Tunisien

Tunisien är ett populärt resmål, beläget i den norra delen av Afrika med ItalienMalta och Algeriet som grannar. Idag är Tunisien bland besökare främst känt som ett sol-och-bad resemål, tack vare sina många och långa, mjuka stränder. Många historieintresserade besöker också Tunisien, tack vare dess rika och intressanta historia. 

Platsen där nuvarande Tunisien ligger tros ha varit bebodd i mer än 10 000 år, men dåtida Tunisien som land dyker upp i historieböckerna först omkring år 900 f.Kr. Vid den tidpunkten var Kartaga, som i dagsläget tillhör Libanon, en del av Tunisien och berömd världen över för sin unika kultur såväl som tekniska framsteg. Lantbruken hade börjat ta fart och olika bevattnings- och odlingslösningar användes tidigt i Kartaga. Under de ca 800 år som följde var Tunisien involverad i många olika mindre krig men lyckades trots det växa och utvecklas snabbare än något annat land under tidpunkten. Omkring 100 år f.Kr. erövrades hela Tunisien av Romarriket och förblev en del av riket fram till tidigt 800-tal, då Tunisien, i likhet med andra länder i Afrikas spets, erövrades av araber. Ungefär 1870 erövrades Tunisien helt av Frankrike, som gjorde landet till ett av sina protektorat. Först efter världskrigen, i mitten av 1950-talet, erkändes Tunisien som en självständig stat av Frankrike.

Besökare kan se fram emot många historiska sevärdheter från flera olika kulturer, som har en fascinerande mångfald. Fransk arkitektur, romerska amfiteatrar och enorma moskéer är bara några av de många saker som gett Tunisien rykte om att vara en vacker och inbjudande plats. Det sköna vädret bidrar förstås också, med varma och regnfria somrar och milda vintrar. Terrängen är också varierad och sträcker sig från berg i norr till öken i söder, med hundratals kilometrar av stränder längs kusten.

Resa och boende

Utbudet av boende är stort vad gäller resorterna, och även mycket bra i de större städerna. Kvaliteten varierar dock lika mycket och det kan vara mycket svårt att hitta ett bra boende till bra pris om man inte bokar boendet i förväg. Bland de hotell som finns vid stränderna erbjuder många ofta all-inclusive; paket där all mat och dryck ingår.

De flesta besökare anländer med flyg till Tunis-Carthage International Airport utanför staden Tunis, eller till Habib Bourgubiba Skanes-Monastir. Besökare från Sverige behöver inte ansöka om visum för inträde till Tunisien, och får då stanna i upp till tre månader.

Mat och dryck

Merparten av den mat som serveras runtom i Tunisien är traditionell, välsmakande och unik. På resorterna hittar man ofta också mer internationella och europeiska menyer. Den tunisiska matkulturen innehåller ofta en bas av couscous och bönrätter kombinerat med kryddstarkt kött och mycket grönsaker. Lammsoppan ”Shorba Frik”, kryddstarka korvarna ”Merguez” och chilisåsen ”Harissa” är några av de många rätter som besökare inte bör missa.

Utbudet av pubar, barer och klubbar är bitvis stort och bitvis obefintligt. Allra främst är utelivet centrerat kring resorterna och stränderna, medan de områden som inte besöks alltför ofta av turister kan vara mer konservativa. Det går som regel att hitta en pub eller bar i alla större städer, men utelivet är som allra bäst i närheten av de större stränderna, inte sällan på hotellens egna klubbar. 

Aktiviteter och sevärdheter

De flesta besökare är ute efter sol och bad, och de bästa stränderna hittar man på östkusten i närheten av staden Tunis. Djerba, som är en ö en bit från fastlandet, erbjuder också riktigt fina stränder. Andra ställen i Tunisien som har mycket fina stränder är Ghar El-Melh, Sidi El Mekki, Sousse och Zarzis.

De som är mer intresserade av historiska sevärdheter bör inte missa Kartaga, som ligger ett stenkast utanför Tunis. Av de äldre delarna finns främst bara ruiner kvar, men ruinerna är många och ibland mycket välbevarade. Om man bor i Monastir eller Sousse är det inte heller långt från stränderna till välfyllda museer, ruiner och monument. De allra flesta ruinerna från Romarriket återfinns i El Jem. Klostret i Ribat är också väl värt ett besök.

Destinationer i Tunisien

Monastir

Monastir är en uråldrig stad i Tunisien, belägen vid dess östra kust. Monastir är också en av de mindre städerna i Tunisien med sina cirka 70 000 invånare. …

Läs mer

Sousse

Sousse är en medelstor stad, med cirka 500 000 invånare, beläget i södra Tunisien, och därtill ett mycket populärt resmål. …

Läs mer

Lämna en kommentar