Reseguide till Monastir

Monastir är en uråldrig stad i Tunisien, belägen vid dess östra kust. Monastir är också en av de mindre städerna i Tunisien med sina cirka 70 000 invånare. I dagsläget livnär man sig främst på turism, och platsen är en av de mest populära i Tunisien för sol och bad-resor. 

Ursprungligen var Monastir en liten och relativt okänd fiskeby, och själva staden grundades strax efter Romarrikets fall. Vid tidpunkten hade Romarna byggt upp en stor fästning som skydd mot fiender från havet, men fästningen övergavs efter slaget vid Ruspina. Än idag står stora delar av fästningen kvar och är välbevarad, även om den inte används.

För utomstående är Monastir troligtvis mest känd för sina långa, gyllene stränder och sitt härliga väder. Trots det finns en hel del kulturella och historiska sevärdheter tack vare att stadens historia sträcker sig mer än 2000 år tillbaka i tiden.

Klimatet i Monastir, som ligger strax ovanför Tunisiens mittpunkt, är varierande men överlag varmt och torrt. Sommaren är lång, regn är sällsynt och solen står för det mesta på klar himmel. Temperaturerna sträcker sig inte sällan över 30 grader. Vinterhalvåret är något svalare och regn förekommer mer ofta.

Resa och boende

Besökare anländer som regel till flygplatsen Monastir International. Därifrån kan man ta sig vidare med taxi, expresståg, hyrbil eller charterbuss. Expresståg är ett billigt och smidigt alternativ, och ett tåg avgår två gånger i timmen, men det kan vara besvärligt att ta sig från stationen i Monastir till hotellet. Därför är en taxi direkt från flygplatsen oftast att rekommendera, om inte hotellet eller resebolaget arrangerat hyr- eller charterbuss.

Utbudet av hotell i Monastir är medelstort, med en tyngdpunkt på strandområdena. Hotellen i centrala Monastir är få och håller genomgående en låg standard, medan hotellen vid stränderna tvärtom håller god standard. Därtill är det förstås närmare till sol och bad såväl som restauranger och barer.

Mat och dryck

Merparten av restaurangerna i Monastir återfinns vid hotell och stränder, och de serverar för det mesta europeisk mat eller moderna tolkning av klassiska tunisiska rätter. Till de mest populära klassikerna hör stekt bläckfisk, grillat lamm och diverse rätter med couscous som huvudingrediens.

Centrala Monastir erbjuder vare sig klubbar eller pubar, men vid och kring hotellområdena är det sällan mer än ett stenkast mellan uteställena. Hotellen har egna barer, en del rentav på stranden, och den som vill skaka loss på ett dansgolv eller avnjuta en sval dryck i vänners sällskap har inga problem att hitta något som passar.

Aktiviteter och sevärdheter

På listan över obligatoriska sevärdheter i Monastir står främst de flera tusen år gamla ruinerna av den romerska fästningen, numera benämnd Ribat. Fästningen står vid havets kant och besökare i alla åldrar välkomnas. Den tidigare tunisiska presidenten Habib Bourguiba, som växte upp i Monastir, har också en magnifik gravplats där. Mausoleumet som bär hans namn återfinns i centrala Monastir och är en av stadens allra vackraste byggnader.

Besökare som vill ha lite mer långvarig omväxling från stranden kan också bege sig på en dagsutflykt till någon av de näraliggande, uråldriga ruinerna av romerska städer, såsom Dougga. En av världens största amfiteatrar återfinns också i närheten av Monastir, El Jem, och passar utmärkt för den som vill känna historiens vingslag på nära håll.

Lämna en kommentar