmer eftersom hotellen ligger inom bekvämt avstånd från den ”gamla staden” i Sousse.

De äldsta stadsdelarna kallas för medina, vilket betyder ungefär torg, och är förvånansvärt välbevarade. I gamla stan kan man strosa runt någon timme bland tusenåriga byggnader, passa på att fynda i någon av basarerna och kanske ta en fika på något gemytligt gatukafé. Här kan man också hitta moskén Grande Mosque och ruinerna från tidigare romerska fästningar. Den som är lite mer äventyrlig kan se sig omkring i katakomberna som ligger under staden, som även de härstammar tillbaka till Romarrikets storhetstid.

Ett besök på något av stadens flera stora museum är också att rekommendera för den som är intresserad av historia. Vid utkanten av gamla stan ligger Mosaic Museum och ett stenkast från bussterminalen finns Traditional Tunisian House. Det senare är som namnet antyder just ett välbevarat, traditionellt hem som har omvandlats till ett museum och ger besökare en unik inblick i livet i Sousse.

Den som föredrar fart och fläkt kan prova på hästridning längs vattenkanten, snorkla eller dyka i havet eller kanske vindsurfa. Många hotell erbjuder också utflykter och guidade turer.

Lämna en kommentar